إ
آهن آنلاین
میلگرد کمرکش چیست؛ انواع و کاربرد آن

میلگرد کمرکش چیست؛ انواع و کاربرد آن

یک‌شنبه 31 فروردین 1404
زمان مطالعه: 5 دقیقه

در ساخت‌وسازهای امروزی، استفاده از تقویت‌کننده‌های سازه‌ای مانند میلگرد، نقش مهمی در افزایش ایمنی و دوام ساختمان دارد. یکی از انواع میلگردهایی که شاید کمتر به آن توجه شود اما در کنترل ترک‌خوردگی دیوارها و حفظ پایداری سازه نقش مؤثری دارد، میلگرد کمرکش است. این نوع میلگرد معمولاً به‌صورت افقی در میانه دیوارهای بلوکی یا آجری نصب می‌شود و مانند یک مهاربند پنهان، عملکرد دیوار را در برابر تنش‌های افقی و تغییرات دمایی بهبود می‌بخشد. در ادامه این مقاله از آهن‌آنلاین، به‌طور کامل با میلگرد کمرکش، کاربردهای آن در سازه‌های بتنی و نکات اجرایی مهم آن آشنا می‌شویم.

میلگرد کمرکش چیست؟

میلگرد کمرکش، یکی از اجزای تقویتی در سیستم‌های دیوارسازی است که به‌صورت افقی و در ارتفاع مشخصی از دیوار اجرا می‌شود. این نوع میلگرد با هدف ایجاد یکپارچگی در دیوار، کنترل ترک‌های ناشی از انبساط و انقباض، و افزایش مقاومت خمشی مورد استفاده قرار می‌گیرد. معمولاً میلگرد کمرکش در ارتفاع میانی دیوارهای آجری یا بلوکی قرار می‌گیرد و از دو سر به ستون‌ها یا وال‌پست متصل می‌شود تا نقش مهارکننده در برابر بارهای جانبی و تنش‌های حرارتی ایفا کند. میلگرد کمرکش به‌خصوص در ساختمان‌های بنایی، دیوارهای غیرباربر یا نواحی زلزله‌خیز اهمیت مضاعفی دارد.

میلگرد کمرکش می‌تواند از نوع ساده و آجدار باشد؛ اما همگی انواع آن طبق استاندارد GOST روسیه و در گریدهای A1 (میلگرد ساده) و A2 و A3 (میلگردهای آجدار) تولید می‎شوند. توجه کنید که میلگرد آجدار به‌دلیل اتصال بهتر با بتن، از مقاومت کششی بیشتری نسبت به میلگرد ساده برخوردار است.

 

میلگرد کمرکش می تواند از نوع ساده و آجدار باشد.
میلگرد کمرکش می تواند از نوع ساده و آجدار باشد.

 

بنابراین می‌توان گفت مهم‌ترین و اصلی‌ترین کاربرد یک میلگرد کمرکش، در بالا بردن مقاومت کششی ساختمان و جلوگیری از متلاشی شدن کل سازه در زمان نیروهای مخرب است. لازم به ذکر است که میلگردهای کمرکش مختلف بسته به استاندارد ساخت و همچنین سایز، دارای ضریب مقاومت کششی مختلفی هستند.

علاقمندان به  بازار و قیمت آهن به‌خوبی می‌دانند که میلگرد کمرکش باید با توجه به نیازهای ساختمان و نظر کارشناسی مهندس‌های مجرب، انتخاب و خریداری شود.

ویژگی های مهم میلگرد کمرکش

یکی از ویژگی‌های مهم میلگرد کمرکش، این است که باید حتما در پایین‌ترین قسمت تیر که در اصطلاح به آن «تار خنثی» گفته می‌شود قرار بگیرد. نکته جالب و مهم دیگر، این است که این میلگرد به هیچ عنوان در مقابل نیروی کششی (البته تا جایی که ضریب کشش آن تحمل کند)، خم نمی‌شود. دقیقا به‌همین‌دلیل است که وجود آن در یک سازه بتنی، برای استحکام بیشتر ساختمان کاملا لازم و ضروری است.

