آهن آنلاین
غیبت ذوب‌آهن در معاملات یک هفته اخیر تیرآهن

غیبت ذوب‌آهن در معاملات یک هفته اخیر تیرآهن

آدینه 09 آذر 1403
زمان مطالعه: 5 دقیقه

فولاد سبز به فولادی گفته می‌شود که با کاهش یا حذف انتشار گازهای گلخانه‌ای، به‌ویژه دی‌اکسید کربن، در فرآیند تولید آن ساخته می‌شود. هدف از تولید فولاد سبز کاهش اثرات زیست‌محیطی صنعت فولاد که یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان گازهای گلخانه‌ای در جهان است. با توجه به وابستگی روزافزون صنایع جهان به فولاد و اثرات زیست‌محیطی این صنعت، فشارهای سازمان‌های جهانی برای کاهش گازهای گلخانه‌ای بیشتر شده است. به همین دلیل تولید فولاد سبز می‌تواند آینده صنعت فولاد را تضمین کند.

کاهش آلاینده‌ها، مزیت زیست‌محیطی فولاد سبز

فولاد به‌دست‌آمده در هر دو روش فولاد سبز و سنتی یکسان و مشابه است و از نظر ظاهر و مشخصات فیزیکی و مکانیکی تفاوتی در آن‌ها وجود ندارد. تنها تفاوت این دو فولاد در فنّاوری تولید و نتایج زیست‌محیطی پروسه تولید است که باعث کاهش کربن و سایر آلاینده‌های محیطی می‌شود. به‌این‌ترتیب سوخت‌های فسیلی مورداستفاده در فولاد سنتی با انرژی‌های تجدید پذیر مورداستفاده در فولاد سبز جایگزین می‌شود و از کوره‌های مدرن با سوخت برق یا هیدروژن سبز به جای کوره‌های زغال‌سنگ فولاد سنتی استفاده خواهد شد.

صنعت فولاد حدود 7 تا 9 درصد از کل انتشار دی‌اکسید کربن در جهان را به خود اختصاص می‌دهد. تولید فولاد سبز می‌تواند نقش مهمی در دستیابی به اهداف کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و مقابله با تغییرات اقلیمی داشته باشد. مصرف‌کنندگان و صنایع بزرگ (مانند خودروسازی) به‌طور فزاینده‌ای به دنبال مواد اولیه با ردپای کربنی کمتر هستند.

مشارکت دولت و بخش خصوصی راه‌گشای آینده‌ای سبز

دولت‌ها و بخش خصوصی می‌توانند با سرمایه‌گذاری مشترک، زیرساخت‌های انتقال و ذخیره هیدروژن و همچنین به‌روزرسانی کارخانه‌ها را تسریع کنند. دولت‌ها از طریق ایجاد مشارکت عمومی-خصوصی، حمایت مالی و یارانه‌دهی، استانداردسازی و تسهیل مقررات، ایجاد هاب‌های صنعتی برای تولید و مصرف هیدروژن، تحقیق و توسعه مشترک و توسعه بازار و ایجاد زنجیره تأمین پایدار می‌توانند تأثیرگذار باشند.

صنعت فولاد و آهن‌ آلات ایران در بزنگاه جدیدی قرارگرفته است علی‌الخصوص زمانی که کشور روسیه دومین تولیدکننده بزرگ فولاد دنیا به‌این‌علت که اولویت خود را برای تأمین نیازهای داخلی گذاشته است و تمرکزش را بر ساخت تسلیحات و عوارض صادراتی را بر فولاد خود اعمال کرده است تا بیشترین فولاد تولیدی، در صنایع داخلی مصرف شود.

ایران باید از فضای موجود به نفع خود استفاده کند

در زمان کنونی فرصتی بی­نظیر برای کشوری همانند ایران زمینه‌چینی شده است تا با درک صحیح و درست از موقعیت خود در بازارهای جهانی، روند تولید را سرعت ببخشد و با کاهش موانع و مشکلات پیش روی صادرات فولاد و محصولات فولادی، زمینه را برای کسب سهم بیشتر از بازارهای جهانی مهیا کند. بحثی که به نظر نمی‌رسد خیلی موردتوجه دولت قرار داشته باشد و سیاست‌گذار، برنامه جامعی برای آن داشته باشد.

