
تفاوت لوله مانیسمان رده 40 و 80
لوله مانیسمان یکی از لولههای فولادی بدون درز است که آن را در چندین رده ازجمله ۲۰، ۴۰، ۶۰، ۸۰ و... تولید و عرضه میکنند. این لوله فاقد درز، در صنایع مهمی همچون صنعت نفت و گاز جهت انتقال سیالات مورد استفاده قرار میگیرد. لوله مانیسمان رده 40 و رده 80 به دلیل برخورداری از ظرفیت فشار بالا در بسیاری از صنایع بکار گرفته میشوند و آنها را اغلب به صورت عمده خریداری میکنند. ضمنا، این دو لوله مانیسمان از بسیاری جهات ازجمله ضخامت دیواره با هم فرق داشته و بهنوعی، مشخصات فنی مختص به خود را دارند. حال اینکه تفاوت لوله رده 40 و 80 چیست؟ و هرکدام در چه بخشهای صنعتی استفاده میشوند؟ را در ادامه مطلب توضیح دادهایم.
آشنایی با لوله مانیسمان رده 40 و 80
لوله مانیسمان رده 40 که نام دیگر آن، لوله SCH 40 است در زمره محبوبترین لولههای فاقد درز قرار دارد. این لوله را در جنسهای مختلفی نظیر استنلس استیل و کربن استیل بر پایه استانداردهای معتبر تولید میکنند. همچنین، لوله بدون درز رده ۴۰ اغلب در پروژههای ساختمانی و خطوط آتشنشانی بکار گرفته میشود. لوله مانیسمان رده ۸۰ هم که اسم دیگرش، لوله SCH 80 است، فشارهای سنگین را به خوبی تحمل میکند. این لوله به دلیل تحمل بالایش اغلب در صنایع پرفشاری مانند صنعت نفت، گاز و پتروشیمی استفاده میشود. ضمن اینکه لوله بدون درز رده ۸۰ مانند رده ۴۰ قابل تولید با استانداردهای مختلف است و چندین روش تولید دارد. درمجموع، لوله مانیسمان رده 40 و رده 80 از پرکاربردترین و پرفروشترین لولههای عرضهشده در بازار هستند که از چند منظر ازجمله ضخامت دیواره، سایز، میزان مقاومت و قیمت با هم تفاوت دارند.
مقایسه لوله مانیسمان رده 40 و 80
لوله مانیسمان با توجه به میزان تحمل فشار و ضخامت دیواره شامل چندین رده میشود که از پرکاربردترین آنها میتوان به رده ۴۰ و ۸۰ اشاره کرد. مهمترین تفاوت لوله مانیسمان رده 40 و 80 مربوط به ضخامت دیواره آنها میشود. دیواره لوله رده ۸۰ در مقایسه با رده ۴۰ بیشتر است؛ ازاینرو، مقاومت بهتری دارد و گزینه مطمئنتری در پروژههای تحت فشار بالا است. ازنظر وزن هم لولههای رده ۴۰ سبکتر هستند. حال اینکه کدام لوله مانیسمان رده 40 و رده 80 را باید در سیستمهای لولهکشی بکار گرفت بر اساس میزان فشار وارده، وزن و بودجه موردنظر تعیین میشود. درمجموع، اگر پروژه تحت فشار کمی باشد، بهتر است از لوله رده 40 استفاده کرد و برای پروژههای در معرض فشار بالا هم به سراغ لوله رده ۸۰ بروید. درضمن، لوله مانیسمان رده ۸۰ به دلیل ضخامت و مقاومت بیشتر با قیمت بالاتری به فروش میرسد.
مشخصات فنی لوله مانیسمان رده 40 و 80
قطر خارجی لوله مانیسمان رده 40 و رده 80 یکسان است؛ ولی ازنظر ضخامت دیواره کاملا با هم فرق دارند. لوله مانیسمان رده 80 همانطور که اشاره شد، ضخامت بیشتری دارد و در زمان فشار مقاومت بهتری از خود نشان میدهد. در قسمت زیر، مشخصات فنی لولههای مانیسمان رده 40 و ۸۰ آورده شده است:
- ضخامت دیواره: لولههای مانیسمان رده ۸۰ دارای دیواره ضخیمتری هستند.
- وزن: لوله بدون درز رده ۸۰ به دلیل داشتن ضخامت بیشتر نسبت به رده ۴۰ وزن بالاتری دارد.
