
لوله مبلی چیست و هرآنچه که باید درباره آن بدانید
لوله یکی از مهمترین مقاطع فولادی مصرفی صنایع است که جهت انتقال سیالات مورداستفاده قرار میگیرد. لوله مبلی نیز یک نوع لوله فولادی است که آن را با عناوین دیگری همچون لوله سبک یا لوله روغنی هم میشناسند. این لوله مقاومت بالا و وزن سبکی دارد؛ بههمیندلیل، مورد توجه اهالی صنعت قرار گرفته است. بهاینترتیب، لولههای مبلی مشخصات فنی ایدهآلی دارند و در بسیاری از صنایع بهکار گرفته میشوند. این مطلب را به معرفی جامع لوله مبلی اختصاص دادهایم و به تمام مشخصات فنی، مزایا و معایب آن اشاره کردهایم.جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره لوله به مقاله لوله چیست و انواع آن رجوع کنید.
لوله مبلی چیست؟
لوله مبلی را با ورقهای نازک و سبک که ضخامت کمی دارند و از نوع روغنی هستند، طی فرآیند نورد سرد تولید میکنند. گاهیاوقات نیز فرآیند جوشکاری مقاومت الکتریکی با فرکانس بالا جهت تولید آن بهکار گرفته میشود. درهرحال، ورق روغنی متریال اصلی این مقطع فولادی است. لولههای مبلی بهدلیل تولید با نورد سرد مقاومت فوقالعادهای دارند و درعینحال، سبک هستند.

مشخصات و ویژگیهای لوله مبلی
نحوه عملیات و فرآیند تولید لوله بیشترین تاثیر را بر روی مشخصات فنی آن میگذارد. از ویژگیهای لوله مبلی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قابلیت کشش سرد
- کیفیت سطح مطلوب
- امکان جوشبرداری و جوشپذیری
- دقت ابعادی عالی در ضخامت و قطر
- انعطافپذیری و شکلپذیری در کشش و خمکاری
- استقامت مناسب در برابر مواد شیمیایی و دمای بالا
- برخورداری از خاصیت ضدپوسیدگی و ضدخوردگی به دلیل آبکاری
انواع لوله مبلی
لوله مبلی یا لوله سبک ازنظر شکل ظاهری و خصوصیات فنی به دو گروه اصلی درزدار و بدون درز تقسیم میشود. در ادامه با این لولههای مبلی آشنا خواهید شد:
- لوله سبک بدون درز
لوله سبک فاقد درز، دارای ضخامت کمتری است و طبیعتا وزن سبکتری دارد. بنابراین، اگر خواهان لوله مبلی با وزن کم هستید، این مدل، گزینه ایدهآلتری محسوب میشود. جهت کسب اطلاع از قیمت لوله نیز میتوانید به صفحه مربوطه مراجعه کنید.
- لوله سبک درزدار
این لوله، وزن سنگینتری در مقایسه با مدل بدون درز دارد و مقاومت آن نیز بهتر است. از دلایل مهم آن میتوان به جنس خشک آن اشاره کرد. این دسته از لولههای مبلی به دلیل خصوصیاتی که دارند اغلب در صنایعی نظیر ساختمانسازی و مهندسی مکانیک استفاده میشوند.
استانداردهای مختلف لوله مبلی
استانداردهای مختلفی جهت تولید باکیفیت لوله مبلی تعریف شدهاند که پیروی از آنها اهمیت زیادی دارد. این لوله بایستی طبق استانداردهای EN 10219-2 و DIN 2394-1: 1994 تولید و ارائه شود. بهعلاوه، استاندارد ASTM A847 جهت تولید لولههای بدون درز و کم آلیاژ با مقاومت بالا به خوردگی، بهکار گرفته میشود. باتوجهبه ضوابط و استانداردهای لوله مبلی میتوان مقاطع درجه یک و باکیفیتی را تولید و راهی بازار مصرف کرد. تولیدکنندگان کشور ما نیز توجه ویژهای به رعایت استانداردهای بینالمللی دارند؛ بههمیندلیل، لولههای مبلی تولید ایران از کیفیت بالایی برخوردار هستند و از آنها میتوان در حوزههای مهم صنعتی استفاده کرد.

