آینده مبهم بازار آهن و فولاد در صورت ادامه تنش های منطقه ای
- تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم بازار آهن و فولاد از تنش های منطقه ای اخیر
- تاثیرات سوء صادرات آهن و فولاد از ادامه تنش ها
- ریسک های سیاسی در میان مدت بازارها را به تعطیلی می کشاند
- خریداران در وضعیت نابسامانی سیاسی از خرید دست می کشند
- نقدینگی و پول نقد در شرایط تنش های سیاسی
- کاهش صادرات فولاد در 6 ماه ابتدایی امسال
- کاهش 25 تا 50 درصدی صادرات بیلت و اسلب
- تعداد تجار صادراتی در بازار آهن و فولاد کاهش یافت
به گزارش آهن آنلاین - شامگاه شنبه 5 آبان به عنوان نخستین روز از هفته جاری، اسرائیل در اقدامی تنشزا، به چند مرکز نظامی در استانهای تهران، خوزستان و ایلام حمله کرد. حملاتی که موجب افزایش نگرانیها درباره آینده اقتصادی منطقه شده و در صورت تداوم یا پاسخ دوباره ایران میتواند آثار زیانبار اقتصادی داشته باشد. بیشک صنعت آهن و فولاد نیز به عنوان یک صنعت کلیدی و مادر از این آثار زیانبار لطمه خواهد دید.
به گزارش آهن آنلاین، آنگونه که یک کارشناس صنعت فولاد میگوید هرگونه پیشبینی در این خصوص به نوع واکنشها بستگی دارد. ممکن است واکنشها از مرحلهای به بعد متوقف شود اما اگر ادامه داشته باشد و ناآرامی و جنگ به داخل کشور کشیده شود، اعلام وضعیت جنگی در بنادر به وجود خواهد آمد و محتملترین اثرش بر صادرات است چون دیگر کشتیهای خارجی در بنادر پهلو نمیگیرند و هزینههای تمامشده برای صادرات آهن آلات و فولاد افزایش خواهد یافت.
همچنین همانند سایر تولیدات صنعتی، بازار آهن آلات و فولاد نیز میتواند تحت تاثیر تنشهای منطقهای بسته به دامنه و شدت آن، اختلالاتی در زنجیره تأمین ایجاد کند و در کنار آن سرمایهگذاری و نوسانات ارزی از موضوعاتی است که تاثیرات نامطلوبی بر تولید و توزیع آهن و فولاد خواهد داشت.
تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم بازار آهن و فولاد از تنش های منطقه ای اخیر
کیوان جعفری تهرانی، کارشناس صنعت فولاد در گفتوگو با آهن آنلاین عنوان کرد: این تاثیرات هم به صورت تاثیرات مستقیم و هم غیرمستقیم است.این تحولات میتواند کاهش خرید در بازار داخلی را به دنبال داشته باشد و حتی زمینهساز رکودی طولانیتر در صنایع یا بخشهایی از اقتصاد شود که مصرفکننده آهن و فولاد هستند که از جمله این بخشها، مسکن به عنوان یکی از صنایع پرمصرف مقاطع آهنی و فولادی است.
تاثیرات سوء صادرات آهن و فولاد از ادامه تنش ها
به گفته او همچنین ادامه تنشهای منطقهای بر صادرات کشور اثرسوء خواهد داشت و اظهار کرد: اگر بحران به داخل کشور کشیده شود در بنادر کشور وضعیت جنگی اعلام خواهد شد و کشتیها برای بارگیری و تخلیه به بنادر کشور نخواهند آمد.با محدودشدن احتمالی صادرات باید برای بقای صنعت فولاد کشور بر روی افزایش تقاضا در بازار داخلی تکیه شود.
