آهن آنلاین
قطع دوباره برق و گاز صنایع فولادی؛ ایران به واردکننده فولاد بدل می‌شود؟

قطع دوباره برق و گاز صنایع فولادی؛ ایران به واردکننده فولاد بدل می‌شود؟

شنبه 26 آبان 1403
زمان مطالعه: 5 دقیقه

به گزارش آهن آنلاین- برنامه قطع برق پس از آنکه سال‌ها تنها مشمول صنایع کشور بود اکنون به بخش‌های خانگی نیز رسیده است و ناترازی برق و انر‌ژی حالا، برای مردم عادی نیز ملموس و قابل درک شده است. اما ناترازی انرژی برای صنایع از جمله صنایع فولادی تنها به معنای قطع چند ساعته برق و گاز و عدم دسترسی به وسایل الکترونیکی و گرمایشی و سرمایشی نیست، بلکه این برنامه‌ریزی تولید است که به هم می‌ریزد، سود واحدها کاهش می‌یابد، بازارهای هدف صادراتی از دست می‌رود و شرایطی به وجود می‌آید که به گفته فعالان این بخش خطر تبدیل شدن ایران از صادرکننده به واردکننده آهن و فولاد را هشدار می‌دهد. 

قطع گاز و برق یکی از مشکلاتی است که  صنایع فولادی هر ساله کشور با آن دست‌وپنجه نرم می‌کند.  اکنون صنایع مختلف در فصل تابستان با مشکل قطعی برق و در فصل زمستان با مشکل قطعی گاز  روبه‌رو می‌شوند اما امسال دولت چهاردهم تصمیمات دیگری برای قطع برق و گاز گرفته و می‌خواهد برای توقف مازوت‌سوزی نیروگاه‌ها، بخش‌های خانگی و شهری را درگیر در بی‌برقی کند.

کاهش 20 درصدی عرضه گاز به صنایع فولادی

فعالان صنعت فولاد می‌گویند  درباره قطعی برق صنایع مختلف بحث‌هایی مطرح شده اما فعلا به تولیدکنندگان ابلاغ نشده است، برخی واحدها نیز از آغاز قطعی برق خبر می‌دهد. در این میان مصرف گاز حدود 20 درصد محدود شده و  این امر بر بازار فولاد هم تأثیرگذار بوده است زیرا قیمت آهن اسفنجی از 13 هزارتومان به 15 هزارتومان رسیده است.

قیمت محصولات نهایی صنعت فولاد با رشدهایی قابل توجه همراه خواهد شد

کارشناسان صنعت آهن و فولاد معتقدند به‌ دلیل ناترازی انرژی، تولید کاهش یافته و قیمت محصولات نهایی هم رشد چشمگیری داشته است و در صورت ادامه این شرایط، قیمت محصولات نهایی صنعت فولاد با رشدهایی قابل توجه همراه باشد.

فعالان این صنعت می‌گویند یکی از چالش‌های این شرایط، کاهش سود شرکت‌های فولادی است زیرا شرکت‌هایی که بخش عظیمی از این زنجیره را تشکیل نمی‌دادند هم با کاهش سود مواجه شدند. 

ظاهرا در این شرایط فقط کارخانه فولاد مبارکه اصفهان سود‌ده بود که آن هم به‌دلیل وضعیت خاص این شرکت است. سایر شرکت‌های فعال در این عرصه یا کاهش سود داشتند یا زیان‌ده بودند.

فعالان بازار هشدار می‌دهند که ادامه این روندها ایران را به جای صادرکننده فولاد به واردکننده بدل خواهد کرد. به گفته آن‌ها سیاست‌های دولت قبل که براساس آن صادر‌کنندگان باید ارز نیمایی تحویل می‌دادند و این ارز به وارد‌کنندگان داده می‌شد، باعث شد تا عده‌ای به واردات روی آورند اما با روی کار آمدن دولت چهاردهم، جلوی این سیاست گرفته شد.

