آهن آنلاین
موج رکود و تورم بر ساحل بازار آهن‌ آلات

موج رکود و تورم بر ساحل بازار آهن‌ آلات

دوشنبه 21 آبان 1403
زمان مطالعه: 4 دقیقه

به گزارش آهن‌آنلاین؛ پس از تنها چند ماه کاهش محدودیت‌های تأمین برق صنایع، اکنون اعمال محدودیت‌های تأمین خوراک گاز به چالشی جدید برای شرکت‌های تولیدی و مجموعه‌های فولادی تبدیل شده است که هر ساله سد راه فعالیت آن‌ها می‌شود. همچنین، افزایش انتظارات تورمی و تداوم رکود در حوزه مسکن و عدم رونق پروژه‌های ساختمانی سبب شده است که بازار آهن‌آلات با چشم‌اندازی مبهم از رشد یا عدم رونق طی ماه‌های آتی مواجه باشد.

قیمت میلگرد سوار بر امواج صعودی!

بررسی بازار آهن‌آلات نشان می‌دهد که بازار میلگرد کشور در روز گذشته عمدتاً روندی صعودی را دنبال کرده و شاهد افزایش قیمت در بسیاری از مبادی فروش همچون کارخانه میلگرد میانه، میلگرد ظفر بناب، میلگرد نیشابور، میلگرد امیرکبیر، میلگرد فایکو و چندین شرکت دیگر بوده است. این رشد قیمتی در بازه ۰.۳ الی ۲ درصد بوده که بیشترین افزایش قیمت را میلگرد میانه به خود اختصاص داده است. هر کیلوگرم میلگرد این شرکت در سایز ۱۶ به ۲۷,۳۶۰ تومان رسیده است. میلگرد ظفر بناب نیز با رشد ۱.۳ درصدی در تمامی سایزها همراه بوده و محصولات این شرکت در سایزهای ۱۴ الی ۲۸ به قیمت ۲۷,۹۱۰ تومان عرضه می‌شوند.

شایان ذکر است که قیمت میلگرد ذوب‌آهن کاهش ۰.۳ درصدی را تجربه کرده است. در بازار تیرآهن نیز تنها شرکت تیرآهن یزد و برخی سایزهای تیرآهن ذوب‌ آهن افزایش قیمت داشته‌اند. هر شاخه تیرآهن ۱۸ شرکت تیرآهن یزد با رشد ۹۰ هزار تومانی به ۶ میلیون و ۹۰ هزار تومان رسیده است.

 

میلگرد نیشابور
میلگرد نیشابور

 

بازار آهن در تقاطع رکود و تقاضا | چالش‌ هایی که آهنین شده‌اند

بازار آهن و فولاد ایران با چالش‌های عمیقی روبه‌روست که ناشی از ترکیبی از عوامل داخلی و خارجی است. از یک سو، رکود در بخش مسکن به کاهش شدید تقاضای داخلی منجر شده است. این رکود که با مشکلات اقتصادی و نبود سرمایه‌گذاری در پروژه‌های عمرانی همراه است، بخش بزرگی از مشتریان سنتی بازار آهن را از خرید بازداشته است. از سوی دیگر، محدودیت‌های مالی برای پروژه‌های ساخت‌وساز، مسیر بسیاری از طرح‌های ساختمانی را متوقف کرده یا آن‌ها را با تاخیر مواجه ساخته است. این وضعیت نه تنها مانع از رشد بازار آهن شده، بلکه صنعت فولاد را نیز با چالشی جدی مواجه کرده است. برخی تولیدکنندگان تلاش می‌کنند با افزایش قیمت‌ها از افت سود جلوگیری کنند، اما این اقدامات به‌دلیل کمبود تقاضا و نبود رونق در بازار، با شکست مواجه می‌شود. در مجموع، شرایط فعلی بازار آهن را در آستانه یک رکود گسترده قرار داده و نشانه‌های مثبتی از بهبود سریع نیز در افق دیده نمی‌شود.

خاموشی‌های برق و بحران آهن | وقتی تولید در تاریکی فرو می‌رود

قطعی برق به‌عنوان یکی از عوامل چالش‌برانگیز در صنعت آهن، تاثیرات قابل توجهی بر فرآیندهای تولید و قیمت‌گذاری گذاشته است. این قطعی‌ها، علاوه بر افزایش زمان تولید و ایجاد هزینه‌های اضافی، سلامت تجهیزات و ماشین‌آلات را نیز به خطر می‌اندازد. همچنین، افت کیفیت محصولات به دلیل توقف‌های ناگهانی از پیامدهای متداول قطعی برق است. این مسئله به خصوص در فصول سرد سال که قطعی‌ها بیشتر می‌شود، موجب اختلالاتی در عرضه محصول نهایی و در نتیجه افزایش قیمت‌ها خواهد شد. با ادامه این روند، احتمالاً افزایش قیمت‌ها به دلیل کاهش موجودی محصولات در بازار داخلی بیش از پیش ملموس خواهد شد. بنابراین، اهمیت مدیریت منابع انرژی در کشور برای حفظ ثبات و جلوگیری از بحران‌های ناشی از کمبود، در چنین شرایطی دوچندان می‌شود.

تقاضا، محدودیت‌ها و جرقه‌ای برای جهش

در شرایط کنونی، قیمت آهن‌آلات تحت تأثیر چندین عامل پیچیده قرار گرفته است. اول از همه، محدودیت در تأمین گاز و برق به ویژه در فصل زمستان، باعث شده تا تولید فولاد با چالش‌های جدی مواجه شود و این محدودیت‌ها به‌طور طبیعی به افزایش قیمت‌ها دامن می‌زند. دومین عامل مهم، کاهش عرضه فیزیکی فولاد در بازار است که با افزایش تقاضا همزمان شده و باعث شده تا قیمت‌ها روندی صعودی پیدا کنند. علاوه بر این، حمایت‌های بازارساز در بورس کالا و تقویت نرخ شمش فولادی نیز از دیگر عواملی است که به شکل‌گیری این رشد قیمت کمک کرده است. با توجه به محدودیت‌های فعلی و حمایت‌های دولت از قیمت‌گذاری، احتمال می‌رود تا زمان رفع این چالش‌ها، قیمت آهن‌ آلات در سقف قیمتی مشخصی باقی بماند. این وضعیت نشان‌دهنده نیاز مبرم به ایجاد تعادل پایدار در سیاست‌های عرضه و تقاضا برای جلوگیری از نوسانات بیشتر است.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.