صنعت فولاد ایران در سال‌های اخیر توانسته جایگاهی قابل‌توجه در بازارهای جهانی کسب کند و میزان صادرات سالانه فولاد کشور به حدود 9 تا 9.5 میلیون تن رسیده است. این صنعت به‌عنوان یکی از ارکان اصلی اقتصاد صنعتی و یکی از منابع مهم ارزآوری، نقش کلیدی در توسعه پایدار کشور ایفا می‌کند. بااین‌حال، تغییرات جهانی در حوزه فناوری و الزامات زیست‌محیطی، ضرورت توجه به تولید فولاد سبز را بیش‌ از پیش برجسته کرده است.

برای ایران که به دنبال حفظ و ارتقای جایگاه خود در بازار جهانی فولاد است، حرکت به سمت فولاد سبز دیگر یک انتخاب نیست، بلکه ضرورتی استراتژیک است. بی‌توجهی به این موضوع می‌تواند در سال‌های آینده موجب محدودیت صادرات و از دست دادن بازارهای هدف شود.

تغییرات در تقاضا برای محصولات آهن‌آلات و واکنش تولیدکنندگان

تقاضایی که برای محصولات آهن آلات وجود دارد در حال تغییر است. علل این تغییرات متعدد است و می‌توان به روندهای زیست‌محیطی، توسعه فناوری، تغییر در الگوهای مصرف، و نوسانات اقتصادی اشاره کرد. تولیدکنندگان برای حفظ رقابت‌پذیری و تأمین نیازهای بازار، باید استراتژی‌هایی هوشمندانه و آینده‌نگرانه اتخاذ کنند.

تغییر در تقاضای محصولات آهن‌آلات یک واقعیت اجتناب‌ناپذیر است که تولیدکنندگان باید با هوشمندی و انعطاف به آن واکنش نشان دهند. سرمایه‌گذاری در فناوری‌های جدید، تنوع‌بخشی به محصولات، و حرکت به سمت تولید پایدار، ابزارهایی کلیدی برای موفقیت در این بازار پویای جهانی است. اگر تولیدکنندگان بتوانند همگام با تغییرات جهانی حرکت کنند و نیازهای آینده را پیش‌بینی کنند، نه‌تنها جایگاه خود را حفظ خواهند کرد، بلکه می‌توانند سهم بیشتری از بازارهای جهانی را به دست آورند.

در یک هفته اخیر در بورس کالا چه خبر بود؟

در پایان این گزارش نگاهی به آمار معاملات فیزیکی بورس کالا خواهیم داشت تا ببینیم در تالار صنعتی و محصولات آهن‌آلات (میلگرد، ورق و تیرآهن) چه اتفاق و معاملاتی رخ داده است. در هفته منتهی به 9 آذرماه مقدار محصول میلگرد که توسط تولیدکنندگان به عرضه رسید بالغ‌بر 280 هزارتن بود و مقدار تقاضا موجود برای این محصول در سایزهای مختلف نیز 40 هزار و 236 تن به ثبت رسید. با این مقدار تقاضا تنها 10 درصد از میلگرد به عرضه رسیده مورد معامله قرار گرفت. ارزش معامله‌ای که از فروش میلگرد در این یک هفته اطلاع رسانی شد برابر با مبلغ 805 میلیارد تومان بود.

 

آمار معاملات فیزیکی محصولات آهن آلات در یک هفته اخیر
آمار معاملات فیزیکی محصولات آهن آلات در یک هفته اخیر 
 

 

محصول میلگرد با وجود مشکلاتی که در بازار آن وجود دارد، تولیدکنندگان آن توانستند 10 درصد از آن را به فروش برسانند اما؛ در بازار تیرآهن بحث تاحدودی فرق داشت و 4 شرکتی که محصولات خود را مورد عرضه قرار دادند موفق نشدند تا مقدار فروشی را به ثبت برسانند و در بین شرکت‌های تولیدکننده این محصول جای کارخانه ذوب‌آهن اصفهان خالی بود. مقدار عرضه‌ای که برای تیرآهن در یک هفته اخیر شناسایی شد 13 هزار و 693 تن بود.

در بخش دیگر فروش محصولات آهن‌آلات، ورق نسبت به 2 محصول نام برده موفق‌تر عمل کرد و تولیدکنندگان توانستند 43 درصد از محصولات عرضه‌شده خود را به ارزش معامله یک هزار و 922 میلیارد تومان به فروش برسانند.

بازار آهن‌آلات، همواره تحت تأثیر عوامل مختلف اقتصادی، سیاسی و فصلی دچار نوسان است. این نوسانات ناشی از تغییرات قیمت مواد اولیه، نوسانات نرخ ارز، تحولات بازارهای جهانی و تغییرات تقاضا در بخش‌های مختلف صنعت و ساخت‌وساز است. چنین شرایطی می‌تواند تصمیم‌گیری برای تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان را دشوار کند.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.