محرکها و بازدارندههای نوسان قیمت آهن آلات
به گزارش آهن انلاین - پیش از ورود به سال ۱۴۰۳ پیش بینیهای مختلفی درباره بازار مقاطع فلزی وجود داشت. پیشبینیها در آن دوره با استناد به شرایط اقتصادی کشور به این موضوع میپرداخت که تاثیر عوامل مختلف در بازار تا چه حد میتواند بر نوسانات قیمت آهن آلات تاثیر بگذارد.
مهمترین عواملی که در پیشبینیهای انجام شده درباره بازار فولاد انجام میشد مبتنی بر احتمال استمرار افزایش نرخ ارز رونق بازار ساخت و ساز و افزایش فصلی مصرف مقاطع فولادی پرمصرف مانند تیرآهن، میلگرد و ورق بود. اما آنچه پس از ورود به سال ۱۴۰۳ و به ویژه از پایان فروردین ماه امسال در بازار مقاطع فولادی با آن مواجه بودیم، توقف روند رو به افزایش قیمتها در این بازار بود. در ادامه به بررسی عوامل تاثیرگذار بر روند تغییرات قیمت محصولات فولادی میپردازیم:
- توقف رشد نرخ ارز
در این بازه زمانی به ویژه از پایان فروردین ماه به دلیل توقف قیمت ارز در کانال ۵۸ و ۵۹ هزار تومان قیمت محصولات فولادی یکی از مهمترین مولفههای تغییرات قیمتی خود را از دست داد و قیمت آن در بسیاری از محصولات ثابت ماند.
- عدم افزایش تقاضای فصلی
علاوه بر این موضوع یکی از پیشبینیهای هر ساله فعالان بازار آهن و فولاد، افزایش فصلی مصرف مقاطع فولادی تحت تاثیر بالا رفتن میزان ساخت و ساز در کشور بود. در مورد این شاخص موثر بر تغییرات قیمتی در این بازار نیز پیشبینیها مانند هر سال نبود و به دلیل توقف پروژههای ساخت و ساز مسکن بازار با کاهش میزان تقاضا مواجه شد که این موضوع نیز مانعی در مسیر افزایش قیمت محصولات فولادی تلقی میشود.
- انتخابات زودرس
اما یکی دیگر از عوامل موثر در رکود بازار فولاد در ماههای اخیر سقوط بالگرد ریاست جمهوری و شهادت رئیس جمهور وقت کشور بود. این موضوع که تعیین زمان انتخابات زود هنگام ریاست جمهوری را در پی داشت، به دلیل احتمال تغییر سیاستهای کلان در حوزه صنایع در دولت چهاردهم، سبب عدم افزایش قیمت در این هفتهها شد.
- عرضه اعتباری
ضمن اینکه عواملی مانند عرضه اعتباری بیش از حد محصولات فولادی در بورس کالا از سوی فعالان صنایع آهن و فولاد به عنوان یکی از عوامل بازدارنده افزایش قیمت در بازارها شمرده میشود.
- کاهش حاشیه سود صنایع فلزی
جدا از این موارد کاهش میزان تقاضا در بازار باعث شد تا فعالان این عرصه برای کسب سهم بیشتر در بازارهای فروش و تامین نقدینگی مورد نیاز این محصولات را با میزان سود کمتری وارد بازار کنند که این موضوع نیز مانع از رشد قیمتها در این بازه زمانی شده است.
- زور محرکها کم است
اگرچه عواملی چون ابلاغ دستورالعمل افزایش ۳۰ درصدی هزینه حمل و نقل جادهای، دستورالعملهای مالیاتی و قطع برق صنایع همواره میتواند دلیلی برای افزایش قیمت مقاطع فولادی باشد، اما به نظر میرسد که در شرایط کنونی این عوامل توان مواجهه با موانع رشد قیمت را ندارند.
- دو انتخابات تعیینکننده
آخرین پیشبینیها و برآوردها درباره تغییرات قیمت آهن آلات در بازار ایران نشان میدهد که مهمترین عوامل بیرونی موثر بر این موضوع میتواند نتایج انتخابات ریاست جمهوری در ایران و ایالات متحده آمریکا و در پی آن تبیین سیاستهای کلان جدید حوزه اقتصاد، تجارت برای این دو کشور باشد.
باید منتظر تغییرات باشیم
با توجه به عوامل ذکر شده به نظر میرسد که حداقل تا مشخص شدن نتایج انتخابات ریاست جمهوری در کشور این رکود و سکون در قیمتها در سطح عرضه ادامه خواهد داشت. رکودی که تداوم آن در ماههای آینده میتواند جمعیت گستردهتری از فعالان بازار آهن و فولاد را درگیر چالشهای اقتصادی کند و حتی منجر به خروج سرمایه از این بخش و جذب آن توسط حوزههای سودآورتر شود. در هر حال آنچه امروز شاهد آن هستیم، حال نامساعد بازار آهن و فولاد است که بهترین اتفاق برای آن، رونق بازارها بر اثر افزایش تولید در صنعت ساخت و ساز کشور است.