رشد صادرات میلگرد؛ امیدی برای بازار راکد فولاد
به گزارش آهنآنلاین- آخرین آمار انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران برای دوره پنج ماهه سال جاری منتشر شده که نکات مهمی از ظرفیتها و تولید زنجیره فولاد کشور را در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته نشان میدهد. در بخش ابتدایی این گزارش به تولید محصولات زنجیره آهن و فولاد اشاره شده که حاکی از کاهش تولید هزار تنی در مقاطع طویل فولادی همچون تیرآهن، میلگرد، نبشی و ناودانی است.
تداوم رکود در بازار فولاد به دلیل محدودیتهای انرژی
در پنج ماهه نخست سال جاری، تولید کل مقاطع طویل فولادی به ۴ میلیون و ۹۱۹ هزار تن رسید که نسبت به سال گذشته حدود ۵۰۰ هزار تن کاهش داشته است. در این میان، تولید نبشی، ناودانی و سایر مقاطع با بیشترین کاهش، معادل ۱۳.۶ درصد، مواجه شدهاند. تولید تیرآهن نیز به کمتر از ۴ میلیون تن کاهش یافته و با افت ۹ درصدی نسبت به دوره مشابه سال گذشته روبهرو بوده است. از سوی دیگر، تولید مقاطع تخت فولادی با رشد ۶ درصدی، بخشی از کاهش تولید زنجیره آهن و فولاد را جبران کرده است. در نمودار زیر خلاصهای از آمار تولید و صادرات کل زنجیره آهن و فولاد کشور به تصویر کشیده شده است.
مهمترین دلیل کاهش تولیدات، محدودیتهای تامین برق در تابستان عنوان شده که موجب رکود در بازار آهنآلات و فولاد شده و همچنان تأثیر آن ادامه دارد. بررسی نوسانات قیمت آهنآلات نیز حاکی از روند ثابت و گاه نزولی در برخی مبادی فروش است. بهعنوان نمونه، قیمت میلگرد آجدار ذوبآهن اصفهان بدون تغییر باقی مانده و در بازه ۲۶ هزار و ۹۱۰ الی ۲۷ هزار و ۳۶۰ تومان بسته به سایز محصول ثبت شده است. در مقابل، قیمت میلگرد ابهر در سایزهای ۱۰ و ۱۲ با کاهش ۱ درصدی به ۲۶ هزار و ۴۵۰ تومان رسیده است. در دیگر مبادی فروش نیز کاهش قیمت میلگرد مشاهده شده است، از جمله میلگرد آریان فولاد، میلگرد خلیج فارس، میلگرد هیربد، میلگرد پردیس، و میلگرد صبا فولاد زاگرس.
نوسانات قیمت تیرآهن نیز به پیروی از بازار مقاطع فولادی، با ثبات نسبی همراه بوده است. قیمت هر شاخه تیرآهن ذوبآهن سایز ۱۴ با کاهش ۰.۴ درصدی به ۴ میلیون و ۳۱۸ هزار تومان رسیده است. قیمت تیرآهن در سایر مبادی فروش نیز ثابت بوده و در برخی سایزها کاهش قیمت رخ داده است که نشاندهنده رکود نسبی در بازار است. همچنین، قیمت پروفیل در تمامی سایزها و مبادی فروش بدون تغییر باقی مانده است.
افت ۱۰ درصدی درآمد صادرات فولاد
در ادامه، گزارش به بررسی ارزش دلاری صادرات محصولات فولادی میپردازد. علیرغم رشد ۸ درصدی حجم صادرات تیرآهن در دوره پنجماهه، درآمد حاصل از فروش آن با ۱۰ درصد کاهش، تنها ۳۹.۸ میلیون دلار به ثبت رسیده است. این کاهش درآمد علیرغم افزایش حجم صادرات، نشاندهنده مشکلاتی مانند افت قیمتهای جهانی، کاهش ارزش صادرات، یا افزایش هزینههای تولید و حملونقل است. این موضوع تأثیر منفی بر سودآوری شرکتها و تعادل تجاری کشور داشته و رشد صادرات الزاماً منجر به افزایش درآمد نشده است.
بیشترین حجم و ارزش صادرات مقاطع طویل فولادی مربوط به میلگرد است که با صادرات یک میلیون و ۲۲۸ هزار تن، رشد ۲۴ درصدی در حجم صادرات و ۱۵ درصدی در ارزش دلاری را به همراه داشته است. در مقابل، صادرات مقاطع تخت فولادی با کاهشهای چند ده درصدی، کمترین میزان صادرات در زنجیره فولاد را به خود اختصاص داده است.
این گزارش به وضوح نشان میدهد که علیرغم رشد حجم صادرات در برخی مقاطع، کاهش درآمد صادراتی به دلیل افت قیمتهای جهانی و افزایش هزینههای تولید، پیامدهای جدی برای بازار فولاد ایران به همراه دارد. کاهش تولید در برخی از بخشهای زنجیره فولاد، بهویژه به دلیل محدودیتهای انرژی، موجب فشار بر واحدهای تولیدی شده و رکود بازار را تشدید کرده است. از مهمترین تبعاتی که این دست موارد بر اقتصاد کشور و بازار آهن آلات وارد میکند، میتوان به افزایش رکود در بازار داخلی، افت درآمدهای ارزی و کاهش سودآوری شرکتها اشاره کرد که برای نمونه، با افت درآمدهای صادراتی و هزینههای بالای تولید، کارخانههای تولیدکننده فولاد در حفظ سودآوری با چالش مواجه میشوند که در نهایت بر وضعیت اقتصادی این بخش اثرگذار خواهد بود.