إ
آهن آنلاین
تفاوت ورق گرم b و c

تفاوت ورق گرم b و c

دوشنبه 22 بهمن 1403
زمان مطالعه: 5 دقیقه

ورق‌های تولیدشده طی فرآیند نورد گرم در دسته ورق‌های گرم قرار می‌گیرند. ورق گرم b و c نیز انواع ورق گرم هستند که تفاوت‌های زیادی با یکدیگر دارند؛ مهم‌ترین تفاوت آن‌ها به عرض و ضخامت‌شان بازمی‌گردد. این دو ورق گرم در بورس کالا با عناوینی همچون HB و HC عرضه می‌شوند. برهمین‌اساس، افرادی که در بورس کالا فعالیت می‌کنند، قطعا این دو نماد را مشاهده کرده‌اند. درهرصورت، اگر قصد خرید ورق گرم از بورس کالا را دارید بایستی با اطلاعات فنی انواع آن آشنا شوید. این مطلب را به پاسخ‌دهی به این پرسش که تفاوت ورق گرم b و c در چیست؟ و سایر مباحث مرتبط به آن اختصاص داده‌ایم.

تفاوت ورق گرم b و c در چیست؟

ورق گرم b و c که در جریان نورد گرم به‌دست می‌آیند، چند تفاوت اساسی بایکدیگر دارند. اول اینکه ورق گرم b به ورق نوع اول و ورق گرم c به ورق نوع دوم معروف است. این دو ورق از لحاظ ضخامت و ابعاد با یکدیگر فرق دارند. ضخامت ورق گرم b معادل ۴ میلی‌متر است و عرض آن در محدوده ۱۲۰۰ و ۱۲۵۰ میلی‌متر در نظر گرفته می‌شود. درمقابل، ضخامت ورق گرم c برابر با ۵ و ۶ میلی‌متر است و عرض آن هم در یکی از بازه‌های ۱۳۰۰، ۱۳۵۰، ۱۴۰۰ و ۱۴۵۰ میلی‌متر قرار دارد. باتوجه‌به این تفاوت، در زمان سفارش ورق گرم b و c بایستی به عرض و ضخامت آن‌ها دقت زیادی داشته باشید.

 

چندین ورق فولادی گرم B و C روی پالت چوبی با سطح صاف و براق
چندین ورق فولادی گرم B و C روی پالت چوبی با سطح صاف و براق

 

نماد ورق های b (HB) و c (HC) در بورس کالا

ورق گرم b با نماد HB و ورق گرم c با نماد HC شناخته می‌شوند. کلمه H در نمادهای آن‌ها مخفف Hot است که نحوه تولیدشان را بیان می‌کند. بنابراین، ورق‌های HB و HC تنها به ورق‌های گرم اطلاق می‌شوند و نباید با ورق‌های سرد اشتباه گرفته شوند. دقت داشته باشید، ورق سرد در بورس کالا با نماد B ارائه می‌شود و ضخامت و عرض مختص به خود را دارد (ضخامت ورق سرد ۰.۸ و ۰.۹ میلی‌متر و عرض آن برابر با ۱۰۰۰، ۱۱۰۰ و ۱۲۵۰ میلی‌متر است.). علاوه‌براین، کارخانه فولاد مبارکه اصفهان که در جایگاه نخست تولیدکنندگان فولاد کشور قرار دارد، نماد مشخصی را برای ورق‌های گرم b و c خود درنظر گرفته است که در ادامه به آن‌ها اشاره کرده‌ایم:

  • ورق گرم HB فولاد مبارکه اصفهان: MSC-HS30109-00
  • ورق گرم HC فولاد مبارکه اصفهان: MSC-HS40109-00

فرآیند تولید انواع ورق b و c

همان‌طور که قبلا اشاره شد، تولید انواع ورق b و c به شیوه نورد گرم در دمای بسیار بالا انجام می‌گیرد. در ادامه به سلسله مراتب آن اشاره کرده‌ایم:

