آهن آنلاین
هزینه ساخت گلخانه با میلگرد

هزینه ساخت گلخانه با میلگرد

پنج‌شنبه 17 آبان 1403
زمان مطالعه: 7 دقیقه

ساخت گلخانه و پرورش گیاهان مختلف در محیط گلخانه‌ای یکی از مشاغلی است که در سال‌های اخیر توجه کشاورزها و صنعتگران را جلب کرده است. هزینه ساخت گلخانه به مصالح و متریالی که برای ساخت انتخاب می‌کنید، متراژ گلخانه، تجهیزات صنعتی مورد نیاز و گیاهانی که در آن پرورش می‌دهید، بستگی دارد. هرچقدر متراژ گلخانه بیشتر باشد و گیاه‌های حساس‌تری در آن پرورش داده شود، هزینه ساخت آن بیشتر خواهد بود. سازه‌های گلخانه‌ای باید در زمینی به وسعت حداقل ۵۰۰ متر ساخته شوند و به اندازه کافی با واحدهای صنعتی آلوده و دامداری‌ها فاصله داشته باشند. ۶۰ تا ۸۰ درصد زمین‌هایی که به گلخانه اختصاص داده شده است، مجوز ساخت دریافت می‌کند و می‌تواند زیر سازه گلخانه‌ای برود؛ یعنی در یک زمین ۵۰۰ متری می‌توان گلخانه‌ای ۳۰۰ تا ۴۰۰ متری احداث کرد.

هزینه ساخت گلخانه  با میلگرد در متراژ‌های مختلف

اولین بخش از هزینه‌های ساخت گلخانه مربوط به بهایی است که بابت مصالح سازه و ساخت‌وساز آن پرداخت می‌کنید. بهترین و مقاوم‌ترین نوع سازه گلخانه‌ای، سازه فلزی است؛ سازه‌ای که پایه‌های آن با میلگرد ساخته شده است، با اتصالات فلزی به یکدیگر متصل شده‌اند و با روکش‌های شیشه‌ای، پلاستیکی یا PVC پوشانده شده است. این نوع سازه‌ها هزینه بیشتری نسبت به سازه‌های پلاستیکی دارند و برای گلخانه‌های چندساله مناسب هستند. اما گلخانه‌های یک یا دوساله به استحکام سازه فلزی نیاز ندارند و می‌توان آن‌ها را با هزینه کم‌تری ساخت.

هزینه ساخت گلخانه با میلگرد به نوع گلخانه، ابعاد و شرایط آب‌وهوایی منطقه بستگی دارد. میلگردهایی که اغلب برای این نوع سازه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند، سایزهای ۸ یا ۱۲ هستند که سبک‌ترین نوع این مقاطع فولادی به شمار می‌روند. به‌صورت کلی می‌توان گفت هر متر از سازه‌های گلخانه‌ای به حداقل ۶ کیلوگرم میلگرد در هر متر مربع نیاز دارند. البته برآورد مقدار دقیق میلگردهای مورد نیاز باید توسط مهندسان انجام شود و سپس با ضرب مقدار در قیمت میلگرد، هزینه مقاطع مورد نیاز برای سازه به دست آید.

اسکلت‌های فلزی علاوه بر هزینه میلگرد و اتصالات، هزینه‌های دیگری مثل بتن‌ریزی نیز دارند که باید به آن‌ها توجه داشت. به‌صورت کلی می‌توان گفت در سال ۱۴۰۳ هر متر مربع از ساخت گلخانه با اسکلت فلزی، حدود ۳ الی ۴ میلیون تومان هزینه دارد که این هزینه جدا از تجهیزاتی است که برای گلخانه به آن نیاز خواهید داشت. در ادامه توضیحاتی درباره هزینه ساخت گلخانه‌هایی با متراژهای مختلف ارائه می‌دهیم.

