تاثیر اخبار برجام بر افت قیمت فولاد
در هفته گذشته، قیمت مقاطع فولادی در اکثر کارخانههای تولیدکننده ثابت، ولی در تعدادی از آنها کاهش نرخ کیلویی 400 تا 500 تومانی را شاهد بودهایم؛ البته روز 5 شنبه ثبات در همه مقاطع مشاهده شده و تنها معاملات توافقی، با احتیاط زیاد بهخاطر بلاتکلیفی مذاکرات برجام، مشاهده شده است.
بازار ارز نیز تقریبا ثابت بود و دلار به قیمت ۲۹ هزار و ۹۰۰ تومان به فروش رسید؛ که این کاهش قیمت تحت تأثیر مذکرات برجامی قلمداد میشود. علیاصغر سمیعی، کارشناس بازار ارز، معتقد است با احیای برجام ممکن است ۱۲۰ میلیارد پول بلوکه شده ایران آزاد شود، قیمت دلار نیز کاهش بیابد؛ اما با توجه به شرایط کشور، کاهش ناگهانی نرخ دلار عقلانی نیست و باید نرخ تورم بالا، نرخ بالای بهره، بیکاری و ... عواملی است که اساس تعیین اوضاع اقتصادی کشور و نرخ دلار است و برجام نمیتواند به تنهایی عاملی برای کاهش قیمتها به شمار برود.
تحلیل روزانه بازار آهن
در نتیجه بلاتکلیفیها، بازار آهن و فولاد روز پنجشنبه نیز ثابت و همراه با کاهش در برخی بخشها بود، بهطوریکه قیمت روز میلگرد آجدار عمدتا ثابت بود ولی ۱۰۰ الی ۳۰۰ تومان نیز کاهش یافت. قیمت میلگرد در یک ماه اخیر نزولی بوده است؛ بهاینصورت که میلگرد ۱۴ از ۱۷ هزار و ۳۳۸ تومان به ۱۶ هزار و ۶۶ تومان رسیده، که نشانگر کاهش ۷ درصدی است و معادل هزار و ۲۷۲ تومان است.
گزارشها حاکی از آن است که قیمت میلگرد ایران حدود ۲۹ درصد زیر قیمت ترکیه است و گویا با قیمتهای صادراتی چین، ۱۹ درصد اختلاف قیمت دارد. محدودیتهای صادراتی و رکود داخلی از عوامل مهمی است که قیمت میلگرد ایران را به یکی از کمقیمتترین میلگردهای دنیا تبدیل کرده است.
نرخ روز ناودانی ایرانی و نبشی نیز تقریبا در کلیه شرکتها ثابت بود. براساس آمار قیمت ناودانی ایرانی نیز در یک ماه اخیر کاهشی بوده است؛ به طوریکه از ۱۹ هزار و ۲۹۱ به ۱۷ هزار و ۹۸۰ تومان ریزش داشته که رقمی معادل هزار و ۳۱۱ تومان است. تغییر قیمت نبشی نیز به همین منوال بوده و با کاهش ۵ درصدی از ۱۸ هزار و ۴۳۷ تومان به ۱۷ هزار و ۴۴۲ تومان رسیده است.
نرخ روز پروفیل و انواع لولهها نیز پایان هفته ثابتی را پشت سر گذاشتند اما در یک ماه گذشته نرخ این محصولات نیز کاهش داشت به طوری که پروفیل ضخامت ۲ از ۲۲ هزار و ۷۵۰ تومان به ۲۰ هزار و ۶۱۴ تومان رسیده و حدود ۹ درصد برآورد شده است.
قیمت تیرآهن نیز عمدتا ثابت بود، اما در برخی شاخههای ذوب آهن اصفهان کاهش قیمت مشاهده شد؛ تیرآهن ۱۴ در یک ماه گذشته از ۱۸ هزار و ۳۲۵ تومان به ۱۷ هزار و ۴۲۵ تومان کاهش یافته که این ریزش معادل ۴ درصد و رقمی حدود ۹۰۰ تومان است.
آنطور که از آمار و گزارشها برمیآید برخلاف تلاش بورس کالا برای افزایش قیمت آهن، کلیه محصولات فولادی در هفته گذشته روندی کاهشی داشتهاند اما عدم تقاضای مصرفی و سرمایهای، انتظار برای نتایج مذاکرات و نرخ تورم بالا و... مانع از افزایش قیمتها شد.
در همین زمینه احمد خانبابایی فعال بازار آهن و فولاد اظهار کرد:
هفته گذشته شاهد ریزش ۴۰۰ الی ۵۰۰ تومانی نرخ آهن آلات بودیم و احتمال دارد در هفته جاری نیز شاهد تداوم ثبات و کاهش قیمت آهن باشیم، اما به طور موقت اوضاع بازار به نتایج برجام گره خورده است.
محمد اصفهانی فعال صنفی بازار آهن و فولاد در رابطه با شرایط فعلی بازار آهن بیان کرد:
بورس کالا و وزارت صمت با قیمتگذاریهای دستوری که با هدف حمایت از تولیدکنندههاست، روند بازار را نامتعادل کردهاند و اگر همچنان قیمتها را بالا نگه دارند، استقبال از محصولات عرضه شده در بورس کاهشی شده و رکود فعلی تا پایان تابستان تداوم خواهد داشت.
اصفهانی در ادامه افزود:
مهندسی عرضه شمش در بورس کالا معیار نوسانات سایر محصولات قرار گرفته و قیمتگذاری براساس عرضه و تقاضا اتفاق نمیافتد.
این فعال صنعتی قیمتهای موجود را غیرواقعی دانست و گفت: پایان سال گذشته نیز وزارت صمت با اجرای برخی سیاستها از جمله حذف دامنه مثبت و منفی ۳ درصد، نوساناتی در بازار ایجاد کرد که موجب افزایش کوتاه مدت قیمتها شد اما این روند آمار معاملات را کاهش داد.
بهرهمندی از برجام در گرو تدوین برنامه
سعید عسگرزاده دبیر اجرایی سنگ آهن نیز درباره اثرات برجام در بازار آهن و فولاد اظهار کرد:
اثر برجام در بازار آهن و فولاد و سایر بازارهای موازی انکارناپذیر است. آنچه به تأثیر از اخبار برجام در بازارها مشاهده میشود غالبا ناشی از جوی روانی است و نتیجه واقعی آن پس از تعیین تکلیف نهایی مشخص میشود.
عسگرزاده ابراز کرد:
نوسانات دلار که حاصل از اخبار برجام است موجب تغییر قیمت برخی کالاها شده است و این تغییر قیمت را بیشتر در محصولاتی که به دلار وابسته هستند، مشاهده میکنیم.
این کارشناس در ادامه افزود: دستیابی به توافق شرایط مثبتی را در کسب و کارها رقم خواهد زد و به اعتقاد بنده در توافقات پیشین سود چندانی از شرایط حاصل شده نبردیم و تأثیر توافقات فعلی به وزارت صمت و برنامههای آن بستگی دارد که چقدر برای بهره بردن از شرایطی که ممکن است پس از توافقات دست بدهد، آمادگی دارد.
طبق گزارشهای گرفته شده از بازار بورس کالا، امروز حدود یک میلیون و ۵۷۰ هزار و ۶۰۰ تن محصول فولادی عرضه خواهد شد. گفتنی است قیمت شمش آهن بلوم حدود ۴۵ هزار و ۷۰۰ تن است که نرخ پایه آن ۱۴ هزار و ۶۲۳ تومان در نظر گرفته شده که بیانگر افزایش ۱/۷ درصدی نرخ این محصول است.