إ
آهن آنلاین
میلگرد تماما قرمز، تیرآهن در انحصار ذوب، ورق در مدار فروش محدود

میلگرد تماما قرمز، تیرآهن در انحصار ذوب، ورق در مدار فروش محدود

شنبه 21 تیر 1404
زمان مطالعه: 5 دقیقه

به‌گزارش آهن آنلاین؛ در معاملات روز پنج‌شنبه ۲۱ تیرماه ۱۴۰۴، بازار آهن‌آلات کشور شاهد روندی نزولی در قیمت‌گذاری سه محصول کلیدی میلگرد، تیرآهن و ورق بود. فشار عرضه، ضعف چشمگیر تقاضا و کاهش هیجان بازارهای موازی از جمله نرخ ارز، از جمله عوامل اثرگذار بر این افت عمومی در بازار فولاد به شمار می‌روند.

در بازار میلگرد، شرایطی کم‌سابقه رقم خورد؛ به‌گونه‌ای که تقریباً تمامی شرکت‌های تولیدکننده این محصول، قیمت‌های پیشنهادی خود را نسبت به دوره قبل کاهش دادند. این ریزش قیمتی در حالی رخ داد که در بازار آزاد نیز سیگنال‌های منفی از نرخ دلار، تقاضای سرد صنایع ساختمانی و کاهش قیمت شمش القایی، بازار را در وضعیت تدافعی قرار داده است.

ریزش سراسری در بازار میلگرد؛ فروش تنها برای ۴ شرکت

بررسی آمار معاملات فیزیکی بورس کالا نشان می‌دهد که در این روز، ۶۴ هزار و ۳۹۶ تن میلگرد در سایزهای مختلف از سوی ۱۰ شرکت تولیدکننده به بازار عرضه شد. بااین‌حال، تنها ۳۰ درصد از این مقدار (حدود ۱۹ هزارتن) با تقاضا مواجه شده و به فروش رسید؛ این یعنی حدود ۷۰ درصد از محصولات عرضه‌شده بی‌مشتری ماند. در بین شرکت‌های عرضه‌کننده، تنها چهار شرکت موفق به فروش بخشی از محصولات خود شدند که اسامی آن‌ها به ترتیب عبارت‌اند از:

  • فولاد آلیاژی ایران
  • نورد فولاد صنعتی و ساختمانی یزد
  • صنایع فولاد آلیاژی پاسارگاد
  • صنایع آهن و فولاد سرمد ابرکوه

سایر شرکت‌ها اگرچه در معاملات حضور داشتند، اما حتی یک تن از محصولاتشان مورد استقبال قرار نگرفت. این موضوع نشان می‌دهد که سمت تقاضای میلگرد، چه در سطح بازار آزاد و چه در بورس کالا، همچنان تحت تأثیر رکود ساخت‌وساز و سیاست‌های انقباضی اقتصادی قرار دارد.

 

معاملات میلگرد در بورس کالا (21 تیرماه 1404)
معاملات میلگرد در بورس کالا (21 تیرماه 1404)

 

در این میان، فولاد آلیاژی ایران با فروش ۱۵ هزار و ۴۴۰ تن میلگرد، بیش از ۶۵ درصد از کل فروش بازار فیزیکی در این روز را به خود اختصاص داد. ارزش این معامله حدود ۶۷۹ میلیارد تومان برآورد شده که بخش عمده‌ای از نقدینگی جذب‌شده در بازار میلگرد طی این روز را شکل داده است.

از سوی دیگر، شرکت نورد فولاد صنعتی و ساختمانی یزد موفق شد با فروش ۶۰۰ تن میلگرد کلاف با نرخ ۳۸ هزار و ۳۶۵ تومان، ۲۳ میلیارد تومان درآمد نقدی کسب کند. این شرکت، قراردادهای خود را به‌صورت نقدی تنظیم کرده و از مدل تسویه اعتباری پرهیزکرده است؛ سیاستی که احتمالاً باعث افزایش شانس موفقیت معاملات این شرکت شده است.

