آیا راکد ماندن بازار آهن پس از انتخابات ادامه خواهد داشت؟
به گزارش آهن آنلاین- بخش فولاد تحت تاثیر شرایط سیاسی کشور و در آستانه انتخابات ریاست جمهوری با تب و تاب قیمت همراه شده است. این در حالی است که این بخش با یک چرخه معیوب همراه است. چراکه با آغاز خاموشیها باید قیمتها کاهشی شوند و میزان عرضه و تقاضا از رونق بیفتد اما درکنار کمبود مشتری قیمت آهن آلات به طور موقت در حال افزایش است. براساس آنچه در سالهای گذشته برای زنجیره فولاد اتفاق افتاده است پیشبینی میشد که در سال جاری نیز این بخش با شروع فصل تابستان در گیرودار رکود به دام بیفتد و علاوه بر کاهش تولید و افت میزان عرضه و تقاضا، قیمت پایه انواع محصولات فولادی و آهنی نیز در سراشیبی بیفتند. همه این اتفاقات تحت تاثیر آغاز خاموشیها و قطعی برق رقم میخورد.
با این حال، آنچه در ماه پایانی بهار و هفته ابتدایی تابستان اتفاق افتاد یک آشفتگی در زنجیره فولاد بود. به طوری که با تشدید سهمیهبندی برق در واحدهای احیای مستقیم به طور طبیعی باید میزان تولید و عرضه آهن اسفنجی به عنوان اولین حلقه از زنجیره فولاد کاهش یابد. در ادامه قیمت پایه این محصول نیز با افت همراه باشد طبق روال سالهای گذشته در خرداد ماه میزان عرضه و تقاضا برای آهن اسفنجی برای جبران رکود در تابستان با افزایش قابل توجهی همراه میشد اما در بهار امسال باوجود هشدار خاموشیها به واحدهای فولادی میزان عرضه و تقاضا تغییری نکرد و روند کاهشی داشت. از این رو، قیمت آهن اسفنجی نیز در روند افت بود، این در حالی بود که تقاضا برای شمش در رینگ صنعتی بورس کالا وجود دارد و قیمت این محصول میانی در حال رشد تدریجی است، در حالیکه وضعیت بازار مقاطع طویل متفاوت با دیگر محصولات رقم میخورد و تقاضایی برای میلگرد وجود ندارد. هر هفته نیز میزان معاملات نسبت به هفته گذشته کاهش مییابد. بنابراین، باید قیمت پایه نیز در سراشیبی قرار گیرد.
تداوم رکود تا پایان مرداد ماه
در حال حاضر باتوجه به شرایط سیاسی کشور، نرخ ارز در بازار آزاد با رشد دو هزار تومانی همراه شد و در کانال 61 هزار تومان قرار گرفت. از این رو، قیمت محصولات فولادی بدون توجه به میزان عرضه و تقاضا همچنین تشدید قطعی برق در واحدهای تولیدی فولاد، افزایش یافتند. بهطوری که قیمت پایه شمش طی دو هفته متوالی چیزی حدود 3 درصد رشد را به ثبت رساند و قیمت مقاطع طویل بیش از یک درصد افزایش در دو هفته اخیر را گزارش میکند. این شرایط در حالی اتفاق افتاده است که میزان تولید واحدها کاهش یافته و صنایع پایین دستی با کمبود مواد اولیه و محدودیت نقدینگی همراه هستند.
در حال حاضر به نوعی زنجیره فولاد در آشفتگی به دام افتاده است و از سه هفته گذشته یک چرخه معیوب در این بخش در حال تکرار است. پیشبینی میشود که با اتمام انتخابات ریاست جمهوری نرخ ارز عقبنشینی کند و مجددا قیمت پایه محصولات فولادی در کانال کاهش قرار گیرند. درچنین شرایطی، هیجان کاذب معاملات در بازار فروکش میکند و زنجیره فولاد طبق روال سالهای گذشته تحت تاثیر خاموشیها و تشدید سهمیهبندی برق قرار میگیرد. در این صورت، میزان عرضه و تقاضا نیز کاهشی میشود و قیمتها با افت همراه میشود. این روند تا پایان مرداد ماه سال جاری ادامه خواهد داشت و با وصل شدن برق در شهریور ماه بازار فولاد از رکود خارج خواهد شد.