آهن آنلاین
آزادی صادرات فولاد از بند نیما

آزادی صادرات فولاد از بند نیما

دوشنبه 19 شهریور 1403
زمان مطالعه: 4 دقیقه

به گزارش آهن آنلاین- صنعت فولاد نفس با تصویب طرح جدید ارزی، تولیدکنندگان فولاد و فلزات رنگین می‌توانند با ارز حاصل از صادرات، مواد اولیه، تجهیزات و کالاهای مورد نیاز خود را وارد کنند. این تصمیم که در پی مشکلات تامین ارز در این صنعت اتخاذ شده، نویدبخش رونق تولید و کاهش هزینه‌های تولید است. تصمیم جدید ارزی برای صنعت فولاد با هدف تسهیل دسترسی این صنعت به ارز و رونق تولید اتخاذ شده است. 

این تصمیم با شروطی همراه شده است که بر نحوه اجرای آن و اثربخشی آن تأثیرگذار خواهد بود. در این تحلیل، به بررسی دقیق این شروط و پیامدهای احتمالی آن می‌پردازیم. تشکیل گروه یکپارچه تولیدکنندگان یکی از شروطی است که دولت برای این تصمیم خود اعلام کرده و هدف از آن ایجاد یکپارچگی در زنجیره ارزش و کنترل بهتر بر مصرف ارز است. افزایش نظارت بر مصرف ارز و جلوگیری از سوءاستفاده، تسهیل در برنامه‌ریزی و هماهنگی تولید و این موضوع که ممکن است به ایجاد انحصار در برخی بخش‌ها منجر شود، از جمله پیامدهای این شرط است.

بررسی شروط توافقی شدن ارز حاصل از صادرات زنجیره فلزات

دولت کدگذاری کالاهای منتخب را نیز از جمله شروط این تصمیم عنوان کرده که هدف از آن کنترل دقیق بر واردات مواد اولیه، قطعات و تجهیزات مورد نیاز و پیامدهای آن جهت جلوگیری از واردات کالاهای غیرضروری و کاهش هزینه‌های ارزی و افزایش شفافیت در فرآیند واردات بوده است. ینابراین، ممکن است به کندی در روند واردات برخی کالاها منجر شود. 

فروش کالاهای التهابی در بورس کالا با هدف کنترل قیمت‌ها و جلوگیری از احتکار کالاهای اساسی نیز از جمله شروط این تصمیم دولت است که پیامدهای آن شفافیت در قیمت‌گذاری کالاهای التهابی، کاهش احتمال افزایش بی‌رویه قیمت‌ها، افزایش نظارت بر بازار و کاهش رانت است. جلوگیری از تخصیص ارز از منابع بانکی با هدف تمرکز بر استفاده از ارز حاصل از صادرات و کاهش فشار بر منابع ارزی کشور نیز از جمله شروط دولت است که کاهش وابستگی صنعت فولاد به منابع ارزی دولتی  و افزایش انگیزه برای صادرات را به دنبال داشته و ممکن است در کوتاه مدت به کمبود برخی کالاها منجر شود.

 دولت با این شروط، کنترل بیشتری بر نحوه مصرف ارز در صنعت فولاد خواهد داشت، فرآیند واردات و تخصیص ارز شفاف‌تر خواهد شد، با ایجاد مکانیزم‌های نظارتی، امکان رانت‌خواری و فساد کاهش خواهد یافت.  با تمرکز بر واردات کالاهای ضروری و افزایش رقابت، بهره‌وری در صنعت فولاد افزایش می‌یابد و صنعت فولاد به تدریج به سمت خودکفایی ارزی حرکت خواهد کرد. البته باید توجه داشت اجرای دقیق این شروط نیازمند هماهنگی بین دستگاه‌های مختلف و ایجاد زیرساخت‌های لازم است، برخی از فعالان اقتصادی با این شروط مخالفت کنند، با تمرکز بر واردات تجهیزات و فناوری‌های جدید، صنعت فولاد می‌تواند به سمت مدرن‌سازی حرکت کند و  با کاهش هزینه‌های تولید، صنعت فولاد می‌تواند صادرات خود را افزایش دهد.

تأثیرات تصمیم جدید ارزی بر تولید، اشتغال، صادرات و قیمت‌ها

تصمیم جدید ارزی برای صنعت فولاد، با هدف حمایت از تولید و رفع موانع پیش روی این صنعت اتخاذ شده است. این تصمیم می‌تواند تأثیرات قابل توجهی بر ابعاد مختلف اقتصاد کشور داشته باشد. در ادامه به بررسی این تأثیرات می‌پردازیم:

با تسهیل دسترسی به ارز، تولیدکنندگان فولاد قادر خواهند بود مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز خود را به‌راحتی تامین کنند. این امر منجر به افزایش ظرفیت تولید و در نتیجه افزایش تولید آهن آلات خواهد شد. دسترسی به فناوری‌های جدید و مواد اولیه با کیفیت‌تر، امکان تولید محصولات با کیفیت بالاتر را فراهم می‌کند و با حذف برخی از واسطه‌ها و کاهش هزینه‌های مالی، هزینه‌های تولید کاهش یافته و رقابت‌پذیری محصولات فولادی افزایش می‌یابد.

 با افزایش تولید، نیاز به نیروی کار در صنایع فولادی و صنایع وابسته افزایش می‌یابد و رشد صنعت فولاد، موجب رونق صنایع وابسته مانند حمل و نقل، انرژی و خدمات می‌شود. در نتیجه فرصت‌های شغلی بیشتری ایجاد شده و  با کاهش هزینه‌های تولید و بهبود کیفیت محصولات، محصولات فولادی ایرانی از رقابتی بیشتری در بازارهای جهانی برخوردار خواهند شد. البته  ممکن است با این تصمیم، ترکیب محصولات صادراتی به سمت محصولات با ارزش افزوده بالاتر تغییر کند.

در بلندمدت، با افزایش تولید و کاهش هزینه‌های تولید، انتظار می‌رود قیمت محصولات فولادی در بازار داخلی کاهش یابد. این تصمیم می‌تواند به ثبات قیمت‌ها در بازار فولاد کمک کند و از نوسانات شدید قیمت جلوگیری کند. در نتیجه، با افزایش عرضه محصولات فولادی، قدرت چانه‌زنی خریداران افزایش یافته و این امر می‌تواند به کاهش قیمت‌ها کمک کند.

تصمیم جدید ارزی برای صنعت فولاد، گامی مهم در جهت حمایت از تولید و بهبود عملکرد این صنعت است. با این حال، موفقیت اجرای این تصمیم به نحوه اجرای شروط آن و همکاری تمامی ذینفعان بستگی دارد. در صورت اجرای صحیح، این تصمیم می‌تواند تحول بزرگی در صنعت فولاد ایجاد کند و به رشد و توسعه این صنعت کمک کند.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.