هزینه ساخت گلخانه 200 متری

گلخانه‌های ۲۰۰ متری کوچک‌ترین سایز گلخانه هستند و برای کاربردهایی مثل پرورش گیاهان زینتی و آپارتمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند. اگر قصد دارید یک گلخانه ۲۰۰ متری مجهز داشته باشید، می‌توانید به‌جای میلگرد از لوله گالوانیزه برای اسکلت آن استفاده کنید تا استحکام بیشتری داشته باشد. استفاده از شیشه به جای پلاستیک و راه‌اندازی سیستم گرمایش مرکزی هم بهترین امکاناتی است که می‌توانید برای این نوع گلخانه در نظر بگیرید. اما این کار هزینه شما را بالا می‌برد و لازم است چیزی حدود ۵۰۰ میلیون تومان برای آن خرج کنید. برای آبیاری نیز هم می‌توانید از سیستم‌های آب‌پاش استفاده کنید و هم لوله‌کشی داشته باشید؛ بهتر است برای لوله‌کشی هم از لوله‌های گالوانیزه استفاده کنید. لوله‌های گالوانیزه کمی گران‌تر هستند، اما مقاومت بیشتری در برابر زنگ‌زدگی دارند و طول عمر مفیدشان نیز بیشتر است.

 

گلخانه 200 متری
گلخانه 200 متری

 

اگر می‌خواهید در هزینه‌ها صرفه‌جویی کنید و یک گلخانه ۲۰۰ متری با سازه فلزی داشته باشید، برای اسکلت از میلگرد استفاده کنید و از صفحه‌های PVC برای پوشش گلخانه بهره ببرید. برای گرمایش هم می‌توانید از فن‌ها و سیستم‌های قدیمی‌تری که هزینه کم‌تری دارند استفاده کنید و در نهایت با کم‌تر از ۲۰۰ میلیون تومان یک گلخانه کوچک داشته باشید.

هزینه احداث گلخانه 500 متری

گلخانه ۵۰۰ متری سازه‌ای است که هم فضای کافی برای پرورش گیاهان مختلف را دارد و هم می‌توان آن را با هزینه کم‌تر از گلخانه‌های خیلی بزرگ راه‌اندازی کرد. سازه‌های ۵۰۰ متری معمولا دیواری با طول حداقل ۹۰ متر دارند. سقف این گلخانه‌ها نیز باید بین ۳ تا ۴ متر ارتفاع داشته باشد. در گلخانه‌های ۵۰۰ متری می‌توان از تجهیزات گرمایش و سرمایش ارزان‌تر مثل سیستم‌های سنتی استفاده کرد، اما این روش دردسرهای زیادی دارد. در چنین شرایطی باید هزینه‌ای که برای تجهیزات پرداخت نکرده‌اید را برای پرداخت حقوق نیروی کار صرف کنید! آبیاری قطره‌ای، استفاده از مه‌پاش و تهویه مرکزی دارای سیستم اتوماسیون بهترین انتخابی است که می‌توانید برای یک گلخانه داشته باشید. یک گلخانه ۵۰۰ متری که سازه‌ آن با میلگرد و صفحه‌های پلاستیکی ساخته شده باشد، حدود ۵۰۰ میلیون تومان هزینه دارد.

هزینه ساخت گلخانه 1000 متری

گلخانه ۱۰۰۰ متری به سازه‌های مستحکم و امکانات پیشرفته نیاز دارد تا بازدهی خوبی داشته باشد. راه‌اندازی یک گلخانه هزار متری با سیستم‌های گرمایش و آبیاری سنتی، باعث ورشکستگی خواهد شد، زیرا محیط مناسب برای رشد گیاهان فراهم نمی‌شود و ضررده خواهد بود. گلخانه‌های هزار متری معمولا دیواری با طول حداقل ۱۵۰ متر دارند. ارتفاع سقف آن‌ها نیز باید حدود ۶ متر باشد. البته ابعاد سازه ممکن است بر اساس نوع گیاهی که در آن پرورش داده می‌شود و نوع سازه گلخانه متفاوت باشد.

سازه‌های هزار متری قطعات به اسکلت فلزی و مستحکم نیاز دارند تا برای مدت طولانی دوام داشته باشند. بهترین انتخاب برای ساخت این سازه‌ها، لوله گالوانیزه گلخانه است، اما از آنجایی که این لوله‌ها هزینه بسیاری دارند، بعضی از مهندسان ساخت اسکلت با میلگرد یا اسکلت ترکیبی میلگرد و لوله گالوانیزه را پیشنهاد می‌دهند. احتمالا برای ساخت گلخانه ۱۰۰۰ متری باید در حد میلیارد سرمایه‌گذاری کنید، اما از طرف دیگر اگر انتخاب مناسبی برای کشت داشته باشید، بازدهی خوبی از چنین گلخانه‌ای خواهید گرفت.