- نحوه تولید: لولههای مانیسمان رده 40 و ۸۰ با فولاد بدون درز طبق استانداردهای معتبر بینالمللی تولید میشوند؛ ازاینرو، سطح کیفی مثالزدنی دارند.
- میزان تحمل فشار: لوله مانیسمان رده ۸۰ به لطف ضخامت و مقاومت بیشتر میتواند هر فشاری را تحمل کند؛ اما رده 40 فقط فشارهای سبک را تاب میآورد.
کاربردهای لوله مانیسمان رده 40 و 80
لولههای مانیسمان رده 40 و 80 با توجه به مشخصات فنی که دارند در بخشهای مختلف صنعتی مورداستفاده قرار میگیرند. در قسمت زیر، کاربردهای لوله مانیسمان رده 40 و 80 را برشمردهایم:
کاربردهای لوله مانیسمان رده 40
لوله رده ۴۰ از لولههای بدون درز پرطرفدار بازار است که در سیستمهای لولهکشی ساختمان، سیستمهای داخلی آن، صنایع شیمیایی و پتروشیمی و همینطور، صنایع غذایی و دارویی بکار گرفته میشود. در ادامه با کاربردهای لوله مانیسمان رده ۴۰ به صورت کامل آشنا خواهید شد:
- لولهکشی ساختمانهای مسکونی و تجاری
لوله رده ۴۰ در گازرسانی شهری با هدف انتقال گاز با فشار کم یا متوسط مورداستفاده قرار میگیرد. درواقع، این لوله به دلیل مقاومت مطلوب و نداشتن درز، در برابر نشتی پایداری لازم را دارد و انتخاب هوشمندانهای برای لولهکشی ساختمانهای مسکونی و تجاری محسوب میشود.
- سیستمهای داخلی ساختمانهای مختلف
یکی دیگر از کاربردهای لوله مانیسمان رده ۴۰ هدایت آب، گاز و مایعات کم فشار است. درکل، از این لوله بدون درز به خاطر مقاومت بالایی که دارد در سیستمهای داخلی ساختمانهای مختلف استفاده میکنند. بنابراین، با لوله بدون درز ۴۰ میتوان آب و گاز را با امنیت بالایی انتقال داد.
- سیستمهای لولهکشی آب و فاضلاب
لوله فولادی رده ۴۰ استقامت بالایی در برابر فرسایش و خوردگی دارد؛ بههمیندلیل، در سیستمهای لولهکشی آب و فاضلاب به صورت گسترده استفاده میشود. درواقع، نصب در سیستمهای لولهکشی فاضلاب شهری و صنعتی از مهمترین کاربردهای لوله رده ۴۰ است. درمجموع، این دسته از لولهها فشارهای متوسط را به خوبی تحمل میکنند و جهت هدایت آب جزو بهترین گزینهها هستند.
- صنایع شیمیایی و پتروشیمی
بعضی از خطوط ایجادشده در صنایع شیمیایی باید دماها و فشارهای متوسط را تحمل کنند که برای آنها میتوان از لولههای مانیسمان رده ۴۰ استفاده کرد. اصولا، لولههای ۴۰ در برابر مواد خورنده آسیب جدی نمیبینند و انتخاب مناسبی برای صنایع شیمیایی و پتروشیمی هستند.
- صنایع دارویی و تولید مواد غذایی
بکارگیری لولههای مرغوب در صنایع دارویی و تولید مواد غذایی بسیار مهم است. لولههای مورداستفاده در این صنایع باید کیفیت لازم را داشته باشند و آلودگیهای اطراف را جذب نکنند. درکل، لولههای بدون درز رده ۴۰ به خاطر ساختار صاف و فاقد جوشکاری که دارند، گزینه مناسبی جهت هدایت مایعات بهداشتی هستند.

کاربردهای لوله مانیسمان رده 80
همانطور که قبلا اشاره شد، لولههای مانیسمان رده ۸۰ مقاومت بالاتری در مقایسه با رده ۴۰ دارند و دماها و فشارهای بالا را به خوبی تحمل میکنند. ازاینرو، برای استفاده در پروژههای سخت با فشار بالا پیشنهاد میشوند. در ادامه به مهمترین کاربردهای لوله رده ۸۰ اشاره کردهایم:
- نیروگاه تولید برق
لولههای مانیسمان رده ۸۰ در نیروگاههای مختلف اعم از حرارتی، هستهای و گازی بکار گرفته میشوند. این لولهها، کار انتقال سیالات و بخار را خیلی خوب انجام میدهند. درحقیقت، مقاومت فوقالعاده لولههای رده ۸۰ باعث شده است به انتخاب عالی برای نیروگاههای تولید برق تبدیل شوند.
