آهن آنلاین
چشم انداز بازار آهن در نیمه دوم سال 1403

چشم انداز بازار آهن در نیمه دوم سال 1403

دوشنبه 04 تیر 1403
زمان مطالعه: 5 دقیقه

به گزارش آهن آنلاین- پیش‌بینی چشم انداز بازار آهن از اهمیت بالایی برای فعالان اقتصادی، سرمایه‌گذاران و مصرف‌کنندگان محصولات بازار آهن برخوردار است، چرا که در این‌ صورت می‌توان ریسک‌های سرمایه‌گذاری در این حوزه را کاهش داد. علاوه‌براین، اگر عواملی همچون تقاضا برای آهن آلات در آینده مشخص باشد، تولیدکنندگان آهن و فولاد نیز می‌توانند برنامه‌ریزی دقیق‌تری برای تولید خود در آینده داشته باشند و آن را به‌طور بهینه تنظیم کنند تا از کمبود یا فراوانی محصول در بازار جلوگیری کنند. 

علاوه‌بر‌این، با در اختیار داشتن چشم‌اندازی از بازار آهن در نیمه دوم سال می‌توان زنجیره تامین آهن و فولاد را نیز به‌طور بهینه مدیریت کرده و از اتلاف منابع و افزایش هزینه‌ها جلوگیری کرد. مصرف‌کنندگان آهن و فولاد نیز با اطلاع از روند قیمت‌ها در آینده می‌توانند برنامه‌ریزی مناسبی برای خرید خود انجام دهند و در صورت پیش‌بینی افزایش قیمت در نیمه دوم سال، افرادی که قصد ساخت‌و‌ساز دارند، از فرصت رکود قیمت‌ها در تابستان بهتر بهره می‌برند. 

عوامل موثر بر بازار آهن

عرضه و تقاضا، قیمت مواد اولیه، هزینه‌های تولید، نرخ ارز و سیاست‌های دولتی از جمله عوامل داخلی تاثیرگذار بر بازار آهن است. قیمت دلار تاثیر مستقیمی بر قیمت آهن آلات در ایران دارد و نوسانات آن می‌تواند منجر به افزایش یا کاهش قیمت انواع مقطع فولادی شود. هزینه‌های تولید شامل: دستمزد، هزینه‌های انرژی و حمل‌و‌نقل نیز قیمت نهایی آهن آلات را تحت تاثیر قرار می‌دهد. شرایط اقتصاد جهانی به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه که منجر به افزایش تقاضا برای آهن و در نتیجه قیمت آن می‌شود، قیمت جهانی آهن آلات که در بورس‌های کالایی تعیین می‌شود، تحولات سیاسی همچون نتیجه انتخابات آمریکا و بلایای طبیعی نیز از جمله عوامل خارجی موثر بر قیمت آهن آلات است. 

تحولات بازار آهن در بهار 1403

ابتدای تابستان 1403، بازار فولاد و آهن در رکود به سر می‌برد و نوسانات جزئی فقط در برخی محصولات رخ داده است، این در‌حالی است که دلار آزاد  که در هفته پایانی خرداد بین کانال 58 و 59 هزار تومان در نوسان بود، اکنون به بیش از 60 هزار تومان رسیده است. در کوتاه مدت، قیمت دلار منتظر نتیجه انتخابات ریاست جمهوری است و در بلند مدت نیز پیش‌بینی‌ها حاکی از روند صعودی قیمت دلار است که می‌تواند قیمت آهن آلات را تحت تاثیر قرار دهد. روز گذشته قیمت میلگرد در بیشتر کارخانه ها ثابت بود اما در برخی شاهد افزایش 100 تا 200 تومانی قیمت این مقطع فولادی بودیم. به عنوان مثال قیمت میلگرد 16 ذوب آهن اصفهان به 27 هزار و 100 تومان رسیده است. قیمت تیرآهن ذوب آهن اصفهان و فولاد یزد در برخی سایزها 10 هزار تومان کاهش یافت و در سایر کارخانه‌ها قیمت‌ها تقریبا ثابت بود. در حال حاضر (در اولین هفته از تابستان) بازار آهن منتظر مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری است و نوسانات قیمت نیز جزئی است. 

