آهن آنلاین
مشکلات چندسویه در بازار محصولات فولادی

مشکلات چندسویه در بازار محصولات فولادی

سه‌شنبه 10 مهر 1403
زمان مطالعه: 4 دقیقه

به گزارش آهن آنلاین- در حالی که برنامه‌های کلان دولت در حوزه پروژه‌های کلان عمرانی، سیاست‌گذاری ساخت‌و‌ساز مسکن و هدف‌گذاری‌های صادراتی در حوزه محصولات فولادی به درستی مشخص نیست، شدت گرفتن تنش‌های نظامی در خاورمیانه نیز به عوامل تاثیرگذار بیرونی در این حوزه افزوده شد و در بلندمدت می‌تواند بازارهای هدف صنایع فولادی و رغبت برای سرمایه‌گذاری در این بخش را تحت تاثیر قرار دهد.جنگ لبنان و اسرائیل در بازارهای جهانی می‌تواند بر امنیت، اقتصاد، واردات و صادرات و بازارهای تجارت خارجی به‌خصوص در منطقه منا تاثیر بگذارد و مسلما تاثیرات اقتصادی این جنگ به بازارهای آهن و فولاد کشور نیز کشیده خواهد شد.

اولین نشانه‌های نوسانات اقتصادی حاصل از جنگ لبنان، خود را در افزایش قیمت دلار آمریکا در بازار مبادلاتی کشور نشان داد. دلار آمریکا که هفته‌ها در کانال ۵۹ هزار تومان در حال نوسان بود، پس از این جریانات به یک کانال بالاتر صعود کرد و تا صبح امروز به رقم ۶۰۴۰۰ تومان رسید. این تغییر قیمت که البته می‌تواند گذرا باشد، در بازار مقاطع فولادی به شکل افزایش ۱.۵ تا ۲.۵ درصدی قیمت محصولاتی مانند میلگرد بروز کرد و متقاضیان محصولات فولادی را برای ورود به این بازار مردد کرد. 


از تاثیرات روانی تا انتخابات آمریکا

اگرچه به نظر می‌رسد در ۲۴ ساعت گذشته این تغییرات به روند اصلاحی سابق بازگشته، اما تاثیر روانی آن روی میزان تقاضا باقی مانده است؛ ضمن اینکه هنوز نمی‌توان در مورد تثبیت این وضعیت به راحتی اظهار نظر کرد.این افزایش قیمت همچنین معادلات کارشناسان حوزه آهن‌آلات در مورد ثبات و اصلاح قیمت آهن آلات تا آبان ‌ماه را نیز بر هم زد و سردرگمی بازار را بیش از پیش افزایش داد؛ و تازه باید به این نکته توجه داشت که انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا همچنان به‌عنوان عامل تعیین‌کننده در آینده قیمت ارز، محصولات فولادی و صنایع وابسته در پیش است زیرا در صورت تشدید تحریم‌ها و موضع‌گیری‌های خصمانه اقتصادی و بانکی، تنش در بازار فولاد کشور همچنان افزایش خواهد یافت. از سوی دیگر اخباری از بخش بین‌الملل دولت در رابطه با اقدام برای رفع مشکلات پولی و بانکی ایران در تجارت بین‌الملل به گوش می‌رسد که در صورت عملی شدن، می‌تواند شرایط صنایع کشور را بهبود بخشد.

روزهای ‌آرام یا آرامش قبل از طوفان؟

نگاه اجمالی به نمودارهای قیمت محصولات فولادی تا صبح امروز نشان از بازگشت روند اصلاحی به این بخش دارد. این روند در مورد میلگرد با کاهشی قیمت در کارخانه‌هایی مانند میلگرد میانه، میلگرد امیرکبیر،‌ میلگرد جهان فولاد سیرجان، میلگرد شاهرود، میلگرد پردیس، میلگرد پرشین فولاد و میلگرد کاشان آغاز شده است. تا صبح امروز سایزهای پرمصرف میلگرد پردیس با ۱.۷ درصد کاهش، بیشترین نوسان کاهشی را با قیمت ۲۵۶۴۰ تومان ثبت کردند.

البته در این مدت قیمت میلگرد آجدار در برخی از کارخانه‌ها مانند میلگرد آریان فولاد، میلگرد راد همدان همچنان همچنان افزایشی بود و در موارد تا ۲.۳ درصد نیز پیش رفت. تا صبح امروز قیمت میلگرد آجدار راد همدان با بیشترین نوسان مثبت قیمت، رقم ۲۸۸۰۰ تومان را روی نمودار ثبت کرد.

بررسی نمودار قیمت تیرآهن طی ۲۴ ساعت گذشته نشان می‌دهد که اگرچه قیمت در کارخانه‌ها‌ بدون تغییر بوده و در برابر کاهش مقاومت می‌کند اما کاهش ۰.۳ تا ۱.۱ درصدی قیمت این محصول در بنگاه‌ها دیده می‌شود. تا صبح امروز تیرآهن سایز ۲۰ ذوب آهن در این کارخانه به قیمت ۲۷۹۱۰ تومان به ازای هر کیلوگرم عرضه شد.

به راه‌حل‌های کوتاه‌مدت هم نیاز داریم

با توجه به عوامل تاثیرگذار متعدد پیرامون قیمت آهن آلات و فولاد در چند روز اخیر،‌ جاذبه بازار و رغبت خریداران برای حضور در این بازارها کمتر از گذشته شده و میزان تقاضای مقاطع فولادی را بیشتر کاهش داده است. این روند با توجه به فشار بیش از حد روی بازار آهن و فولاد در ماه‌های اخیر، ممکن است پیامدهای منفی بیشتر و حتی غیرقابل بازگشتی را در این بخش به دنبال داشته باشد. پیامدهایی که می‌تواند از خروج سرمایه‌ از حلقه‌های فروش آغاز شود و با سرایت به بخش تولید، صنایع فولاد کشور را کوچک‌تر کند. در این صورت نه تنها حوزه‌هایی مانند اشتغال و ارزآوری در صنایع فولاد تحت تاثیر این روند قرار می‌گیرد، بلکه حتی کشور را در دست‌یابی به اهداف کلان در برنامه هفتم توسعه و سند چشم‌انداز با مشکلات جدی مواجه می‌کند. به همین دلیل شاید بهتر باشد دولتمردان در کنار پیگیری موضوعات بلندمدت مانند روابط بین‌الملل تجاری و صنعتی، به دنبال ارائه راه حل‌های کوتاه مدت برای برون‌رفت از بحران کنونی صنایع فولاد نیز باشند.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.