تیرآهن همچنان در تسخیر ذوب‌آهن؛ سایر رقبا بی‌نصیب ماندند

در بازار تیرآهن نیز شرایطی مشابه با میلگرد اما با شدت کمتر به چشم می‌خورد. اغلب شرکت‌های تولیدکننده این محصول، نرخ‌های خود را با کاهشی بین ۰.۵ تا ۳.۲ درصد نسبت به دوره قبل به‌روزرسانی کردند. بااین‌حال، همچنان ذوب‌ آهن اصفهان تنها شرکتی بود که توانست سهم مؤثری در فروش بازار داشته باشد.

در این روز، ۳ هزار و ۶۲۳ تن تیرآهن از سوی دو کارخانه ذوب‌آهن اصفهان و نورد آریان فولاد عرضه شد، اما تنها ذوب‌آهن موفق به فروش شد. این شرکت با فروش ۹۹ درصد از حجم عرضه‌شده خود، بار دیگر نشان داد که همچنان برند اول بازار تیرآهن است. بازه قیمتی محصولات ذوب‌آهن در این روز بین ۴۲ هزار و ۲۸۰ تا ۴۳ هزار و ۵۸۹ تومان قرار داشت.

عدم فروش حتی یک تن تیرآهن توسط نورد آریان فولاد، بر چالش رقابت در بازار فعلی مهر تأیید می‌زند. بازار در شرایط رکودی، برندهای باسابقه را به بازیگران جدید ترجیح می‌دهد و این موضوع در تیرآهن بیش از دیگر محصولات نمایان است.

 

معاملات تیرآهن توسط 2 شرکت ذوب آهن و نورد اریان فولاد در روز 21 تیرماه 1404
معاملات تیرآهن توسط 2 شرکت ذوب آهن و نورد اریان فولاد در روز 21 تیرماه 1404

معاملات محدود در بازار ورق؛ فروش سلف در دو گرید اصلی

در بازار ورق نیز وضعیت به‌گونه‌ای بود که فقط دو کارخانه فولاد غرب آسیا و فولاد اکسین خوزستان در عرضه حضور داشتند. این دو شرکت، محصولات خود را در قالب دو گرید ورق سرد و گرم به بازار ارائه کردند و از مدل فروش سلف با تسویه نقدی استفاده کردند.

حجم کل قراردادهای ثبت‌شده در بازار ورق برابر با ۷ هزار و ۵۰ تن بود که اگرچه به‌مراتب پایین‌تر از عرضه میلگرد یا تیرآهن است، اما با توجه به وضعیت کلی بازار، می‌توان آن را نسبتاً موفق دانست. نکته مهم این است که محصولات ورق بیشتر از سوی صنایع خودرو، لوازم‌خانگی و صنایع تبدیلی خریداری می‌شوند و با اینکه این محصولات نیز در رکود به سر می‌برند، اما در قیاس با حوزه ساخت‌وساز وضعیت بهتری دارند.

ادامه سایه رکود بر بازار فولاد

بررسی مجموع شرایط بازار آهن آلات در روز ۲۱ تیرماه، نشان می‌دهد که رکود عمومی در صنایع بالادستی و پایین‌دستی کشور، کماکان مهم‌ترین عامل ضعف تقاضا در بازار فلزات است. کاهش نرخ ارز در بازار آزاد، کاهش بهای شمش و محدودیت‌های مالی و پروژه‌ای در بخش عمرانی، باعث شده که حتی در روزهایی که عرضه قابل‌توجهی در بورس کالا صورت می‌گیرد، بخش بزرگی از آن بدون مشتری باقی بماند.

در این میان، تنها شرکت‌هایی که از برند معتبر، شرایط نقدی، و محصولات پُرکاربرد برخوردارند، موفق به فروش مؤثر می‌شوند. تداوم این وضعیت، در صورت عدم‌مداخله حمایتی دولت و تحریک تقاضا در پروژه‌های عمرانی، می‌تواند منجر به فشار مضاعف بر زنجیره فولاد و آهن‌ آلات کشور در ماه‌های آینده شود.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.