 

 

نمودار قیمت میلگرد 14 ظفر بناب
نمودار قیمت میلگرد 14 ظفر بناب

 

 

پیش بینی قیمت آهن آلات در نیمه دوم 1403

بررسی روند قیمت میلگرد در سال ۱۴۰۲ می‌تواند دیدگاه مناسبی برای پیش بینی روند قیمت‌ها در نیمه دوم سال ۱۴۰۳ بدهد. براساس نمودار روند قیمت میلگرد در سال گذشته قیمت‌ها پس از عبور از سقف تاریخی 31 هزار و 600 تومان در ابتدای سال، روند نزولی در پیش گرفته است، اما با شروع تابستان مجددا با رشد تقاضا و کاهش عرضه قیمت‌ها افزایش یافته است. با شروع فصل سرد و کاهش تقاضا در اذر ماه قیمت میلگرد به پایین‌ترین حد خود در سال 1402 و کمتر از 21 هزار تومان در آذر ماه رسید.  اما با شروع فصل سرد روند صعودی نرخ میلگرد آغاز شده و در پایان سال قیمت میلگرد به کانال 25 هزار تومان بازگشت. باتوجه‌به روند قیمت میلگرد پیش‌بینی می‌شود در نیمه اول سال جاری نیز فاکتور عرضه و تقاضا تغییر چندانی نسبت به تابستان نداشته باشد. از بین عوامل موثر بر قیمت میلگرد و آهن آلات، مهم‌ترین عاملی که بیشترین تاثیر را خواهد داشت نرخ ارز و تحولات سیاستی خارجی است. 

درصورتی‌که پس از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تحریم‌ها علیه ایران شدت یابد، با افزایش نرخ ارز و محدودیت‌های صادراتی پیش‌بینی می‌شود قیمت میلگرد نیز تحت تاثیر قرار گیرد و به تبع آن قیمت در همه محصولات آهن افزایش خواهد یافت. اما در مقابل، اگر تحریم‌ها تشدید نشود می‌توان امیدوار بود که قیمت دلار کاهش یابد؛ در مقابل با گشایش‌های حاصل از رفع تحریم‌ها می‌توان به افزایش صادرات و ارزآوری صنعت فولاد و آهن آلات امیدوار بود.کارشناسان و فعالان بازار آهن در مورد چشم‌انداز آینده این بازار نظرات مختلفی دارند؛ برخی معتقدند که بازار آهن با رشد روبرو خواهد شد، آن‌ها دلایلی همچون پیش‌بینی افزایش تقاضا برای آهن در داخل کشور، افزایش قیمت جهانی آهن و کاهش عرضه آن را عنوان می‌کنند. بر این اساس کارشناسان معتقدند قیمت جهانی اهن در حال حاضر در سطح بالایی قرار داشته و پیش‌بینی می‌شود این روند ادامه یابد. 

در مقابل، برخی کارشناسان معتقدند که بازار آهن با ثبات قیمت و حتی کاهش آن مواجه خواهد شد چرا که با افزایش تورم، قدرت خرید مصرف کنندگان کاهش یافته و تقاضا برای آهن نیز کاهش می‌یابد. علاوه بر این، افزایش نرخ تسهیلات بانکی که افزایش هزینه‌های ساخت و ساز را به دنبال دارد نیز می‌تواند ثبات و یا کاهش قیمت آهن را به دنبال داشته باشد. در ادامه باید توجه داشت اگر سیاست دولت آینده مبنی بر رشد واردات اهن باشد، رقابت در بازار افزایش یافته و این موضوع می‌تواند منجر به کاهش قیمت آهن شود. لازم است خریداران و فعالان بازار به نوسانات بازار توجه کامل داشته و تحقیقات بازار را پیش از تولید انجام دهند. همچنین ذکر این نکته ضروری است که بازار آهن در بلندمدت رشد خوبی داشته و باید به آن نگاه عمقی داشت. 

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.