ریزش بیپایان قیمت آهن آلات؛ کدام جرقه بازار را نجات میدهد؟
به گزارش آهنآنلاین؛ با نگاهی به بازار مقاطع مختلف تخت فولادی همچون تیرآهن و میلگرد در آخرین هفته آبانماه، در مییابیم که بازار آهن آلات پس روند با ثبات و بیتحرک؛ سمت و سویی نزولی به خود گرفته و به کف قیمتی خود در سه ماهه اخیر در حال حرکت است. این تغییرات، بازتابی از فشارهای موجود در بازار ارز، کاهش تقاضای فصلی و سیاستهای انقباضی است که تأثیرات آن بر معاملات روزانه بیش از پیش مشهود شده است.
برگریزان بازار آهن آلات
در برگ ریزان پاییزه، بازار تیرآهن در هشتمین هفته این فصل شاهد ریزش قیمتی شدیدی بوده است.هرچند ریزش قیمت تیرآهن و میلگرد در هفته گذشته، برای بسیاری از فعالان بازار غیرمنتظره نبود، اما دلایل مشخص و متعددی پشت این روند نهفته است.
در آغاز به بازار تیرآهن میپردازیم که به طور میانگین قیمت تیرآهن در هفته اخیر ۰،۵ درصد معادل ۶۲ هزار تومان به ازای هر شاخه کاهش قیمت داشته است. این محصول در سایز ۱۸ شرکت ذوب آهن با نرخ ۶ میلیون و ۲۴۵ هزار تومانی به استقبال سومین ماه پاییز خواهد رفت.
با کاهش فعالیتهای ساختوساز در ماههای سرد سال، تقاضا برای خرید مقاطع فولادی بهشدت افت کرده است. از طرف دیگر، تولیدکنندگان برای حفظ جریان نقدینگی و جلوگیری از دپوی محصولات، حجم عرضه خود را افزایش دادهاند. این تناقض بین عرضه و تقاضا، بهعنوان یکی از عوامل اصلی، قیمتها را تحت فشار قرار داده است.
نقش پروژههای عمرانی دولتی در این بین چه بوده؟
در همین راستا شایان ذکر است؛ به دلیل کمبود بودجه و رکود عمومی در پروژههای زیرساختی، بازار مصرف بزرگتری همچون پروژههای دولتی از چرخه خرید خارج شده است. این موضوع بهویژه بر محصولاتی مانند میلگرد که مستقیماً در پروژههای ساختمانی کاربرد دارند، تأثیر جدی گذاشته است.
پس نگاهی خواهیم داشت به بازار میلگرد که همچون همتای خود، رنگ و روی سرخ به خود گرفته و بیش از ۱،۵ درصد به طور متوسط ریزش قیمتی را نسبت به ابتدای هفته تجربه کرده است. قیمت این محصول به ازای هرکیلوگرم، برابر ۲۷ هزار و ۴۵۴ تومان در سایز ۱۶ کارخانه ذوب آهن را به ثبت رسانده است.
از عوامل تاثیرگذار بر شرایط مذکور در روزهای اخیر، میتوان به انتظارات کاهشی نسبت به نرخ ارز اشاره داشت که فضای بازار آهنآلات را تحت تأثیر قرار داده است. هرچند نرخ ارز به طور قطعی کاهش نیافته، اما همین پیشبینیها برای کاهش، بر قیمتهای داخلی سایه افکنده و جو روانی بازار را نزولی کرده است.
بانک مرکزی ناجی بازار صادراتی بازار آهنآلات خواهد شد؟
در کنار چالشهای داخلی، بازارهای صادراتی نیز این روزها رونق گذشته را ندارند. کاهش تقاضا از سوی برخی کشورهای همسایه به دلیل کاهش پروژههای عمرانی در منطقه، باعث شده تولیدکنندگان داخلی به سمت بازارهای داخلی متمایل شوند و فشار عرضه افزایش یابد.
ولیکن خبر خوش آن است که میتوان نسبت به این موضوع با توجه به اقدام مثبت بانک مرکزی با و تسهیل بازگشت ارز حاصل از صادرات، امکان استفاده از ارز صادراتی زنجیره فولاد و فلزات اساسی را برای واردات کالاهای کلیدی؛ در جهت هدف حمایت از صادرکنندگان را موضوعی نوید بخش برای صنعت فولاد و بازار آهن دانست. رضا شهرستانی، عضو هیاتمدیره انجمن فولاد، این تصمیم را گامی مثبت برای کاهش بوروکراسیها و رفع چالشهای پیشین دانست که باعث افت صادرات و خروج ارز از چرخه اقتصادی شده بود. او معتقد است این اقدام، ضمن تقویت صادرات، به ایجاد تعادل پایدار در بازار داخلی و کاهش هزینههای تولید کمک خواهد کرد. با این حال، موفقیت اجرای این سیاست به رفع موانع و پیشگیری از دخالتهای سودجویانه وابسته است.
آیا برف سنگین زمستانه بر سر بازار آهنآلات خواهد نشست؟
با عبور از نیمه دوم پاییز و نزدیکی به فصل زمستان، پیشبینیها برای ادامه این روند نزولی همچنان پابرجاست. از یک سو، نبود محرک قوی برای افزایش تقاضا و از سوی دیگر، احتمال کاهش بیشتر نرخ ارز، میتواند فشار کاهشی را بر بازار آهن آلات حفظ کند. در عین حال، هرگونه تغییر در سیاستهای اقتصادی دولت یا تزریق نقدینگی به پروژههای عمرانی میتواند ورق را برگرداند و بازار را از رکود فعلی خارج کند. بهنظر میرسد تا زمانی که ثباتی در شرایط کلان اقتصادی کشور حاصل نشود، روند نزولی قیمتها ادامهدار باشد. اما نباید از نظر دور داشت که هر نزولی، مقدمهای برای یک بازگشت قوی است و شاید ماههای ابتدایی سال آینده، آغاز این بازگشت باشد.