آهن آنلاین
آتش بر دامن سودسازی فولادی‌ ها

آتش بر دامن سودسازی فولادی‌ ها

چهارشنبه 02 آبان 1403
زمان مطالعه: 4 دقیقه

به گزارش آهن آنلاین - فروش محصولات فولادی در رینگ معاملات بورس کالا یکی از راه‌های شفاف و ساختاریافته برای عرضه و تقاضای این محصولات در ایران است. بورس کالا بستری فراهم کرده که در آن تولیدکنندگان فولاد و دیگر عرضه‌کنندگان کالاهای فلزی بتوانند محصولات خود را به‌صورت شفاف و قانونمند به خریداران ارائه کنند. معاملات در بورس کالا به شکل مزایده و براساس عرضه و تقاضا انجام می‌شود که منجر به کشف قیمت‌های واقعی و بهینه در بازار می‌شود.

از مزایای این بازار می‌توان به شفافیت قیمت، کاهش واسطه‌گری، دسترسی به بازار گسترده‌تر، کاهش ریسک مبادلات اشاره کرد. عرضه مستقیم توسط تولیدکنندگان یا توزیع‌کنندگان اصلی صورت می‌گیرد که باعث کاهش واسطه‌ها و در نتیجه کاهش قیمت تمام‌شده برای خریداران می‌شود. فروشندگان می‌توانند به طیف گسترده‌ای از خریداران، از جمله شرکت‌ها و تجار مختلف دسترسی داشته باشند. بورس کالا به‌دلیل وجود قوانین سخت‌گیرانه و نظارت مناسب، از بروز بسیاری از ریسک‌های تجاری جلوگیری می‌کند.

در بورس کالای ایران، انواع مختلفی از محصولات فولادی به فروش می‌رسند. این محصولات معمولاً توسط تولیدکنندگان بزرگ فولادی ایران همچون ذوب آهن اصفهان، فولاد مبارکه اصفهان، فولاد خوزستان و سایر شرکت‌های تولیدکننده فولاد عرضه می‌شوند.

محصولاتی که در این بازار معمولا به فروش می‌رسد شامل میلگرد، ورق‌های فولادی (سرد، گرم، گالوانیزه، قلع‌اندود)، تیرآهن، نبشی، ناودانی، شمش فولادی و ... می‌شود. تمام محصولات عرضه‌شده در بورس کالا باید مطابق با استانداردهای ملی و بین‌المللی باشند. قیمت محصولات فولادی در بورس کالا بر اساس عرضه و تقاضا و به‌صورت شفاف تعیین می‌شود.

چه مقدار میلگرد در بورس کالا فروخته شد؟

در روز چهارشنبه دوم آبان ماه سال جاری، محصول میلگرد در انواع و سایزهای مختلف توسط شرکت‌های گوناگون به فروش رسید. در روز جاری مقدار عرضه‌ای که از محصول میلگرد در سایزهای مختلف صورت گرفت برابر با 180 هزار و 863 تن به ثبت رسید. مقدار تقاضایی که برای این محصول وجود داشت نیز برابر با 99 هزار و 488 تن بود.

مقدار حجم معامله‌ای که خریداران برای میلگرد‌های عرضه‌‌شده ایجاد کردند برابر با 51 هزار و 97 تن بود. این موضوع به این معناست 28 درصد از مقدار محصولات عرضه شده توسط تولیدکنندگان به فروش رسیده است. میزان ارزش معامله‌ای که از فروش این مقدار محصول فروش‌رفته در رینگ معاملاتی بورس کالا به ثبت رسید برابر با یک هزار و 357 میلیارد تومان بود. نوع تسویه حجم معاملات صورت گرفته به صورت نقد و اعتباری بوده است.

نرخ جهانی ایستاد، قیمت بازار داخلی رشد کرد

حال نگاهی به روند قیمتی مقاطع فولادی در بازار امروز خواهیم داشت. در روز جاری قیمت جهانی فولاد برابر با 705 دلار در ازای هر تن بود. این مبلغ در 5 روز معاملاتی گذشته ثابت بوده است و دچار نوسان نشده است. با این وجود بازار داخلی ایران در روز جاری با افزایش نرخ همراه است. محصولاتی همچون میلگرد، تیرآهن و ورق سیاه افزایش قیمت را در تجربه کرده‌اند.

محصول میلگرد در شرکت‌های میلگرد شاهین بناب، ذوب‌آهن اصفهان، ظفر بناب، نیشابور، ابهر، امیرکبیر، فایکو، جهان فولاد سیرجان، بافق یزد، شاهرود، میانه، راد همدان، آناهیتا گیلان، قائم، آریان فولاد، کاوه تیمه کیش و ... با افزایش قیمت همراه شدند.

به عنوان مثال میلگرد سایز 10 شرکت میانه در یک ماه اخیر یک شیب صعودی قیمتی را پشت سر گذاشته است. در این بازه زمانی اوج قیمت‌گذاری این محصول در روز جاری با قیمت 27 هزار و 545 تومان رقم خورد. این محصول در روز دوم آبان ماه با افزایش یک درصدی نسبت به روز گذشته مواجه بود.

قطعی برق در تابستان بالاخره تأثیر خود را نشان داد

هم اکنون در بازه زمانی قرار داریم که شرکت‌های فولادی صورت‌های مالی میاندوره‌ای 6 ماهه خود را منتشر می‌کنند. اکنون نگاهی به عملکرد شرکت‌های ذوب آهن اصفهان، فولاد خوزستان، مجتمع فولاد خراسان و فولاد هرمزگان جنوب خواهیم داشت. در این میان بیشترین میزان درآمد عملیاتی با مبلغ 32 هزار میلیارد تومان در اختیار شرکت فولاد خوزستان بود که در مقایسه با سال گذشته 4 درصد کاهش پیدا کرد و پس از آن نیز شرکت ذوب‌آهن اصفهان با 27 هزار میلیارد تومان در جایگاه بعدی قرار گرفت.

میزان سودآوری که شرکت‌های فولاد خوزستان، فولاد خراسان و فولاد هرمزگان جنوب در این دوره مالی به ثبت رساندند به ترتیب برابر است با 2 هزار میلیارد تومان، 2 هزار و 727 میلیارد تومان و یک هزار و 51 میلیارد تومان. نکته حائز اهمیت در این میان مربوط به شرکت ذوب‌آهن است که با زیان خالص 4 هزار و 224 میلیارد تومانی دست و پنجه نرم می‌کند.

از نکته قابل لمس در صورت‌های مالی 6 ماهه میاندوره‌ای کارخانه های تولیدکننده فولاد می‌توان به کاهش سودآوری و رشد زیان‌دهی‌ اشاره کرد. از دلایل واضح و روشن آن می‌توان به کمبود انرژی در 3 ماهه منتهی به تابستان اشاره کرد کرد که بیان‌گر کاهش تولید است. اکنون بررسی خیلی مختصری از شرکت‌های فولادی به عمل آمد و یکی از تأثیرات کمبود انرژی را در سودآوری شرکت‌ها مشاهده کردیم که لطمه غیر قابل جبرانی را به بدنه شرکت‌ها زده است.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.