تب سرد خرید آهن الات
به گزارش آهن آنلاین - تقاضای ضعیف در بازارهای جهانی فولاد و کاهش قیمتها که تحت تأثیر صادرات بالای چین بیشتر تضعیفشدهاند، فشار مضاعفی بر حاشیه سود تولیدکنندگان وارد میکند. چشماندازهای مختلف رتبهبندی در میان تولیدکنندگان فولاد با بازده بالا در سطح جهانی به دلیل مسیرهای کاهش بدهی و ریسک تأمین مالی شکلگرفته است.
قیمت فولاد در سال ۲۰۲۴ در تمام مناطق کلیدی در حال کاهش بوده است. تولیدکنندگان در اروپا با تلاش در توقفهای نگهداری در ظرفیت تولید نتوانستند از قیمتها حمایت کنند. قیمتهای داخلی در چین برای چندین سال پایین بودهاند. واکنش عرضه همچنان ناکافی است و حاشیه سود عملیاتی برای تولیدکنندگان فولاد چینی از سهماهه دوم سال ۲۰۲۲ به بعد منفی باقیمانده است.
افزایش ظرفیتهای جدید پیش از رشد تقاضا موجب کاهش واردات و قیمتهای داخلی در آمریکا شده است. بااینحال، قیمتها در آمریکا به دلیل تدابیر حمایتی تجاری این کشور همچنان بالاتر از سایر مناطق باقی خواهند ماند. بازار برزیل نیز تحت تأثیر کاهش قیمتها در آمریکا و ورود صادرات از چین قرارگرفته است.
این روند مطابق با سیاستهای دولت چین برای کنترل تولید کل فولاد و همچنین کاهشهای داوطلبانه در تولید است. تقاضای داخلی چین امسال کمتر از حد انتظار بوده است. این شرایط همراه با کاهش محدود در تولید و حاشیه سود پایین داخلی، باعث شده تا صادرات چین افزایش یابد.
چشماندازهای رتبهبندی شرکتهای فولاد با بازده بالا در سطح جهانی، عمدتاً منعکسکننده تفاوتهای آنها در مسیرهای کاهش بدهی و مواجهه با ریسک نقدینگی است. فعالان بازار گفتند که با پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، محصولات فولادی چین ممکن است با افزایش تعرفههای صادراتی بیشتری مواجه شوند اما؛ بازارهای داخلی چین برای مدیریت هرگونه پیامد احتمالی پس از نتایج انتخابات آماده هستند.
صادرات فولاد چین با پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، با افزایش تعرفهها مواجه خواهد شد. ترامپ تهدید کرده است که تعرفههای بیشتری بر طیف وسیعی از محصولات چینی، از جمله فولاد، اعمال کند و تا حد زیادی از چین بهعنوان مقصر مشکلات اقتصادی آمریکا استفاده کرده است.
در حال حاضر، چین با تعرفه ۲۵ درصدی بر صادرات فولاد خود به آمریکا روبهروست. اکنون ترامپ پیروز میدان انتخابات شد و سیاستهای حمایتی تجاری جدید، ممکن است تعرفهها بهطور چشمگیری افزایش یابند. آمریکا هماکنون برای حفاظت از بخش مواد معدنی حیاتی خود، تعرفههای سنگینی اعمال میکند، از جمله تعرفه ۱۰۰ درصدی بر تمام خودروهای الکتریکی چینی که در آمریکا به فروش میرسند.
تا به امروز، صادرات چین باوجود رکود و کاهش هزینههای مصرفکنندگان داخلی همچنان مقاوم باقیمانده است؛ اما برخی تحلیلگران پیشبینی کرده بودند در صورت بازگشت ترامپ به کاخ سفید، چین ممکن است با یک جنگ تجاری تشدید یافته با آمریکا روبهرو شود.
هرگونه افزایش تعرفهها در آمریکا میتواند به اقتصاد چین که از پیش تحتفشار است، آسیب برساند، تقاضای داخلی فولاد را کاهش دهد و به مازاد عرضه این محصول منجر شود. به گفتهی انجمن آهن و فولاد چین، مصرف داخلی فولاد چین از ۱.۰۴۸ میلیارد تن در سال ۲۰۲۰ به ۹۳۳ میلیون تن در سال ۲۰۲۳ کاهشیافته و ممکن است امسال به زیر ۹۰۰ میلیون تن برسد.
بازار املاک چین با بحران بدهی مواجه است که به صنعت ساختوساز این کشور که ۱.۴ میلیارد نفر جمعیت دارد، آسیب رسانده و تقاضا برای محصولات فولادی را کاهش داده است.
عرضه وجود دارد، میلی برای خرید نیست
حال با تمام چالشهایی که میان اقتصاد چین و آمریکا وجود دارد نگاهی خواهیم داشت به معاملات فیزیکی بورس کالا ایران از ابتدای هفته (19 آبان ماه) تا پایان روز معاملاتی بیست و سوم آبان ماه. در یک هفته اخیر 189 هزار و 588 تن میلگرد، 31 هزار و 673 تن تیرآهن، 40 هزار و 200 تن ورق مورد عرضه قرار گرفت.
بازار آهن آلات ایران در یک هفته اخیر مقدار عرضهای که به ثبت رساند، اعداد و ارقام آن زیاد نمیتوانست نویدبخش روزهای خوبی باشد چرا که در معاملات میلگرد تنها 20 درصد از محصولات عرضهشده فروش رفت، بازار ورق نیز اوضاع و شرایط نابسامانی را تجربه کرد و تنها 3.60 درصد از محصولاتی که در سبد کالا خود قرار داده بود فروخته شد و محصول تیرآهن نیز دراینبین بیشتر از نصف عرضه خود یعنی 56.64 درصد را به فروش رساند.
میزان درآمدی که از فروش میلگرد در سایزهای مختلف به ثبت رسید حاکی از مبلغ یک میلیارد و 31 میلیارد تومان بود، میزان ارزش معاملهای که از فروش تیرآهن به دست آمد 494 میلیارد 785 میلیون تومان و از فروش محصول ورق نیز عایدی 55 میلیارد تومانی در اختیار شرکتهای تولیدکننده شد.
اکنون میخواهیم بهصورت دقیقتر نگاهی به معاملات ورق داشته باشیم. این محصول به شکل ورق سرد، ورق گرم، ورق گالوانیزه و ورق رنگی مورد معامله قرار گرفت. بیشترین میزان درآمدزایی که دراینبین شکل گرفت مربوط به فروش ورق گالوانیزه با مبلغ 49 میلیارد تومان بود.
شرکتهایی که در این بازه زمانی انواع ورق خود را به فروش گذاشتند عبارتند از مجتمع فولادي روي اندودکاوه، صنایع هفت الماس، فولاد اکسین خوزستان، فولاد غرب آسیا، فولاد کاویان و نورد و تولید قطعات فولادی. بیشترین مقدار فروش در اختیار محصول ورق روغنی فولاد غرب آسیا با 500 تن بود که این مقدار فروش به صورت سلف فروش رفت.