
حباب زنجیره فولاد تخلیه شد؟
به گزارش آهن آنلاین؛ بازار داخلی فولاد بر اساس عواملی مانند نرخ صادراتی و نرخ ارز دولتی قیمتگذاری میشود. در حال حاضر، با توجه به کاهش نرخ ارز به دلیل مذاکرات ایران و امریکا، پیشبینی میشود که این مذاکرات نتایج مثبتی به همراه داشته باشد. به همین دلیل، بیشتر محصولات فولادی در بازار حباب ندارند. قیمت کف بازار خارج از بورس، تحت تأثیر نوسانات نرخ ارز در بازار آزاد قرار ندارد، مگر اینکه نرخ ارز دولتی که اکنون در حدود ۶۹ هزار تومان است، کاهش یابد. در این صورت، نوسانات ارز میتواند بر بازار فولاد و آهن آلات تأثیر بگذارد. همچنین، در صورتی که قیمت صادراتی فولاد (شمش ۴۰۰ دلاری درب کارخانه) روند کاهشی پیدا کند، این تغییرات ممکن است در قیمتها اثرگذار باشد. در غیر این صورت، حتی با تغییرات در نرخ ارز یا رفع تحریمها، قیمت محصولات فولادی کاهش نخواهد یافت.
به عبارت بهتر بازار فولاد از حباب تخلیه شده است، اما این موضوع در تالار صنعتی و معدنی بورس کالا اتفاق میافتد و عملا بازار آزاد از این قاعده تبعیت نمیکند و در واقع در حال حاضر حمایتها و قوانین تعیین فرمول اجازه کاهش قابل توجه را نمیدهد و این روند فرسایشی است.
در وضعیت کنونی معاملات در تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران به طور عمده به صورت اعتباری و آتی انجام میشود و معاملات نقدی با نرخ کف بازار به ثبت میرسند. به طور کلی میتوان گفت در حال حاضر و با نرخ فعلی دلار مبادله بازار فولاد حبابی ندارد، اما باتوجه به وضعیت سیاسی کشور و شرایط خاصی که ناشی از آینده مذاکرات ایران و امریکا است نرخ ارز در بازار آزاد در حال ریزش بوده و فعلا هیچ کف قیمتی برای محصولات زنجیره فولاد مشخص نیست. جو بازار آزاد به شدت منفی است و ممکن است پایینتر از قیمتهای کنونی نیز برود.
بررسی تالار فیزیکی بورس کالای ایران نشان میدهد که در آخرین روز فرروردین ماه سال جاری 272 هزار و 250 تن آهن اسفنجی در این بازار عرضه شد که با تقاضای 63 هزار و 600 تنی مواجه شد و در پایان 21.5 درصد از آهن اسفنجی عرضه شده با میانگین قیمت پایه 17 هزار و 781 تومان به ازای هر کیلوگرم مورد معامله قرار گرفت. میانگین قیمت موزون معاملاتی هر کیلوگرم آهن اسفنجی در معاملات روز یکشنبه 31 فروردین نسبت به هفته پیش از آن 1.1 درصد کاهش را به ثبت رساند و به 17 هزار و 676 تومان به ازای هر کیلوگرم رسید.
جو نزولی در بازار آزاد فولاد
همچنین در بازار فیزیکی بورس کالا روز دوشنبه اول اردیبهشت ماه سال جاری 310 هزار و 795 تن انواع شمش عرضه شد که با تقاضای 131 هزار و 20 تنی مواجه شد و در پایان 25 درصد از حجم شمشهای عرضه شده با میانگین قیمت معاملاتی 29 هزار و 573 تومان به ازای هر کیلوگرم مورد دادوستد قرار گرفت. قیمت معاملاتی شمش در روز اول اردیبهشت ماه نسبت به هفته گذشته با 0.5 درصد افت همراه بود که این موضوع تحت تاثیر وضعیت سیاسی کشور و کاهش نرخ ارز در بازار آزاد رقم خورده است. همچنین بررسی بازار صنعتی هفته جاری نشان میدهد که میزان عرضه و معاملات شمش فولادی نسبت به هفته پیش از آن به ترتیب 1.1 درصد رشد و 13 درصد افت را به ثبت رساندهاند و با این وجود فقط 25 درصد از شمشهای عرضه شده مورد معامله قرار گرفته است.
همچنین بازار آزاد زنجیره فولاد نشان میدهد که بیشتر تحت تاثیر نوسانات نرخ ارز قرار دارد و از این رو بررسیها نشان میدهد که میلگرد 18 ذوب آهن در روز سهشنبه دوم اردیبهشت ماه به صورت میانگین با 0.5 درصد افت قیمت همراه بود و با نرخ 33 هزار و 180 تومان به ازای هر کیلوگرم به فروش رسید. میلگرد میانه نیز با کاهش 1.1 درصدی به صورت میانگین همراه بود.

تیرآهن ذوب آهن نیز شرایطی مشابه با میلگرد دارد و از این رو هر کیلوگرم تیرآهن 22 تولید این شرکت با 1.2 درصد کاهش با قیمت 38 هزار و 180 تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار آزاد عرضه شد. وضعیت در بازار مقاطع عریض نیز همچون بازار مقاطع طویل است و در روز مورد بررسی هر کیلوگرم پروفیل ساختمانی سایز 20*20 با قیمت 39 هزار و 820 تومان در بازار عرضه شد و مورد معامله قرار گرفت که نسبت به آخرین روز معاملاتی پیش از این کاهش 1.1 درصدی را به ثبت رسانده است.