
تنفس مصنوعی صنایع فولادی به دنبال تداوم ناترازی انرژی
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در گفت و گو با «آهن آنلاین» هشدار داد: «برکسی پوشیده نیست که در شرایط فعلی ناترازی انرژی، نفس بخشهای تولیدی را به شماره انداخته است. از یک سو نبود شرایط اقتصادی مناسب و از دیگر سو نیز کمبود منابع انرژی، روزگار بسیار تلخی را برای صنعتگران رقم زده و شرایط را سختتر از قبل کرده است. افزون بر آن، نوسانات ارزی نیز فعالان حوزه تولید آهنآلات و صنایع فولادی را در تنگنای مالی قرار داده است.»
صنعتگران در محاصره هزینههای بالای تولید و نبود منابع انرژی
واضح است که در حال حاضر تولیدکنندگان صنایع فولادی در محاصره هزینههای بالای تولید و نبود منابع انرژی کافی در کشور گرفتار شدهاند و اُفت قابل توجه محصولات تولیدی از جمله مهمترین تبعات چنین اتفاق تلخی است. البته داستان به اینجا ختم نمیشود و کاهش سطح تولید ناشی از خاموشیهای مکرر، کشور را از دلارهای صادراتی حاصل از فروش صنایع تولیدی محروم میکند. ایندرحالی است که باتوجهبه التهابات ارزی اخیر در اقتصاد و نیاز ضروری تولیدکنندگان به دلار برای واردات مواد اولیه تولید، باید راهی برای ارزآوری داشته باشند تا بتوانند در آشفته بازار ارزی فعلی، کمر خم نکنند. اکنون کمبود منابع انرژی و همچنین مشکلات اقتصادی دستبهدست هم دادهاند تا انگیزه تولیدکنندگان و فعالان صنعتی برای ادامه فعالیت را بهشدت کاهش دهند. این درحالیاستکه نقش صنایع در رشد اقتصادی غیرقابل انکار است و در مسیر دستیابی به شکوفایی، تقویت تولیدات صنعتی میتواند هموارکننده راه باشد.
فولاد؛ ستون فقرات صنعت
اغراق نکردهایم اگر فولاد را ستون فقرات صنعت بهشمار آوریم و تسهیل شرایط فعالیت برای فعالان این حوزه را نویدبخش تحقق توسعه اقتصادی بدانیم. در بیان اهمیت فولاد همین بسکه در بخشهای مهمی همچون ساختمانسازی، ساخت قطعات خودرو، قطار و هواپیما کاربرد دارد و بهدلیل قدرت استحکام بالای این آلیاژ در صنایع مختلف، مورداستفاده قرار میگیرد.
ازاینرو، توصیه میشود مسئولان تدابیری در راستای اصلاح زیرساختها و تامین منابع انرژی بیاندیشند و در این راستا با همراهی تمامی دستگاه ها شرایط تولید مناسب برای صنعتگران را فراهم سازند تا در سایه رشد صنعت، شاهد ایجاد شرایط اقتصادی مناسب باشیم.
متاسفانه باید اذعان داشته باشیم آن چه اکنون در جریان است، موجب شده تا در کنار توقف تولید، ادامهدار شدن این رویه نیز آسیبهای قابل توجهی به دستگاه ها وارد سازد و هزینههای صنعتگران را به ویژه در شرایط فعلی افزایش دهد.
ضرورت تقویت توان رقابتی در بازارهای جهانی
توان رقابتی تولیدکنندگان آهنآلات و سازندگان محصولات فولادی اکنون در سایه ناترازی انرژی تا اندازهای کاهش یافته است که میتوان گفت متاسفانه فرصت رقابت در سایر بازارهای دنیا را از دست دادهایم. در حالیکه اکنون بهدنبال توسعه و تقویت زیرساختهای صنعتی و باتوجهبه کاربردهای این آلیاژ در صنایع مختلف، تقاضای بیشتری برای خرید محصولات فولادی در بازارهای جهانی را شاهد هستیم، اما کشور ما امکان تولید و عرضه آن را ندارد؛ چرا که میزان تولید فولاد ـ آن هم در وضعیت کنونی که با کمبود محسوس و مشهود منابع انرژی مواجه هستیم ـ به گونهای نیست که امکان صادرات بهخوبی فراهم باشد.