هزینه احداث گلخانه هیدروپونیک (Hydroponic greenhouse)

گلخانه‌های هیدروپونیک با شیوه‌ای مدرن از کشت گیاه کار می‌کنند. در این گلخانه‌ها، گیاه به جای بستر خاک، در آب غنی از مواد مغذی مورد نیاز برای رشد قرار می‌گیرد. ساخت سازه اصلی این گلخانه‌ها تفاوت چندانی با گلخانه‌های دارای خاک ندارد و می‌تواند با اسکلت میلگرد یا لوله گالوانیزه گلخانه‌ای ساخته شود. بخشی از هزینه ساخت گلخانه هیدروپونیک به قفسه‌بندی محیط و ساخت قفسه‌های مناسب برای قرار گرفتن گیاهان اختصاص پیدا می‌کند. این قفسه‌ها با لوله و پروفیل‌های فولادی یا لوله‌های PVC ساخته می‌شوند. سیستم گرمایش و نوردهی این گلخانه‌ها نیز تفاوت چندانی با گلخانه‌های معمولی ندارد.

هزینه ساخت گلخانه هیدروپونیک خیلی بیشتر از گلخانه‌های معمولی است، تاجایی که برای ساخت یک فضای ۵۰۰ متری هیدروپونیک باید حدود یک میلیارد تومان هزینه کنید. البته کشاورزهایی که به این شیوه کار می‌کنند، معتقدند بازدهی روش هیدروپونیک و صرفه‌جویی این روش در منابع، هزینه بالای ساخت سازه را جبران می‌کند. بهتر است پیش از تصمیم‌گیری درباره نوع گلخانه با مهندسان متخصص در این زمینه مشورت داشته باشید، چون کشت هیدروپونیک به شرایط آب‌وهوایی منطقه هم بستگی دارد و در همه مناطق جغرافیایی قابل اجرا نیست.

 

گلخانه هیدروپونیک
گلخانه هیدروپونیک

هزینه ساخت گلخانه اسپانیایی

گلخانه‌های معمولی معمولا به شکل تونلی و با سقف‌های قوسی‌شکل ساخته می‌شوند، اما گلخانه‌های سبک اسپانیایی سقفی با شیب بیشتر، به شکل گنبدی و نوک تیز دارند. ساختار گلخانه‌های اسپانیایی هم به تهویه مناسب‌تر و تأمین ساده‌تر رطوبت داخل سازه کمک می‌کند و هم در برابر نیروهای ناشی از باد و باران و برف مقاوم است. در گلخانه‌های اسپانیایی معمولا گیاهان نور بهتری هم دریافت می‌کنند. هزینه ساخت گلخانه اسپانیایی بیشتر از گلخانه‌های معمولی و گنبدی‌شکل است. به همین دلیل این گلخانه‌ها تنها در مناطقی که سازه‌ها باید مقاومت بیشتری داشته باشند، مورد استفاده قرار می‌گیرند. اگر قصد دارید گلخانه مورد نظر خود را به شکل اسپانیایی بسازید، احتمالا هزینه تمام‌شده کار به ازای هر متر مربع حدود ۲ میلیون تومان گران‌تر از ساخت سازه‌های گلخانه‌ای معمولی خواهد بود.

سخن پایانی

در این مقاله توضیحاتی درباره هزینه ساخت گلخانه ارائه دادیم، اما دقت داشته باشید که تمام مقادیر اعلام‌شده در این مقاله به‌صورت حدودی و کلی هستند. به همین دلیل لازم است برای برآورد قیمت دقیق ساخت گلخانه، ابتدا موقعیت مکانی و نوع سازه را مشخص کنید. سپس تعیین کنید که به چه مصالح و متریالی نیاز دارید. سپس با توجه به قیمت مواد اولیه و دستمزد نیروهای کار، هزینه ساخت گلخانه را برآورد کنید. برای استعلام قیمت میلگرد، قیمت لوله گالوانیزه گلخانه‌ای و سایر مقاطع فولادی که برای ساخت گلخانه نیاز دارید، می‌توانید از آهن آنلاین کمک بگیرید. آهن آنلاین مرجع رسمی اعلام قیمت روز و نوسان‌های قیمت آهن‌ آلات و مقاطع فولادی است و آخرین آپدیت‌ها را به مشتریان خود ارائه می‌دهید.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.