  • تولید آهن اسفنجی
  • تولید تختال با ریخته‌گری پیوسته
  • تبدیل تختال به کلاف گرم با روش نورد گرم
  • تولید کلاف خام با پروسه نورد سرد
  • انجام مراحل تکمیلی و تولید محصول
  • انجام عملیات پوشش‌دهی و تولید ورق‌های پوشش‌دار

مشخصات فنی ورق های b و c

حال نوبت به بررسی مشخصات فنی ورق‌های b و c رسیده است. این دو ورق به‌دلیل تولید براساس یکی از بهترین روش‌های روز، خصوصیات مثبت زیادی دارند. در قسمت زیر، به مهم‌ترین ویژگی‌های آن‌ها اشاره شده است:

  • مقاومت عالی در برابر بارها و فشارهای مضاعف
  • دارای سطحی خشن با خاصیت انعطاف‌پذیری مطلوب
  • هزینه تولید مناسب به‌دلیل عدم نیاز به فرآیندهای سخت و پیچیده

 

رول‌های ورق فولادی گرم B و C چیده شده در انبار
رول‌های ورق فولادی گرم B و C چیده شده در انبار

 

کاربرد ورق های HB و HC

مهم‌ترین کاربرد ورق‌ HB و HC مربوط به متخصصان نورد و تولیدکنندگان پروفیل می‌شود. درواقع، با بهره‌‌گیری از ورق‌های گرم می‌توان مقاطع و پروفیل‌های کاربردی مورد نیاز صنایع را تولید کرد. در ادامه سایر کاربردهای آن‌ها را برشمرده‌ایم:

  • ساخت سازه‌‌های فولادی
  • ساخت سازه‌‌های سنگین مانند پل‌ها
  • ساخت تجهیزات و سازه‌های صنعتی

عوامل تاثیرگذار بر قیمت ورق های b و c

کارخانه تولیدکننده یکی از عوامل تاثیرگذار بر قیمت ورق‌های b و c است. این دو ورق گرم توسط برندهای مختلفی تولید می‌شوند و طبیعتا، نرخ‌های متفاوتی هم در بازار دارند. همان‌طور که اشاره شد کارخانه فولاد مبارکه اصفهان یکی از برندهای بزرگ و نامدار تولیدکننده ورق‌های b و c است که قیمت آن‌ها را به‌صورت روزانه ابلاغ می‌کند. از ساير عوامل موثر بر قیمت ورق می‌توان به خصوصیات فنی و ابعادی، میزان عرضه و تقاضا و وضعیت بازار فولاد ایران اشاره کرد. حتی تعرفه باربری و حمل‌ونقل نیز بر بهای ورق‌های گرم تاثیر می‌گذارد. ازآنجایی‌که شرایط و قیمت موارد ذکرشده مدام در نوسان است، شاهد متغیر بودن ارزش انواع ورق گرم در بازار مصرف هستیم.

ورق گرم B و C؛ تفاوت‌ ها در یک نگاه

ورق گرم b و c به‌دلیل تولید براساس نورد گرم دارای کیفیت و مقاومت مطلوبی هستند. این دو ورق باتوجه‌به مقاومت بالایشان در بسیاری از پروژه‌های عمرانی و صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. به‌علاوه، آن‌ها را می‌توان در بورس کالا معامله کرد. نماد ورق گرم b در بورس کالا، HB است و ورق گرم c نیز با نماد HC عرضه می‌شود. ضمن‌اینکه ورق گرم b و c ازنظر عرض و ضخامت با هم تفاوت دارند. ضخامت ورق b برابر با ۴ میلی‌متر است و عرض آن هم ۱۲۰۰ و ۱۲۵۰ میلی‌متر لحاظ می‌شود. درصورتی‌که، ضخامت ورق c حدود ۵ و ۶ میلی‌متر بوده و عرض آن ۱۳۰۰، ۱۳۵۰، ۱۴۰۰ و ۱۴۵۰ میلی‌متر است.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.