رانت خواران خودرویی؛ این بار با ورق های چینی به بازار حمله کردند!
به گزارش آهن آنلاین- براساس آخرین آمار ارائه شده توسط انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در شش ماهه ابتدای سال جاری شاهد رشد 13 درصدی خروج ارز از کشور برای واردات محصولات فولادی بودیم. براین اساس، در شش ماهه ابتدای سال جاری حدود 770 میلیون دلار صرف واردات محصولات فولادی به کشور شده است که بیش از 93 درصد آن شامل ورقهای فولادی است، در این بین، 265 میلیون دلار ورق سرد به کشور وارد شده و این درحالی است که بیش از 50 درصد ظرفیت تولید این ورقها در کشور خالی است. واردات 720 میلیون دلار ورقهای فولادی نیز درحالی است که این رقم معادل درآمد ارزی مجموع صادرات کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی است.
خالی بودن بیش از 70 درصدی ظرفیت کارخانه های ورق گالوانیزه
یکی از دلایل خالی بودن بیش از 70 درصدی ظرفیت کارخانه های تولید کننده ورق گالوانیزه، تقاضای ضعیف این ورقها در کشور است، ازاینرو شاهد واردات بی رویه و کارشناسی نشده این ورقها به کشور هستیم که آسیب قابل توجهی به کارخانههای تولید کننده این محصولات وارد میکند.
آنطورکه تولیدکنندگان ورق گالوانیزه اعلام کردهاند، واردات ورق گالوانیزه بیکیفیت از چین با ارز نیمایی توسط برخی از خودروسازان در حال انجام بوده و این درحالی است که تامین کل نیازهای کشور با بالاترین کیفیت و قیمت مناسب توسط کارخانههای داخلی قابل انجام است، اما وادارات ورقهای فولادی آسیب بزرگی به تولیدکنندگان این بخش وارد کرده است.
باتوجهبه اینکه ظرفیت تولید ورق گالوانیزه ایران بیش از 3.4 میلیون تن است، کشور در این حوزه کاملا خودکفاست. البته باید توجه داشت که سال گذشته فقط یک میلیون و 89 هزار تن ورق گالوانیزه در کشور تولید شد که به معنای بلااستفاده بودن بیش از 70 درصد ظرفیت تولید این محصول در کشور است که سرمایهگذاریهای انجام شده در این حوزه را هدر داده است. در چنین شرایطی، هنوز عوارض گمرکی واردات ورق گالوانیزه و سرد اصلاح نشده و در اقدامی عجیب، واردکنندگان ورق گالوانیز و سرد برای واردات ارز دولتی دریافت میکنند که این موضوع فشار مضاعفی به کارخانهها وارد کرده است.
صادرکنندگان ورق فولادی چین که اکنون با مازاد تولید و تضعیف تقاضای داخلی مواجه هستند بهدنبال آنند که به هر قیمتی بازارهای صادراتی را در اختیار خود بگیرند، در این بین کشورهایی که تولیدکننده فولاد نیستند از کاهش قیمت ورقهای صادراتی چین نفع میبرند، اما در مقابل، کشورهای تولیدکننده اقداماتی در برابر چین انجام میدهند که از ریزش قیمتها و متضرر شدن سایر تولیدکنندگان جلوگیری کنند. براساس آمار موجود، اقدامات ضددامپینگ چینیها، در کشورهای آمریکا، هند، ترکیه، ژاپن، اتحادیه اروپا و چین در حال انجام است و کشورهایی از جمله کره جنوبی و ویتنام نیز در حال انجام تحقیقات برای اعمال تعرفههای ضد دامپینگ علیه واردات محصولات فولادی از چین هستند.
اختصاص رانت ارزی به خودروسازان
در چنین شرایطی براساس آمارهای موجود، در سال گذشته واردات ورق سرد 137 درصد رشد داشته و در نیمه نخست امسال نیز به 295 هزار تن رسیده است. همچنین در شش ماهه سال جاری 31 هزار تن ورق گالوانیزه وارد کشور شده است.
درحالیکه با سرمایهگذاریهای سنگین در کارخانههای تولیدکننده ورق سرد و گالوانیزه، توانایی تامین نیاز داخل با بهترین کیفیت و قیمت مناسب ایجاد شده است، ارز نیمایی و رانت ارزی به واردکنندگان ورق فولادی اختصاص مییابد و شاهد آسیب به اشتغال و سرمایهگذاری در حوزه تولید ورقهای فولادی هستیم تا ورقهای بیکیفیت به کشور وارد شود.
مشخص است که خودروسازان که مهمترین مشتری این ورقها هستند، در سالهای گذشته همواره با حمایتهایی از جمله تعرفههای سنگین واردات و حتی ممنوعیت آن از این صنعت حمایت شده و اکنون نیز واردات ورقهای فولادی در حال آسیب زدن به کارخانههای تولید ورق گالوانیزه و سرد هستند.
وضع تعرفه ضددامپینگ بر واردات ورقهای فولادی ازی چین موضوعی است که باید هر چه سریعتر در دستورکار نهادهای سیاستگذار و دولت قرار گیرد تا علاوهبر حمایت از تولیدکنندگان داخلی از سیر تحولات دنیا نیز عقب نمانیم.