کاربردهای لوله مبلی
اینکه کاربرد لوله دقیقا چیست به ویژگیها و مشخصات فنی و ابعادی آن بستگی دارد. لولههای مبلی بهدلیل دقت ابعادی بالا، مقاومت بینظیر و وزن سبک، در صنایع زیر مورد استفاده قرار میگیرند:
- صنعت هوایی
- صنعت خودروسازی
- صنعت لوازم خانگی
- تولید میز و مبلمان
- تولید لولههای گلخانه
- صنعت دوچرخهسازی
- تولید کانکس و کانتینرهای مختلف
مزایا و معایب لوله مبلی
یکی از سوالات مهمی که در رابطه با لولههای مبلی وجود دارد، مزایا و معایب آنها است. دراینجا، ابتدا به بررسی مزایای لوله مبلی و سپس معایب آن میپردازیم. مزایای این محصول عبارتند از:
- ظاهر زیبا، براق و شفاف
- کیفیت تولید و ابعادی بالا
- استقامت بالا در برابر حرارت
- تولید در وزن و ضخامتهای مختلف
- قابلیت انعطافپذیری و جوشپذیری بالا
- مقاومت بالا در برابر خوردگی و رطوبت به علت برخورداری از قابلیت آبکاری
تنها عیب لوله مبلی را میتوان قیمت نسبتا زیاد آن دانست. این لوله در مقایسه با لولههای سنگین بابهای بیشتری بهفروش میرسد. دلیل این موضوع مربوط به حجم معاملات زیاد و تقاضای بالای آن میشود.
عوامل موثر بر قیمت لوله مبلی
این لوله فولادی با توجه به عوامل مختلفی ارزشگذاری میشود. از این عوامل میتوان به قیمت آهن و همینطور هزینههای تولید و عرضه آن اشاره کرد. هزینههای تولید شامل قیمت مواد اولیه مانند ورق روغنی، بهای انرژی، دستمزد پرسنل و مواردی از این قبیل میشود. هزینههای عرضه هم عبارتند از تعرفه حملونقل و گمرک که نوسانات زیادی دارند. حتی نوسانات ارز نیز تاثیر بسزایی بر قیمت تمامشده این مقطع فولادی میگذارد. درهرحال، استعلام قیمت روز لوله مبلی به صورت اینترنتی امکانپذیر است و مصرفکنندگان بهراحتی میتوانند از آخرین تغییرات آن باخبر شوند.
نکات کلی لوله مبلی
لوله مبلی یا همان لوله سبک یا روغنی طی فرآیند نورد سرد به دست میآید. این لوله فولادی با بهرهگیری از ورق روغنی نازک و سبک با ضخامت کم تولید میشود. از انواع لوله مبلی میتوان به مدل درزدار و بدون درز اشاره کرد. مهمترین تفاوت آنها مربوط به وزن و ضخامتشان میشود. لوله بدون درز، ضخامت کمتری داشته و وزن آن سبکتر است. درکل، لولههای مبلی بهدلیل مقاومت بالا و وزن کمی که دارند در بسیاری از صنایع قابل استفاده هستند. درواقع، لولههای مبلی در صنایعی نظیر خودروسازی، هواپیماسازی، دوچرخهسازی، ساخت لوازم خانگی و... کاربرد دارند. بهعلاوه، قیمت لوله مبلی به دلیل محبوبیت و تقاضای بالای آن نسبتا زیاد است؛ اما به دلیل مشخصاتی که دارد برای بسیاری از صنایع کشور، مقطع اقتصادی محسوب میشود.