جدال آمریکا و چین بر سر صنعت فولاد
به گزارش آهن آنلاین، چین تقریباً 10 برابر ظرفیت تولید فولاد ایالاتمتحده را دارد. این کشور متهم شده است که فولاد ارزان را به بازار جهانی وارد میکند تا رقبای خود را شکست دهد. در دوره ریاستجمهوری ترامپ، او از چین خواسته بود تا تولید فولاد خود را کاهش دهد و اخیراً، در سال 2024 نیز بایدن تعرفهها را بر فولاد و آلومینیوم چینی افزایش داد.
در سال 2024، صنعت فولاد چین با کاهش تقاضای داخلی و اقدامات ضد دامپینگ توسط چندین کشور، در حال کاهش تولید است. درعینحال، چین همچنان بزرگترین تولیدکننده فولاد جهان است و بیش از یک میلیارد تن فولاد در سال تولید میکند که بیش از نصف تولید جهانی را شامل میشود.
اگرچه بخش زیادی از تولید فولاد چین در داخل کشور مصرف میشود اما؛ این کشور بهعنوان بزرگترین صادرکننده فولاد جهان نیز شناخته میشود. در سال 2023، چین 94.5 میلیون تن فولاد صادر کرد که این مقدار بهطور قابلتوجهی از صادرات فولاد در 3 سال گذشته بیشتر است. در سال 2024، اقتصاد چین خود را در بحران یافت. بازار مسکن به دلیل عرضه بیشازحد در حال فروپاشی بود، دولتهای محلی با بدهیهای سنگین روبهرو بودند، مصرف ضعیف بود و جمعیت بهسرعت در حال پیر شدن بود. رشد تولید ناخالص داخلی نیز از اهداف خود عقبمانده بود.
با توجه به تضعیف اقتصاد چین و کاهش تقاضای داخلی، همراه با اقدامات ضد دامپینگ که توسط بسیاری از کشورها انجامشده است، مانند تعرفههای بایدن، چشمانداز صنعت فولاد چین در سال 2025 چندان مطلوب به نظر نمیرسد. با توجه به عرضه بیش از تقاضا، وضعیت سودآوری چندان امیدوارکننده نیست. بااینحال، چین همچنان به دلیل تولید عظیم خود، بازیگر اصلی در صنعت فولاد جهانی باقی میماند. در اینجا نگاهی داریم به وضعیت اخیر صنعت فولاد جهانی و تأثیرات آن از اقتصاد چین.
در سال 2023، کشورهای چین، هند، ژاپن، ایالاتمتحده و روسیه به ترتیب پنج کشور برتر تولیدکننده فولاد بودند که چین با فاصله زیادی پیشتاز بود. چین حدود یک میلیارد تن فولاد تولید کرد. نزدیکترین کشور به چین، هند، تنها 140 میلیون تن تولید کرد. ژاپن 87 میلیون تن، ایالاتمتحده 80 میلیون تن و روسیه 75 میلیون تن فولاد تولید کردند. درحالیکه چین و ژاپن از صادرکنندگان اصلی فولاد هستند، ایالاتمتحده و آلمان پیشتاز واردات فولاد به دلیل نرخ بالای مصرف در اقتصادهایشان هستند.
با توجه به سهمی که چین از بازار در اختیار دارد و مقادیر زیادی از فولاد که در بخشهای مختلف اقتصاد این کشور استفاده میشود، هرگونه رکود اقتصادی در چین تأثیر زیادی بر صنعت فولاد جهانی خواهد داشت. رکود اقتصادی در چین در سال 2024 باعث ایجاد مازاد عرضه فولاد در این کشور شده است.
رینگ فولادی آمریکا و چین
بازار رقابتی فولاد بین آمریکا و چین بهویژه در سطح جهانی از اهمیت ویژهای برخوردار است، چرا که هر دو کشور نهتنها بزرگترین تولیدکنندگان فولاد در جهان هستند، بلکه مصرف بالایی نیز دارند و تأثیر زیادی بر عرضه و تقاضای جهانی فولاد میگذارند. یکی از مسائل اصلی رقابتی بین چین و ایالاتمتحده، موضوع دامپینگ فولاد است. چین به دلیل تولید فولاد با هزینه پایینتر و مقیاسهای بزرگ، قادر است فولاد خود را با قیمتهای پایینتر به بازارهای بینالمللی عرضه کند که این امر موجب نگرانی تولیدکنندگان فولاد در ایالاتمتحده و دیگر کشورهای واردکننده میشود.
قیمتگذاریهای دستوری در بازار فولاد
قیمتگذاری دستوری در صنعت فولاد، مانند دیگر صنایعی که با این موضوع طرف هستند، میتواند اثر مثبت و منفی زیادی داشته باشد. این سیاست معمولاً توسط دولتها برای کنترل قیمتها، جلوگیری از تورم یا حمایت از مصرفکنندگان اتخاذ میشود. در صنعت فولاد که یک بخش کلیدی از زیرساختها و تولید جهانی است، قیمتگذاری دستوری میتواند اثرات مختلفی داشته باشد.
از عواملی که میتوان به تأثیرات منفی آن اشاره کرد مربوط به کاهش انگیزه برای تولید با کیفیت بالا است. قیمتگذاری دستوری معمولاً به تولیدکنندگان این اجازه را نمیدهد که بر اساس هزینههای واقعی خود قیمتگذاری کنند. این موضوع میتواند باعث شود که تولیدکنندگان فولاد، بهویژه در کشورهای با بازارهای رقابتی کمتر، انگیزه کمتری برای ارتقاء کیفیت و نوآوری در تولید داشته باشند.
هنگامیکه دولتها قیمت فولاد را بهطور دستوری تعیین میکنند و تولیدکنندگان نمیتوانند قیمتهای خود را بر اساس هزینههای واقعی یا تقاضای بازار تنظیم کنند، این ممکن است موجب کاهش سودآوری شرکتها و کاهش توانایی آنها برای سرمایهگذاری در پروژههای توسعهای، نوآوری و بهروزرسانی فناوریها شود و وقتی که قیمتها بهطور دستوری تعیین میشوند، تولیدکنندگان بزرگتر و با ظرفیتهای بیشتر ممکن است این سیاستها را به نفع خود سوءاستفاده کنند و فولاد را با قیمتهای پایینتر از هزینههای واقعی خود در بازار داخلی یا بینالمللی عرضه کنند. این میتواند به نفع مصرفکننده کوتاهمدت باشد، اما در بلندمدت باعث به هم خوردن تعادل بازار و آسیب به رقابت سالم و تولیدکنندگان کوچکتر شود.
چه خبر از بازار آهن آلات ایران در روز جاری
در روز جاری بازار آهن آلات ایران روز پر تلاطمی را به همراه نداشت و قیمت محصولات با تحرکات معقولانهای مواجه بودند. محصولات میلگرد، نبشی و پروفیل در روز جاری تغییرات عمدهای سپری نکردند. با این حال بازار قیمتی میلگرد با مثبت و منفیهایی همراه بود اما؛ بازار فروش نبشی و پروفیل ساحل آرامش را تجربه کرد و شرکتهای تولیدکننده با قیمتهای گذشته به کار خود ادامه دادند. به عنوان مثال آخرین قیمتی که برای محصول نبشی 40*40 (شرکت آریان فولاد) به ثبت رسید برابر با 28 هزار و 730 تومان بود. قیمت این محصول در یک ماه اخیر با توجه به اتفاقات موجود در بازار بیشتر میل به صعود داشته است و تنها در هفته دوم آبان ماه با روند کاهش همراه بود.