آهن آنلاین
نیمه نخست سال 1403 بر بازار فولاد و آهن‌آلات چه گذشت؟

نیمه نخست سال 1403 بر بازار فولاد و آهن‌آلات چه گذشت؟

دوشنبه 09 مهر 1403
زمان مطالعه: 5 دقیقه

به گزارش آهن آنلاین- با نگاهی به چالش‌های بازار آهن آلات کشور خواهیم فهمید که ناترازی انرژی و اعمال محدودیت برق، مشکلات صادراتی و رکود بازار جهانی دست به‌دست یکدیگر داده است تا در نیمه نخست امسال بازار با رکود شدید و نارضایتی تولیدکنندگان و فعالان بازار، دست وپنجه نرم کند اما نور امیدی برای بهبود وضعیت بازار در نیمه دوم سال به‌چشم می‌خورد.

شش ماهه ابتدایی سال‌جاری برای فعالان صنعت فولاد تنش‌های فراوانی را به‌همراه داشت که از جمله مهم‌ترین آن‌ها؛ محدودیت برق در تابستان بود که این مساله تاثیر چشمگیری در کاهش تولید صنعت فولاد گذاشت. همچنین، مشکل قانون بازگشت ارز صادراتی به سامانه نیما نیز سبب افت صادرات فولادسازان کشور شد. آمارها نشان می‌دهد، در ۵ ماهه نیمه نخست سال ۱۴۰۳ تولید محصولات میانی فولاد مانند شمش و اسلب۱۲.۲ میلیون تن بوده است. این درحالی است که در سال گذشته ۱۲.۹ میلیون تن تولید شده است که تقریبا ۵.۴‌درصد افت را ثبت کرده است. ازسوی‌دیگر، محصولات طویل نیز در همین بازه زمانی از ۵.۴ میلیون تن به ۴.۹ میلیون تن رسیده‌‌‌ است که با ۹‌درصد افت مواجه بوده است.

کدام محصولات در 6ماهه نخست سال رشد تولید داشته‌ اند؟

بر اساس آمارها، در نیمه نخست سال‌جاری، انواع ورق و آهن اسفنجی رشد داشته‌‌‌اند، به‌طوری‌که ورق از ۴ میلیون تن به ۴.۲ میلیون تن رسیده‌‌‌ است. دلیل این افزایش تولید،عملکرد خلاقانه فولاد مبارکه بود. همچنین تولید محصول آهن اسفنجی نیز  درسال گذشته ۱۵.۷ میلیون تن بوده است که با ۱۲‌درصد رشد به‌تولید ۱۷ میلیون تن رسیده‌‌‌ است. گفته می‌شود یکی از علل رشد تولید آهن اسفنجی، ورود شرکت‌های جدید در مدار تولید این محصول بوده است؛ از طرف دیگر کمبود برق سبب شد تا محصولات میانی با کاهش و محصولاتی همچون آهن اسفنجی با افزایش تولید همراه شوند.

6 ماه رکود سخت در بازار

بررسی روند بازار در نیمه نخست سال نشان می‌دهد که قیمت هر تن شمش فولاد به حدود ۲۲ تا ۲۳ میلیون تومان رسیده است که باتوجه‌به ناترازی انرژی و اعمال محدودیت‌های برق برای کارخانه‌های تولیدکننده فولاد نیز شاهد رشد چشمگیر قیمت در این زمینه نبوده‌ایم. همچنین، قیمت شمش که در ابتدای سال ۲۱ میلیون و ۵۰۰ تومان بود، در نهایت هم‌‌‌اکنون به ۲۳ میلیون تومان با شرایط اعتباری خاص رسیده است.

رکود بازار مسکن و چالش صادرات با بازار فولاد چه کرد؟

یکی‌دیگر از علل عدم افزایش قیمت آهن‌ آلات در این مدت، رکود صنعت ساخت‌وساز کشور است. در طی این شش‌ماه شاهد ازبین رفتن رونق پروژه‌های عمرانی و مسکن‌سازی در کشور بوده‌ایم که همین مساله سبب رکود بازار مصرف فولاد شده است.