میزان مقاومت نهایی و البته میزان مقاوت تسلیم هم از دیگر ویژگی‌های میلگرد کمرکش است که در زمان انتخاب و خرید، حتما باید به آن‌ها توجه کنید. این دو فاکتور در نهایت تعیین می‌کنند که میلگرد شما تا چه مقدار از نیروی کششی را می‌تواند تاب بیاورد و شما به چند میلگرد در سازه خود نیاز دارید.

نوع استاندارد میلگرد کمرکش هم یکی دیگر از ویژگی‌های آن است که البته در قسمت قبل به آن اشاره کردیم. گفتیم که این میلگرد در سه گرید A1 و A2 و A3 تولید می‌شود که اولی میلگرد ساده و دومی و سومی، میلگرد آجدار هستند.

شناسنامه میلگرد کمرکش شامل چه اطلاعاتی است؟

کارخانه‌ها برای اطلاع بیشتر مشتریان، باید مجموعه‌ای اطلاعات مهم درباره میلگرد کمرکش را در شناسنامه این محصول درج کنند. این اطلاعات شامل موارد زیر می‌شوند:

  • نوع رویه
  • استاندارد به کار رفته در ساخت آن
  • مقاوت نهایی و مقاومت تسلیم
  • رده‌بندی میلگرد از نظر سختی
  • مدل میلگرد

با مطالعه این شناسنامه شما می‌توانید با توجه به نیازهای ساختمان و سازه خود، میلگرد کمرکش مناسب را انتخاب کنید.

انواع میلگرد کمرکش

میلگردهای کمرکش از دو جنبه مختلف، تقسیم‌بندی می‌شوند: مدل و کاربرد. از نظر مدل این محصولات به دو دسته ساده و آجدار طبقه‌بندی می‌شوند که در قسمت‌های قبل به آن اشاره کردیم. به صورت کلی، به‌دلیل وجود فرورفتگی در میلگردهای آجدار، پیوند بهتری با بتن برقرار کرده و مقاومت کششی بیشتری نسبت به میلگرد کمرکش ساده از خود نشان می‌دهند.

 

کابرد میلگرد کمرکش
کابرد میلگرد کمرکش

 

از نظر کاربرد هم این میلگرد به دو دسته «دیوار برشی» و «تیر» بخش‌بندی می‌شوند. به عبارت دیگر، این میلگرد یا در دیوار برشی مورد استفاده قرار می‌گیرد یا در تیر.

  • میلگرد کمرکش دیوار برشی

این دیوار برای مقابله با نیروهای جانبی مانند باد، زلزله و ... ساخته می‌شود و در طرح‌های بدون ستون، یک ستونی، دو ستونی، U شکل، حائل و ... مورد استفاده قرار می‌گیرند. میگلرد کمرکش با زاویه خم 90 درجه در این دیوار قرار می‌گیرد و باعث افزایش مقاومت کششی آن و در نهایت کل ساختمان می‌شود.

  • میلگرد کمرکش تیر

وظیفه اصلی تیرها، تحمل تنش‌های حاصل از نیروهای برشی و لنگر خمشی ناشی از بارهای وارد بر آنها است. در یک تعریف ساده، می‌توان گفت که از میگلردهای کمرکش در تیرها، به‌منظور جلوگیری از کمانش ساختمان استفاده می‌شود.

عوامل موثر بر قیمت میلگرد کمرکش

قیمت میلگرد کمرکش و به طور کلی انواع قیمت میلگرد و قیمت آهن به فاکتورهای مختلفی از قبیل سایز، استاندارد و ... بستگی دارد. شما عزیزان به منظور دریافت آخرین اخبار قیمت میلگرد کمرکش می‌توانید به صورت لحظه‌ای به وب سایت آهن آنلاین مراجعه نمایید.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.