آهن آنلاین
بازار صادراتی فولاد ایران در برابر نوسانات: آینده‌ای روشن یا مبهم؟

بازار صادراتی فولاد ایران در برابر نوسانات: آینده‌ای روشن یا مبهم؟

آدینه 02 شهریور 1403
زمان مطالعه: 3 دقیقه
در این مقاله می خوانید:

 به گزارش آهن آنلاین- بازار صادراتی مقاطع فولادی ایران، با وجود جایگاه ممتاز این کشور در تولید فولاد، همواره با مشکلات و چالش‌هایی روبرو بوده که عملکرد واحدهای تولیدی را تحت تاثیر قرار داده است. عواملی همچون الزام بازگشت ارز صادراتی به نرخ نیما، محدودیت‌های انرژی در فصل تابستان، نوسانات شدید نرخ ارز و همچنین تحولات ژئوپلیتیکی از جمله علل اصلی موثر بر بازار صادراتی محصولات فولادی کشور به شمار می‌آیند.

 به طور خاص، قیمت هر شاخه میلگرد آجدار صادراتی به‌طور میانگین حدود ۴۸۵ دلار به ازای هر تن تعیین شده است که نسبت به هفته‌های گذشته کاهش جزئی داشته است. همان‌طور که در ابتدا ذکر شد، نوسانات نرخ ارز از مهم‌ترین عوامل موثر در بازار صادراتی کشور است و در این راستا باید به بازگشت قیمت دلار به کانال ۵۷ هزار تومانی اشاره کرد که ناشی از تداوم روند نزولی آن است.

 قطع برق در تابستان، نوسانات نرخ ارز و سایر عوامل، همگی باعث کاهش ۱۴ درصدی حجم صادرات آهن و فولاد کشور تنها در چهار ماه نخست سال جاری شده‌اند. طبق آخرین آمار منتشر شده توسط انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، حجم صادرات آهن آلات در این دوره برابر با ۶۰۰ هزار تن بوده است

در این گزارش، به نسبت‌های افزایشی و کاهشی انواع مقاطع طویل فولادی نیز اشاره شده است. به عنوان مثال، صادرات میلگرد ۱۹.۵ درصد و نبشی ۲۰.۱ درصد افزایش یافته‌اند؛ در حالی‌که صادرات تیرآهن نسبت به دوره مشابه سال گذشته با کاهش ۷.۶ درصدی مواجه بوده است. همچنین، ورق گرم نیز از این قاعده مستثنی نبوده و صادرات ۹۶ هزار تنی از این محصول نسبت به سال ۱۴۰۲ کاهش ۲۸ درصدی داشته است.

 در این زمینه، نادر سلیمانی، رئیس هیئت اجرایی انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، تاکید کرد که ایران با اختصاص رتبه دهم تولید فولاد در جهان، از جایگاه خوبی برخوردار است و اکنون بی‌نیاز از واردات بسیاری از مقاطع فولادی هستیم، مگر در مورد ورق گرم که آن هم باید براساس شرایط و ضوابط خاصی انجام شود. او همچنین از وضعیت آشفته بازار و شیوه واردات ورق انتقاد کرد و بیان داشت که عدم پیگیری و نظارت باعث شده است که ورق با نرخ ارز ۴۲ هزار تومانی وارد و با نرخ ۶۰ هزار تومانی در بازار به فروش برسد، که این موضوع خسارت‌های جدی به تولیدکنندگان وارد می‌کند.

سلیمانی برای حل این معضل افزود: «حلقه گم شده در مدیریت واردات ورق، واردات هدفمند است، که کارآمدترین راه حل، اختصاص مجوز واردات به واردکنندگان تخصصی صنایع تکمیلی است.»  هرچند قیمت ورق ۸ ST52، شرکت فولاد مبارکه در طول ماه گذشته با کاهش قیمت همراه بوده و قیمت هر شیت از این محصول ۳۵ هزار و ۳۶۰ تومان به ثبت رسیده و قیمت هر شیت ورق شرکت اکسین اهواز ( به ابعاد 2000*6000میلی متر) با کاهش ۳،۷ درصدی ۴۲ هزار و ۴۵۰ تومان قابل خریداری است.

فراز و نشیب‌ های صادرات فولاد ایران

 در ادامه گزارش، به کاهش ۲۷ درصدی حجم کل صادرات مقاطع تخت فولادی در چهار ماه نخست سال جاری اشاره شده است، که در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته، کاهش ۴۳ هزار تنی داشته و به ۱۱۴ هزار تن رسیده است. با این حال، اگر کل صادرات محصولات فولادی را بررسی کنیم، می‌بینیم که افزایش ۱۲.۷ درصدی در این حوزه رخ داده است که حاصل فروش یک میلیون و ۲۱۹ هزار تن از انواع محصولات فولادی بوده است.در نهایت، با وجود چالش‌ها و کاستی‌ها، بسیاری از کارشناسان صنعت فولاد به آینده روشن این صنعت در ماه‌های آتی امیدوارند، چرا که با افزایش تقاضا در بازار جهانی فولاد، شرکت‌های تولیدی کشور نیز رشد قابل توجهی را تجربه خواهند کرد.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.