آهن آنلاین
راهنمای ساخت سوله با تیرآهن

راهنمای ساخت سوله با تیرآهن

سه‌شنبه 06 آذر 1403
زمان مطالعه: 7 دقیقه

سازه‌های فلزی با توجه به کاربری که دارند در شمایل و ابعاد مختلفی ساخته می‌شوند. ساخت سوله با تیرآهن نیز به‌عنوان یک سازه فلزی طراحی منحصربه‌فردی دارد و قابل‌اجرا در ابعاد کوچک و بزرگ است. درواقع، این سازه بدون ستون داخلی بنا می‌شود و تنها اسکلت فلزی دارد. ایجاد اولین سوله فلزی نیز به دوران روم باستان بازمی‌گردد. ساختمان معبد پانتئون در روم باستان که سقف گنبدی‌شکل دارد، نمونه‌ای از اولین سوله ساخته‌شده در جهان است. امروزه مصارف سوله سازی گسترده‌تر شده و شاهد احداث آن جهت کاربردهای مختلف هستیم. در ادامه مطلب، هرآنچه که درباره ساخت سوله باید بدانید را بیان کرده‌ایم.

سوله چیست؟

سوله یک نوع سازه فلزی فاقد ستون میانی است که سقف آن را به صورت شیب‌دار طراحی و احداث می‌کنند. از این سازه فلزی در مصارفی نظیر پارکینگ خودروها، کارگاه‌های صنعتی، تعمیرگاه‌ها، انبارها و... استفاده می‌شود. همچنین، ساخت سوله با تیرآهن انجام می‌گیرد. البته مقاطع دیگری هم جهت احداث سوله‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ اما تیرآهن‌های فولادی به عنوان عضو اصلی آن‌ها شناخته می‌شوند. بنابراین، محاسبه قیمت تیرآهن از موارد مهم در ساخت سوله به‌شمار می‌رود. ضمنا، سوله‌سازی در دوران باستان هم رواج داشت؛ اما ساختار و ابعاد آن با گذشت زمان تغییر کرد. اولین سوله‌ها را با متریالی مانند چوب برپا می‌کردند؛ درصورتی‌که امروزه به دلیل پیشرفت صنعت و فناوری از متریال مستحکم‌تری همچون انواع تیرآهن بنا می‌کنند.

علت استفاده از تیرآهن در ساخت سوله

همان‌طور که اشاره شد، سوله‌ها ستون میانی ندارند و ابعاد آن‌ها نیز اغلب بزرگ است. بنابراین، باید از مقاطعی در ساخت‌شان استفاده کرد که مقاومت بالایی دارند. تیرآهن‌های فولادی به دلیل استحکام مطلوبشان گزینه مناسبی برای این امر محسوب می‌شوند. این مقاطع فولادی علاوه بر برخورداری از استحکام بالا دارای وزن مناسبی هم هستند؛ به‌طوری‌که تحمل بارها و فشارهای سنگین را دارند. ضمن‌اینکه ساخت سوله با توجه به کاربری آن در ابعاد مختلفی انجام می‌گیرد و ازآنجایی‌که تیرآهن‌های فولادی دارای سایزبندی مناسبی هستند می‌توان مقاطع مورد نیاز آن را جهت اجرای ستون‌های کناری به‌راحتی تهیه کرد.

آهن آلات موردنیاز برای ساخت سوله

برای ساخت سوله از اجزای متفاوتی باید کمک گرفت تا سازه‌ی موردنظر به درستی پای‌ریزی شود. از مهمترین آن‌ها می‌توان به فریم اصلی، که شامل ستون، تیرها و بادبند می‌شود، اشاره کرد. همچنین، سقف نقش مهمی در تامین استحکام به‌عنوان عایق‌بندی به کار می‌رود زیرا از ورق‌های گالوانیزه و پانل‌‌های ساندویچی استفاده می‌کند. از طرفی دیگر، دیوارهای سوله به‌همراه پای ستون وفونداسیون ساخته می‌شوندتا تحمل و توزیع بار به‌درستی صورت گیرد. پای ستون برای متصل کردن ستون‌ها به فنداسیون بتنی جهت انتقال بار به‌کار برده می‌شوند. همچنین استفاده از پیچ و مهره، برای اتصال بخش‌های مختلف به‌یکدیگر جهت مقاوم‌سازی سوله به کار می‌رود.