- صنایع نفت و گاز
یکی از مهمترین موارد مصرف لولههای رده ۸۰ مربوط به صنایع نفت و گاز میشود. از این لولهها در خطوط انتقال گاز و مواد نفتی که در معرض فشار بالا هستند به صورت گسترده استفاده میکنند. همچنین، ازآنجاییکه لولههای مانیسمان رده ۸۰ بسیار ضخیم هستند و امنیت بالایی در برابر ترک خوردگی و نشتی دارند.
- صنایع فولاد و پتروشیمی
صنایع فولاد و پتروشیمی جهت هدایت سیالات داغ به لولههای مقاوم نیاز دارند. لولههای رده 80 در برابر دماهای بالا بسیار مقاوم هستند و سیالات داغ را به خوبی منتقل میکنند؛ بههمینجهت، برای استفاده در این صنایع توصیه میشوند. بعلاوه لولههای مانیسمان رده ۸۰ بر اثر حرارت آسیب نمیبیند و شکل آنها تغییر نمیکند؛ ازاینرو، طول عمر بالایی دارند.
- صنایع شیمیایی
بعضی از مواد مورد استفاده در صنایع شیمیایی دارای خاصیت خورندگی هستند که جهت هدایت آنها باید از لولههای مقاوم استفاده کرد. لوله بدون درز رده ۸۰ با توجه به مقاومت بینظیری که دارد، میتواند مواد شیمیایی پرخطر را بدون مشکل انتقال دهد.
- سیستمهای هیدرولیکی
در تجهیزات صنعتی که سیستمهای هیدرولیکی بکار گرفته میشود باید لولههای تعبیهشده ضخامت بالایی داشته باشند و بتوانند فشارهای وارده سنگین را تحمل کنند؛ برای این منظور، لولههای رده ۸۰ گزینه مناسبی محسوب میشوند. این لولهها در حین کار دچار ترک و نشتی نمیشوند و میتوانند ایمنی ماشینآلات صنعتی را برقرار کنند.
مزایا و معایب لوله مانیسمان رده 40 و 80
لولههای رده ۴۰ و ۸۰ مانند سایر لولههای بدون درز دارای مزایا و معایبی هستند که با توجه به وضعیت پروژه باید ارزیابی شوند. درادامه به مزایا و معایب لوله مانیسمان رده 40 و 80 به صورت جداگانه پرداختهایم:
مزایا و معایب لوله مانیسمان رده 40
- قیمت ارزانتر
- وزن سبک و جابهجایی آسان
- عملکرد خوب در پروژههای کم فشار
- استقامت کمتر در مقایسه با رده ۸۰
- عملکرد ضعیف در پروژههایی با فشار بالا
مزایا و معایب لوله مانیسمان رده 80
- قابلیت تحمل فشار بالا
- قابل استفاده در پروژههای صنعتی سنگین
- پایداری و مقاومت مطلوب در مقابل سایش و خوردگی
- فروش با قیمت بیشتر
- وزن بالاتر و حمل سختتر نسبت به رده ۴۰
نکات مهم لوله مانیسمان رده ۴۰ و ۸۰
اینکه کدام لوله مانیسمان رده 40 یا رده 80 برای پروژه شما مناسب است به مواردی نظیر میزان مقاومت و تحمل فشار لازم بستگی دارد. اگر پروژه موردنظر سبک باشد میتوان از لوله رده ۴۰ استفاده کرد و برای کارهای سنگین هم لوله رده ۸۰ را انتخاب کنید. درواقع، فرق لوله مانیسمان رده 40 و 80 به میزان ضخامت و مقاومت آنها بازمیگردد. لوله مانیسمان رده ۸۰ ضخامت بیشتری نسبت به رده ۴۰ دارد؛ ازاینرو، میزان مقاومت و تحمل فشار آن زیاد است. با توجه به این موضوع، قیمت لوله مانیسمان رده ۸۰ بالاتر بوده و با نرخ بیشتری معامله میشود. تفاوت لوله مانیسمان رده 40 با رده 80 ازنظر وزن هم کاملا محسوس است. لولههای رده ۴۰ وزن سبکتری دارند و راحتتر حمل میشوند. بهاینترتیب، در زمان خرید لوله مانیسمان به رده و مشخصات فنی آن توجه داشته باشید.