ریسک های سیاسی در میان مدت بازارها را به تعطیلی می کشاند
وی ادامه داد: ادامه درگیریهای منطقهای و تنشها میتواند صنایع زیربنایی کشور را در معرض خطر قرار دهد و تاثیراتی منفی بر تولید در صنعت فولاد و صنایع زیرمجموعه و وابسته خواهد داشت. کارشناس صنعت فولاد بیان کرد: ریسکهای غیر اقتصادی یا همان ریسکهای سیاسی در میانمدت بسیاری از بازارها از جمله بازار آهن و فولاد را به رکود خواهد کشاند.
خریداران در وضعیت نابسامانی سیاسی از خرید دست می کشند
وی تاکید کرد: طبیعی است که خریداران در وضعیت نابسامانیهای سیاسی از خرید دست میکشند. محصولات بسیاری از صنایع وابسته به فولاد با رکود مواجه خواهد شد که به طور حتم بر بازار محصولات صنایع مادری مانند فولاد نیز تاثیر منفی خواهد داشت.
نقدینگی و پول نقد در شرایط تنش های سیاسی
جعفری تهرانی عنوان کرد: به طور معمول در شرایط پرریسک، سرمایهها تبدیل به پول میشوند و پول نقد از تبدیل به سرمایهشدن گریز خواهد داشت. در وضعیتهای بحرانی رکود به تمامی صنایع رسوخ خواهد کرد. ذات بازار به مصرف وابسته است و کاهش مصرف، رکود را به دنبال خواهد داشت؛ شرایطی که بسته به مدت زمانی بحران ممکن است ماهها به طول بینجامد. در بحرانهای اینچنینی طلا و ارز بازارهای جذابتری برای تبدیل نقدینگی هستند.
کاهش صادرات فولاد در 6 ماه ابتدایی امسال
وی در ادامه به کاهش صادرات فولاد در 6 ماه ابتدایی امسال اشاره کرد و افزود: صادرات کل محصولات زنجیره فولاد در 6 ماه ابتدایی امسال کاهشی بوده است. مهمترین دلیل در کاهش این میزان از صادرات، بخشنامه بازگشت 100درصدی ارز به سامانه نیما بوده است که قانونی اشتباه در سال گذشته بود و به صادرات لطمه جدی وارد کرد.
کاهش 25 تا 50 درصدی صادرات بیلت و اسلب
جعفری طهرانی خاطرنشان کرد: از ابتدای امسال صادرات محصولات میانی فولاد شامل بیلت و اسلب نیز کاهش پیدا کرده است. این کاهش از 25 تا 50 درصد بوده است.در مورد محصولات پائیندست شاهد افزایش صادرات هستیم اما بیشترین صادرات به صورت فروش ریالی انجام شده است.
تعداد تجار صادراتی در بازار آهن و فولاد کاهش یافت
وی تاکید کرد: محدودیتهای ناشی از تحریم نیز موجب شده تا مشکلاتی در بازار صادراتی برای تجار و صادرکنندگان ایرانی وجود داشته باشد. نبود سیستم بانکی بینالمللی موجب محدودشدن خریداران شده است و از آن سو نیز افزایش مشکلات موجب محدودشدن تعداد تجار خواهد شد.
کارشناسان صنعتی و فولادی معتقدند اگر تنشهای منطقهای به سایر کشورها کشیده شود یکی از محتملترین اتفاقات افزایش قیمت نفت خواهد بود. افزایش قیمت نفت نیز به معنای افزایش بهای تمامشده آهن و فولاد است و این شرایط صادرات مقاطع فولادی و آهنی را با دشواریهای بیشتری مواجه میکند. چه بسا آنکه در قراردادهای میانمدت که قیمت نیز نهایی شده است انجام صادرات به معنای زیان برای تولیدکنندگان فولادی خواهد بود.
به گفته آنها اقتصاد نیازمند ثبات است و آرامش بازارها است که میتواند تضمینکننده سود تولیدکنندگان و رونق اقتصادی در بازارها باشد و طبیعی است که بازار آهن و فولاد نیز از هر گونه تنشهای احتمالی بیشتر یا گسترش درگیریها به سایر کشورهای منطقه زیان بیشتر خواهد دید.