چرا از تیرآهن در سوله سازی استفاده می‌شود؟

احداث سوله با تیرآهن مزایای زیادی دارد که در قسمت بالا به برخی از آن‌ها اشاره شد. این مزایا منجر به تمایل مشتریان به خرید تیرآهن فولادی جهت ساخت سوله شده است. در ادامه به سایر علل استفاده از تیرآهن در سوله‌سازی اشاره کرده‌ایم.

  • نصب آسان
  • هزینه مناسب
  • اشغال فضای کم
  • سرعت اجرای بالا
  • تنوع در مدل و سایز
  • زیبا شدن نمای سوله
  • امکان استفاده در ارتفاع بالا
  • امکان تعویض و بازیافت آسان

 

در این تصویر نمایی از سوله را مشاهده می‌کنید.
در این تصویر نمایی از سوله را مشاهده می‌کنید.

 

تیرآهن‌های مورد استفاده در ساخت سوله

برای ساخت سوله معمولا از تیرآهن‌های هاش و لانه زنبوری استفاده می‌کنند و در کنار آن‌ها نیز مصالحی نظیر ورق گالوانیزه، پلی کربنات، ساندویچ پانل، فایبرگلاس یا ایرانیت به‌کار گرفته می‌شوند. همچنین، برای ساخت سوله‌های کوچک‌تر می‌توان از تیرآهن‌های معمولی استفاده کرد؛ اما سوله‌های بزرگ را با تیرآهن هاش و تیرآهن لانه زنبوری که اطلاعات آن‌ها را در ادامه ذکر کرده‌ایم، برپا می‌کنند.

  • تیرآهن هاش

تیرآهن هاش یا تیرآهن بال پهن دارای وزن بیشتری در مقایسه با سایر تیرآهن‌ها است و میزان مقاومت و دوام آن نیز در سطح بالایی قرار دارد؛ به‌همین‌جهت، آن را بهترین نوع تیرآهن برای سوله‌سازی می‌دانند. درضمن، این تیرآهن در مدل‌های سبک، سنگین و فوق سنگین تولید می‌شود که مدل سبک آن برای احداث سوله مناسب نیست. همچنین، هزینه ساخت سوله با تیرآهن هاش به دلیل وزن بالای آن بیشتر است.

  • تیرآهن لانه زنبوری

تیرآهن لانه زنبوری به دلیل داشتن حفره‌های شش‌ضلعی یا دایره‌ای در بخش جان خود دارای وزن کمتری است؛ البته مقاومت آن با وجود وزن کمتر در سطح قابل‌قبولی قرار دارد. بنابراین، اگر سبک بودن وزن سوله برایتان مهم است می‌توانید از این نوع تیرآهن استفاده کنید. همچنین، ارتفاع تیرآهن لانه زنبوری و مقاومت خمشی آن بیشتر است و سایزبندی متنوع‌تری هم دارد.

 

در این تصویر "ساخت سوله فلزی با  جوشکاری را مشاهده می‌کنید
در این تصویر "ساخت سوله فلزی با  جوشکاری را مشاهده می‌کنید.

 

مراحل کلی ساخت سوله با تیرآهن

برای ساخت هر سازه‌ای باید مراحلی را طی کرد که احداث سوله نیز به‌عنوان یک سازه فلزی نیازمند گذراندن چندین مرحله است. در ادامه، مراحل ایجاد سوله با تیرآهن را به صورت مختصر و مفید ذکر کرده‌ایم:

  • قبل از سوله‌سازی باید مجوزهای لازم را دریافت کرده و کارهای قانونی آن را انجام دهید.
  • بعد از دریافت مجوزهای قانونی مانند مجوز ساخت و بهره‌برداری می‌بایست مدل سوله و ابعادش را با توجه به زمین و شرایط آب‌وهوایی آن تعیین کنید.
  • مقاطع مورد نیاز جهت اجرای سوله ازجمله تیرآهن، انواع ورق، نبشی و ناودانی و دیگر قطعات لازم را تهیه نمایید.
  • بعد از تصمیم‌گیری درباره مدل سوله و ابعادش و همین‌طور ارتفاع سقف و جانمایی آن در زمین باید نسبت به عملیات خاکبرداری و اجرای فونداسیون اقدام شود. لازم به ذکر است که کف‌سازی بتنی مانع از ریزش سوله می‌شود.
  • بعد از تکمیل پی‌ریزی و تهیه تمام مقاطع و قطعات مورد نیاز جهت اجرای سوله باید نصب آن‌ها را آغاز کنید. نصب مقاطع و قطعات باید توسط افراد ماهر و باتجربه در این حوزه انجام بگیرد.
  • بعد از تکمیل فرآیند ساختمانی ایجاد سوله نظیر دیوارکشی و پی‌ریزی باید پوشش‌دهی سقف سوله در دستور کار قرار بگیرد.
  • مرحله آخر هم مربوط به نصب و راه‌اندازی تاسیسات مورد نیاز سوله مانند سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی، سیستم تهویه، سیستم اطفاء حریق، برق و... می‌شود.

سوله دو دهانه با تیرآهن

سوله دو دهانه یکی از سوله‌های قابل‌اجرا با تیرآهن است که در کشورهای خارجی طرفداران زیادی دارد. برای ایجاد این نوع سوله از تیرآهن IPE یا تیرآهن اروپایی و همین‌طور ورق‌های زاویه‌دار استفاده می‌کنند. در ادامه با جزئیات سوله‌سازی دو دهانه با تیرآهن آشنا خواهید شد:

  • مدل سقف: سبک
  • ارتفاع ستون کناری: 9 متر
  • فواصل بین قاب‌ها: 5.88 متر
  • کاربری: ساخت سالن‌ها و کارخانه‌های مختلف
  • متراژ دهانه اول: 23 متر به حالت اکس به اکس
  • متراژ دهانه دوم: 23 متر به حالت اکس به اکس

ساخت سوله با تیرآهن چقدر هزینه دارد؟

هزینه ساخت سوله با تیرآهن به موارد مختلفی همچون نوع کاربری، متراژ محل احداث، مدل و ابعاد تیرآهن و همین‌طور، سایر مقاطع و قطعات مورد نیاز سوله‌سازی بستگی دارد. بنابراین، هزینه اجرای سوله‌ها با یکدیگر متفاوت است. طبیعتا، سوله‌هایی که ابعاد کمی دارند یا مساحت محل احداث آن‌ها کمتر است، با هزینه پایین‌تری قابل‌اجرا هستند؛ اما هرچقدر ابعاد سوله بزرگ‌تر شود، به مقاومت بالاتری نیاز دارد و باید مقاطع فولادی بیشتری برای بهبود استقامت آن خریداری کرد که درنتیجه، هزینه نهایی بیشتر می‌شود. درهرحال، با استعلام روز قیمت تیرآهن و اطلاع از جزئیات بیشتر آن  می‌توان در هزینه‌های سوله‌سازی تا حد زیادی صرفه‌جویی کرد.

نکات مهم ساخت سوله

سوله یک سازه فلزی بدون ستون میانی است که عمدتاً از تیرآهن ساخته می‌شود و کاربرد فراوانی برای ساخت پارکینگ‌ها، کارگاه‌ها و انبارها دارد. تیرآهن‌های فولادی به دلیل استحکام و قابلیت تحمل بارهای سنگین، برای ساخت سوله‌ها گزینه مناسبی هستند. علاوه بر این، نصب آسان، هزینه مناسب، و سرعت اجرای بالا از دیگر مزایای استفاده از تیرآهن در سوله‌سازی است. سوله‌ها می‌توانند در ابعاد و مدل‌های مختلف برای اهداف مختلفی ساخته شوند. یکی از متریال‌های اساسی در ساخت سوله استفاده از تیرآهن‌های هاش و لانه زنبوری است. هزینه ساخت سوله به عوامل متعددی مانند نوع کاربری، ابعاد و مدل تیرآهن بستگی دارد، و با مدیریت مناسب می‌توان در هزینه‌ها صرفه‌جویی کرد.
 

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.