 چالش‌هایی که بر سر راه صادرات محصولات فولادی و آهن‌آلات بوده است، سبب افزایش نیافتن قیمت آهن آلات شده است، وجود این چالش‌ها و بازگشت ارز صادراتی به‌دولت، صادرکنندگان را نسبت به امر صادرات دلسرد کرد.

نکته شایان توجه این است که براساس آمارها،در نیمه‌نخست امسال صنعت فولاد کشور با افت ۱۸‌درصدی فروش صادراتی همراه شد به‌طوری‌که در اوایل ۵ ماه سال گذشته صادرات فولاد میانی به میزان ۳.۱ میلیون تن بوده است که این عدد در ۵ ماه نخست سال‌جاری به ۲.۵ میلیون تن رسید.

اثر افت قیمت در بازارهای جهانی بر صنعت فولاد ایران

گفتنی است، رکود چینی سبب شده است تا سایر بازارهای فولادی و آهن‌آلات تحت فشار گیرند و این مساله اثر خود را در بازار داخلی ایران نیز گذاشته است. به‌طوری‌که متوسط نرخ صادرات در بیلت، بلوم و اسلب سال قبل حدود ۵۰۷ دلار بود که امسال با ۶‌درصد افت به ۴۷۲ دلار رسیده این امر حاکی از آن است که صادرکنندگان ایرانی در تنگنا قرار گرفته‌اند.

بازگشت نرخ ارز،نفس صادرات را به شماره انداخت

یکی از مهلکات صادراتی در کشور، بازگشت ارز صادراتی بود. از آنجایی‌که بانک مرکزی در سال گذشته به  فولادسازان اجازه استفاده از ارز صادراتی خود را داده بود، امر صادرات به‌راحتی درحال انجام بود، اما از دی‌‌‌ماه سال گذشته تا ۵ ماه نخست سال‌جاری، محدودیت در استفاده از ارز صادراتی فولادی‌ها  ایجاد شد؛ به‌این صورت‌که تجار باید ارز خود را به سامانه‌‌‌های دولتی واریز کنند. بنابراین، رونق صادرات را از بین برد زیرا با‌وجود این مساله، صادرات توجیه خود را برای شرکت‌های فولادسازی از دست داد و این امر موجب شد تا تمامی تولیدکنندگان به‌فروش در بازار داخلی روی بیاوند و از صادرات منصرف شوند.

چشم انداز بازار فولاد در نیمه دوم1403

کارشناسان براین باورند که آزادسازی ارز صادراتی فولادسازان و اختصاص یافتن آن به تولیدکنندگان آهن‌آلات سبب شد تا بتوانند به صورت کوتاژی معامله انجام دهند همین مساله موجب افزایش  ۱۵ تا ۲۰‌درصدی نرخ صادرات برای شرکت‌ها شد و درنهایت به آزادسازی بازارهای صادراتی و تسهیل آن می انجامد.این اقدام موثر  سبب شده است تا بتوان روزهای بهتری را در جهت تولید، صادرات و ارزآوری برای کشور پیش‌بینی کرد

آیا آهن اسفنجی در زمستان، افزایش قیمت خواهد داشت؟

با توجه به اینکه در ماه‌های سرد سال، کشور با بحران کمبود گاز مواجه خواهد شد و چالش انرژی در زمینه گاز بیشتر فولادسازان را تحت فشار قرار می‌دهد پیش‌بینی می‌شود تا قیمت آهن اسفنجی با رشد همراه شود.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که در سال گذشته ضرایب قیمتی آهن اسفنجی نسبت به شمش فولاد، بالای ۶۰‌درصد معامله می‌‌‌شد در حالی که امسال به حدود ۵۵‌درصد رسیده است گفته می‌شود افزایش تولید و کاهش تقاضای فولاد علت این مساله بوده است.

همچنین پیش‌بینی می‌شود که تولید آهن اسفنجی تا ۷۰ درصد رشد خواهد کرد و قیمت شمش نیز در نیمه‌دوم سال افزایش خواهد داشت؛ به‌طوری‌که قیمت‌های ۲۱ تا ۲۲ میلیون تومان برای شمش فولاد، کف قیمتی حساب می‌شود.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.