آهن آنلاین
سقوط تقاضای فولاد ساختمانی چین؛ تهدیدی برای بازار جهانی

سقوط تقاضای فولاد ساختمانی چین؛ تهدیدی برای بازار جهانی

آدینه 26 امرداد 1403
زمان مطالعه: 5 دقیقه

به گزارش آهن آنلاین به نقل از بلومبرگ - در بخش فولاد کشور چین مشکلات عمیق‌تری به وجود آمده است که رکود طولانی‌مدت در بخش املاک و مستغلات، که بزرگترین منبع تقاضا برای فولاد این کشور بود، چشم‌انداز بهبود برای این صنعت را نابود کرده است. قیمت آهن آلات در حال کاهش است و سوددهی در این صنعت نیز کاهش یافته است. در همین حال، دولت چین تمرکز خود را بر بازسازی اقتصادی درازمدت گذاشته و هیچ‌گونه حمایتی از این بخش ارائه نمی‌دهد.

پکن نه تنها راه‌حل رادیکالی برای مشکلات بخش املاک و مستغلات ارائه نکرده است بلکه هیچ برنامه‌ای برای افزایش قابل‌توجه سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها و نگه داشتن مصرف فولاد در سطح قابل قبول ارائه نکرده است. به رغم وعده‌های دولت در زمینه افزایش هزینه‌های مصرفی و توسعه صنایع پیشرفته، امسال تقاضا فولاد در چین کاهش خواهد یافت. این وضعیت در بازار فولاد چین تأثیرات جهانی دارد، زیرا قیمت سنگ آهن در حال کاهش است و این کشور صادرات فولاد خود را افزایش داده است. بنابراین، تنش‌های تجاری جهانی را تشدید می‌کند.

صادرات تهاجمی چین؛ بحرانی برای بازار جهانی فولاد

براساس گزارش کالانیش (Kallanish)، امسال تقاضای فولاد در بخش ساخت و ساز چین  10 درصد کاهش خواهد یافت. این کاهش، سهم این بخش از مصرف کل را به حدود یک‌چهارم می‌رساند که بسیار پایین‌تر از استانداردهای دو دهه اخیر است. سایر صنایع مانند تولید لوازم خانگی و کشتی‌سازی همچنان رو به رشد است، اما این صنایع به اندازه کافی بزرگ نیستند تا کاهش تقاضای بخش املاک را جبران کنند. به طور کلی، کالانیش پیش‌بینی می‌کند که در سال 2024 تقاضای داخلی چین در مجموع یک درصد کاهش خواهد یافت.کاهش تقاضا موجب کاهش قیمت فولاد در چین در ماه‌های اخیر شده است.

قیمت میلگرد به پایین‌ترین حد خود از سال 2017 رسیده و قیمت ورق‌های نورد گرم نیز به پایین‌ترین سطح در چهار سال گذشته کاهش یافته است. بسیاری از تولیدکنندگان با هزینه‌های بالا، در هر تن تولیدی زیان می‌کنند. علاوه بر این، عوامل دیگری نیز بر قیمت‌ها تأثیر می‌گذارند. به عنوان مثال، معرفی استانداردهای جدید کیفی برای میلگرد که از سپتامبر اجرایی می‌شود، حمل و نقل موجودی‌های فعلی را پیچیده کرده است و در حال حاضر فروش‌های هیجانی را به وجود آورده است. بازیگران جهانی صنعت فولاد، مانند شرکت آرکلورمیتال، اشاره کرده‌اند که صادرات چین مشکلاتی برای صنعت فولاد جهانی ایجاد کرده و دولت‌ها نیز نگرانی خود را در این باره ابراز کرده‌اند. کاهش تولید فولاد در چین امسال فشارهایی بر قیمت سنگ آهن وارد کرده و سوددهی غول‌های معدنی مانند بی‌اچ‌پی و ریو تینتو را تحت تأثیر قرار داده است.

بحران انباشت مواد خام و فشار بر قیمت سنگ آهن

ذخایر مواد خام در بنادر چین، که معمولاً تا اواسط سال کاهش می‌یابد، در سال 2024 هر ماه افزایش یافته و تا اول آگوست به بیش از 150 میلیون تن رسیده است. این موضوع باعث کاهش قیمت سنگ آهن خواهد شد، به ویژه با افزایش فشارها برای کاهش بیشتر تولید در کارخانه‌ های فولاد، خصوصاً از سوی دولت که به دنبال محدود کردن انتشار آلاینده‌ها است.به گفته ویکی وی، تحلیل‌گر ارشد فلزات در هورایزن اینسایتس، برخی تولیدکنندگان اخیراً تولید خود را به شدت کاهش داده‌اند که این اقدام به تعادل عرضه و تقاضا کمک می‌کند. با این حال، او معتقد است که تا زمانی که مشوق‌های جدیدی ارائه نشود، نمی‌توان انتظار داشت که مصرف بهبود یابد.

افزایش صادرات چین باعث کاهش قیمت جهانی فولاد شده و تولید بیش از حد در این کشور ادامه دارد. افزایش ظرفیت تولید چین تهدیدی برای اقتصادهای نوظهور محسوب می‌شود. در همین راستا نگاهی به تقاضای فولاد چین در گذر زمان از سال ۲۰۱۰ تا  ۲۰۲۳ خواهیم داشت.گفتنی است که در سال 2023، تقاضای فولاد خام چین به 911 میلیون تن رسید. این میزان در مقایسه با 609 میلیون تن متریک در 13 سال قبل، 50 درصد افزایش یافته است . با اضافه کردن صادرات و تغییرات موجودی، چین برای پنجمین سال متوالی از 1 میلیارد تن فولاد فراتر رفته است. اصلی‌ترین بخش‌هایی که این تقاضا را هدایت می‌کنند شامل ماشین آلات، کالاهای بادوام مصرفی، کالاهای فلزی، ساخت و ساز، حمل و نقل و ... می‌شود که ترتیب تقاضا در حد فاصل سال‌های ۲۰۱۰ الی ۲۰۲۳ به قرار زیر تغییر کرده است.

 

روند تغییر تقاضای فولاد چین از سال 2010 تا 2023
روند تغییر تقاضای فولاد چین از سال 2010 تا 2023

 

 همانطور که در ابتدای گزارش بیان کردیم، بر اساس برآورد های موجود تقاضا فولاد برای صنعت ساختمان از 42 درصد کل تقاضا به 24 درصد کاهش یافته است زیرا شرکت‌های ساختمانی در سال 2023 نسبت به سال 2010 ، 37 میلیون تن فولاد کمتری خریداری کرده‌اند. ولیکن از سویی دیگر بخش ماشین آلات شاهد رشد باورنکردنی بوده و ۱۰ درصد افزایش یافته است. همچنین سهم فولاد مورد استفاده در بخش حمل و نقل از 12 درصد در سال 2010 به 9 درصد در سال 2023 کاهش یافته باشد. این میزان از حدود 73 میلیون متریک تن در سال 2010 به 82 میلیون متریک تن در 13 سال بعد افزایش یافت. علاوه‌بر این، با توجه به اینکه بیش از نیمی از خودروهای الکتریکی جدید (EVs) در سراسر جهان در چین ساخته می‌شوند، این بخش می‌تواند با ادامه محبوبیت خودروهای الکتریکی حمایت بیشتری دریافت کند.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.