ناترازی و کاهش سطح تولید
در همینخصوص به گفت و گو با محمدرضا نجفی منش، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع و معادن تهران پرداختیم. او معتقد است در شرایط فعلی، بسیاری از صنایع بهویژه صنایع فولادی با تنفس مصنوعی زنده هستند و ناترازی انرژی مشکلات بسیاری را برای صنایع فولادی ایجاد کرده است. نجفی منش با ابراز تأسف از ناترازی انرژی موجود گفت: «ناترازی انرژی تأثیرات سوئی بر تولید و صنعت به ویژه صنایع تولیدکننده آهن آلات بر جای گذاشته است. در حال حاضر این واحدهای صنعتی که باید فعالیتهای تولیدی داشته باشند با قطعی آب، برق و گاز مواجه هستند و در ساعاتی که این قطعی صورت میگیرد، عملاً شاهد توقف تولید هستیم که این زمان حداقل در ماه به 20 ساعت میرسد.» وی ادامه داد: «ناترازی انرژی، فشار سنگینی بر بخشهای تولیدی آهنآلات بهویژه صنایع فولادی تحمیل کرده است.»
عدم استفاده صحیح از ظرفیت های تولیدی
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع و معادن تهران با اشاره به اینکه کاهش تولیدات در پی قطعی برق، مشکلاتی را برای صاحبان صنایع به دنبال داشته است، گفت: «محدودیت منابع انرژی منجربه عدم استفاده صحیح از ظرفیتهای تولیدی در حوزه تولیدات آهنآلات میشود. از دیگر سو قطعی مکرر برق میتواند آسیبهای جبران ناپذیری بر تجهیزات و ماشینآلات وارد سازد.»
نجفی منش ابراز تأسف کرد که کاهش سطح تولید محصولات فولادی و آهنآلات به دنبال ناترازی انرژی، تاثیرات نامطلوبی همچون کاهش صادرات این محصولات مهم به دیگر کشورها را در پی خواهد داشت؛ این درحالی است که در شرایط فعلی صادرات محصولات فولادی میتواند به یکی از مهمترین منابع درآمدی برای کشور تبدیل شود.
گسترش تولیدات صنعتی؛ راه نجات کشور
وی، رفع محدودیتهای انرژی صنایع و همچنین فراهم کردن زمینههای سرمایهگذاری در حوزه آهنآلات را امری ضروری دانست و تأکید کرد: «به دنبال کاهش میزان تولیدات صنعتی، امکان صادرات به نحوی قابل قبول از میان رفته است؛ در حالیکه باید در حوزه صنایع فولادی شرایط به گونهای فراهم شود تا بتوانیم به سمت تولید رقابتی پیش رویم و صادرات را رونق بخشیم. بدون شک راه نجات کشور به ویژه در وضعیت فعلی، گسترش تولیدات صنعتی است که متاسفانه تحت تاثیر کمبود انرژی روزگار ناخوشی را در این حوزه شاهد هستیم.»
ناترازی انرژی؛ بزرگترین چالش حوزه تولید
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع و معادن تهران، بزرگترین چالش فعلی در حوزه تولید آهنآلات و صنایع فولادی را ناترازی انرژی عنوان و همچنین توصیه کرد: «برای عبور از بحران انرژی باید سرمایهگذاری در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر در اولویت قرار گیرد و تمهیداتی در راستای بهینهسازی مصرف انرژی شاهد باشیم تا به این ترتیب کمتر شاهد بروز مشکل در حوزه صنایع باشیم و از دیگر سو نیز شرایط مناسبی برای رقابت محصولات فولادی ساخت ایران در بازارهای جهانی مهیا شود.»
فولاد؛ صنعتی ارزآور
نجف منش با بیان اینکه مصرف بهینه و همچنین توسعه انرژیهای تجدیدپذیر میتواند فشارهای ناشی از ناترازی را کاهش دهد، اظهار داشت: «تداوم مشکل انرژی موجب کاهش قابل توجه صادرات صنایع فولادی میشود و به این ترتیب کشور از درآمدهای ارزی حاصل از صادرات این محصولات محروم میشود؛ درحالیکه این تولیدات میتوانستند با ورود به بازارهای جهانی سهم قابل توجهی در ارزآوری برای کشور ایفا کنند.»