
افت ۶ درصدی تولید آهن آلات در سال 1403 نسبت به 1402
به گزارش آهن آنلاین- تحلیلگر ارشد بینالمللی آهن و فولاد گفت: «ناترازی انرژی و قطعی گاز و برق در سال ۱۴۰۳ تأثیرات بسیار بدی بر بدنه صنعت فولاد گذاشت؛ بهطوریکه تولید فولاد در این سال نسبت به سال ۱۴۰۲ با افت ۶ درصدی همراه شد.»
کیوان جعفری طهرانی، کارشناس صنعت فولاد، تشریح کرد: قطعی گاز و برق سال قبل بهقدری بود که تولید فولاد به ۳۰ میلیون و ۲۰۰ هزار تن محدود شد؛ درصورتیکه در سال ۱۴۰۲ این رقم بالغ بر ۳۲ میلیون تن بود. به روایتی، تولید فولاد ۶ درصد کاهش داشت. در این شرایط، هزینههای جاری اگر بر تناژ کل تقسیم شود، قطعاً این کاهش ۶ درصدی، هزینههای سربار و بالاسری بالاتری را بههمراه خواهد داشت و بیشک بر قیمت نهایی محصول تأثیر میگذارد. تولید پارسال در واقع همان تولید سال ۱۳۹۹ است، به روایتی ما عقب گرد در تولید داشتیم!
وی افزود: «در حال حاضر برای صادرات با مشکل جدی مواجه هستیم. از طرفی، قیمتهای داخلی رقابتی نیست. یکی از دلایل آن نیز کاهش قیمت جهانی فولاد است؛ اما هزینه تولید در داخل کشور به علت ناترازی انرژی و کاهش تولید افزایش داشته و امکان رقابت را از شرکتهای داخلی گرفتهاست.»
جعفری طهرانی با اشاره به نوسانات ارزی تصریح کرد: «نوسانات ارزی قطعاً بر بازار فولاد تأثیرگذار است. در تمام کشورهای جهان برای توسعه صادرات، واحد پول ملی خود را تضعیف میکنند. این مدل را ژاپن در دهه اول قرن جدید (سالهای ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۵) استفاده کرد و توانست با این روش، آلمان را پشت سر بگذارد. چین هم در مقابل ژاپن از این ترفند استفاده کرد و دومین اقتصاد برتر جهان شد. یکی از ایرادهایی که آمریکا به آن استناد میکند همین موضوع است که چین در حال کاهش ارزش واحد پول ملی خود جهت توسعه صادرات است. علاوه بر این، اخیرا شاهد کاهش شاخص دلار به کمترین میزان طی ۳ سال گذشته هستیم که رقابتپذیری کالاهای آمریکایی را زیر سؤال بردهاست.»
وی ادامه داد: «در شرایطی که دلار قبل از مذاکرات بالای ۱۰۰ هزار تومان بود، قیمت صادراتی محصولات ایرانی رقابتیتر بود؛ اما زمانیکه با پیششرط مذاکرات، دلار در محدوده فعلی زیر ۸۰ هزار تومان قرار گرفت، باعث شد که قیمت محصولات صادراتی با نرخ دلار افزایش یابد و رقابتپذیری خود را در بازار جهانی از دست بدهد. هیچکس منکر نتایج مثبت پیشرفت مذاکرات، از بین رفتن تحریمها و تحولات اقتصادی و اجتماعی آن نیست.»
این کارشناس بازارهای بینالمللی و سنگ آهن بیان کرد: «مهم است که دولت سیاستی را اتخاذ کند که نوسانات ارزی بعد از نتیجه مثبت مذاکرات، در محدودهای ثابت قرار گیرد. اگر نرخ ارز خیلی پایینتر بیاید، بهشدت صادرات را متأثر خواهد کرد. در واقع، محدوده خطر این نرخ زیر ۷۵ هزار تومان است. پس اگر روند مذاکرات مثبت باشد و تقویت ارزش ریال ادامهدار، بسیاری از افرادی که با قیمت بالاتر کالاهایی را خریداری کردهاند، متضرر میشوند که منجر به رکود شدید در بازار میشود. پس این موضوعات، اهمیت تثبیت قیمت در محدوده معقول را بیش از پیش پررنگ میکند.»
جعفری طهرانی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به قطعی برق گفت: «براساس گزارش وزارت نیرو، مصرف برق در ۲۱ فروردین امسال معادل ۲۲ اردیبهشت سال قبل بود. از طرفی، گزارشهای وزارت نیرو حاکی از آن است که ناترازی در پیک تابستان امسال ۲۰ هزار مگاوات است؛ اما مطالعات دقیق تر نشان میدهد این رقم به بیش از ۲۵ هزار مگاوات خواهد رسید. البته کارشناسان بر این باورند که باوجود کمبود آب در نیروگاههای برقآبی، این ناترازی ممکن است بین ۲۶ تا ۳۰ هزار مگاوات متغیر باشد. این رقم ناترازی، نسبت به تولید روزانه ۵۵ تا ۵۷ هزار مگاوات، عدد بزرگی است و حتی با انرژی های تجدید پذیر و پاک هم قابل تأمین نیست. به عبارتی دیگر ما در تابستان امسال حداقل ۴۵ درصد ناترازی در تولید برق داریم که این عدد وحشتناکی است و نشان می دهد این بحران به راحتی مرتفع نمی شود مگر در حاشیه پیشرفت مذاکرات با آمریکا و از محل فاینانس یا جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی بتوان ظرف ۲ تا ۳ سال آینده این مشکل را تا حد ۹۰ درصد مرتفع نمود.»
وی افزود: «البته وزیر نیرو در اظهارات اخیر خود بیان کرده که جای نگرانی نیست؛ اما نگرانی حتمی است و راهحل مشخصی برای رفع مشکل ناترازی امسال بیان نشدهاست!»
این تحلیلگر صنعت فولاد و آهن آلات اظهار داشت: «باید گفت توسعه میادین گازی پروژهای بلندمدت است؛ اما نیروگاههای برق فقط در مقیاس بزرگ بلندمدت هستند. البته در بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان، حتی برخی کشورهای همسایه که لولهکشی گاز منازل داشتند، اکنون آن را منسوخ کردهاند؛ اما همچنان در داخل کشور شاهد لولهکشی گاز به منازل در اقصی نقاط کشور هستیم. با این حال، مطابق اعلام متولیان امر، این موضوع منجر به پرت گاز ۲۵ تا ۳۰ درصد در شبکه گازرسانی قدیم کشور شدهاست. در اکثر نقاط دنیا، برق برای گرمایش و سرمایش استفاده میشود. بنابراین، اگر این ۲۵- ۳۰ درصد پرتی گاز صرف تولید برق در نیروگاههای سیکل ترکیبی و …میشد و برای تأمین انرژی کولرهای گازی دومنظوره یا وسایل گرمایشی و سرمایشی الکتریکی با راندمان بالا استفاده میشد، ناترازی انرژی کمتری را شاهد بودیم. با این تمهدیدات ناترازی گاز صنایع تا حد زیادی از بین میرفت و گاز میتوانست برای تولید برق استفاده شود.»
وی در پایان افزود:«البته این رویداد بهسادگی رخ نمیدهد و برای جمعآوری تمام سیستم لولهکشی گاز شهرها و روستاهای کشور و فرهنگسازی برای جایگزینی برق با گاز، حداقل به ۱۰ سال زمان نیاز است. البته قطعا در این شرایط جدید نیز برق قیمتِ رقابتی تری خواهد داشت تا مصرفکنندگان تحت فشار هزینههایِ زیاد قرار نگیرند.»