تبدیل ایران از صادرکننده به واردکننده فولاد

فعالان این صنعت هشدار می‌دهند که اگر این شرایط ادامه پیدا کند، به نظر می‌رسد که در چهار تا پنج سال آینده ایران به وارد‌کننده فولاد تبدیل شود. عزیر قنوانی، عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد در گفت‌وگو با آهن آنلاین درباره ناترازی انرژی و تاثیر آن بر صنعت آهن آلات و فولاد، اظهار کرد: فلسفه وجودی و احداث صنعت فولاد برپایه دو انرژی برق و گاز است. در شرایطی که کارخانه‌ها بر پایه و اتکای به این انرژی‌ها احداث شده است، قطع انرژی، اثرات نامطلوبی برای تولیدات این واحدها و برنامه‌ریزی‌های تولید آن‌ها به دنبال خواهد داشت.

تعطیلی ناشی از ناترازی انرژی: یک ششم تولید سالانه از دست می‌رود

وی افزود: تولید در کارخانه‌ها با هدفگذاری و برنامه‌ریزی‌های سالانه انجام می‌شود و به‌واسطه همین برنامه‌ریزی‌های تولید و صادرات،  مواد اولیه تولید شده،  نیروی انسانی جذب می شود و فرآیندهای تولید برنامه‌ریزی می‌شود؛ طبیعی است که بودجه‌ها نیز برهمین اساس تنظیم می‌شود و وقتی کارخانه‌ها با دو ماه تعطیلی در سال مواجه می‌شوند این به معنای آن است که یک ششم تولید سالانه از دست می‌رود. عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد بیان کرد: از دست رفتن یک ششم تولید سالانه برای صنعت فولاد یعنی زیان و خسران جبران نشدنی که می‌تواند برنامه‌ریزهای داخلی و صادراتی را با مشکلات اساسی مواجه کند.

صنعت فولاد پس از نفت می‌تواند مهمترین صنعت برای درآمد ارزی باشد

قنوانی خاطرنشان کرد: صنعت فولاد پس از نفت می‌تواند مهمترین صنعت برای درآمد ارزی باشد. صنعت فولاد ایران بومی‌سازی شده و کمترین تاثیر را از تحریم‌ها گرفته اما ناترازی انرژی می‌تواند لطمه‌های جدی به آن بزند و علاوه بر تحت تاثیرقراردادن سود این واحدها بر سرمایه‌گذاری‌های آتی این صنعت و طرح‌های توسعه ای نیز تاثر منفی داشته باشد. بنابراین دولت باید استثنائاتی برای این صنعت قائل شود.

دولت برای احداث نیروگاه برق به صنایع فولادی تسهیلات ارائه دهد

عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد تصریح کرد: یکی از راهکارهای میان مدت برای تامین برق واحدهای فولادی این است که دولت تمهیداتی را برای تولید نیروگاه‌های برق تجدیدپذیر در کنار این واحدها فراهم کند و تسهیلاتی به این منظور اختصاص دهد. این تمهیدات موجب خواهد شد تا در تابستان سال آینده مشکل برق این واحدها حل شود.

ضرورت برنامه‌های دولت برای حل بحران ناترازی انرژی

وی با تاکید بر ضرورت برنامه‌های میان‌مدت، کوتاه مدت و درازمدت دولت برای حل بحران ناترازی انرژی،‌ افزود: در بلندمدت نیز دولت باید سرمایه‌گذاری‌های لازم را جهت احداث نیروگاه‌های جدید و افزایش تولید اجرایی کند تا مشکل ناترازی حل شود و بحران‌های کمتری برای صنایع ایجاد کند. قنواتی بیان کرد: با آغاز قطع برق خانگی و شهری برای صنایع نیز قطع برق آغاز شده و اگرچه اکنون محدود به روزانه چند ساعت است اما به نظر می‌رسد به یک روز در هفته برسد و ماهانه چند روز کامل امکان تولید برای واحدهای فولادی از دست برود.عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد عنوان کرد: قطع برق برای واحدهای فولادی به معنای آن است که 30 درصد از درآمد واحدها از دست برود.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.