تحلیل ماهانه بازار آهن آلات؛ خرداد ماه 1403
به گزارش آهن آنلاین - فروش 12 درصدی در بازار فیزیکی میلگرد نشان وضعیت وخیم مصرفی و سرمایهای در این بخش دارد. در حالی که قیمت میلگرد در بازار آزاد گرانتر از بورس کالا است اما همچنان میلگرد بورسی مشتری ندارد. سایر بخشهای فولادی همچون شمش و دیگر محصولات زنجیره پایانی نیز با کمبود تقاضا و رشد قیمت همراه هستند.
بازار آهن و فولاد در خرداد ماه سال جاری شرایط رکودی را پشت سر گذاشت، به طوری که میزان عرضه و تقاضا در طول چهار هفته روند نزولی را در پیش گرفته بودند و در مقابل با وجود کسادی در معاملات قیمت محصولات فولادی از زنجیره ابتدایی گرفته تا حلقه پایانی با رشد قیمت همراه بودند. در حالی که قیمت ارز بعد از توقف دولت سیزدهم در کانال 58 و 59 هزار تومان در نوسان است و افزایشی نداشته است اما محصولات فولادی در بازار آزاد و همچنین تالار فیزیکی بورس کالا با افزایش قیمت همراه بودند. بخشی از این رشد قیمتها به بالا رفتن هزینه تولید و حمل و همچنین گران شدن هزینه انرژی همچون برق نسبت داده میشود. از طرفی این مسائل بر روند و میزان تولید محصولات فولادی نیز تاثیر گذاشته است.
همچنین در خرداد ماه کاهش تدریجی عرضهها نیز اتفاق افتاد و این موضوع را نیز میتوان به مشکلات پیرامون برق واحدهای تولیدی و کارخانهها نسبت داد. چرا که طبق روال سالهای گذشته در فصل گرما برق واحدهای تولیدی به صورت نوبتی قطع میشود و از این رو این موضوع به طور مستقیم بر میزان تولید و عرضه محصولات فولادی به ویژه شمش تاثیر مستقیم میگذارد که در نهایت واحدهای نورد نیز با کمبود مواد اولیه مواجه میشوند و تعادل زنجیره فولاد به هم میخورد.
اتفاقی که خرداد ماه گریبان بخش فولاد را گرفته بود و بازار معاملاتی انواع آهن آلات به ویژه میلگرد با رکود همراه است. به طوری که روز 30 خرداد ماه در تالار فیزیکی بورس کالای ایران 2249 هزار و 709 تن انواع میلگرد عرضه شد که با تقاضای 44 هزار و هشت تنی مواجه شد و در نهایت 29 هزار و 984 تن میلگرد با میانگین قیمت موزون 24 هزار و 858 تومان به ازای هر کیلوگرم به مورد معامله قرار گرفت. با وجود کاهش قابل توجه معاملات اما قیمت این محصول فولادی نسبت به هفته گذشته چیزی حدود 2.2 درصد افزایش را به ثبت رسانده است.
ادامه رکود در بازار فولاد
به عبارت بهتر در معاملات روز چهارشنبه 30 خرداد ماه سال جاری فقط 12 درصد میلگردهای عرضه شده مورد معامله قرار گرفته است که این موضوع را میتوان به رکود بخش مسکن و کاهش ساخت و سازها نسبت داد که مصرف میلگرد را به حداقل رسانده است. پیشبینی میشود در سه ماه تابستان پیش رو نیز به علت قطعی برق میزان عرضه همچنان با روند نزولی مواجه باشد و از طرفی به علت رکود در بخش مسکن و همچنین به دلیل کمبود مصرفی و سرمایهای واحدهای نورد همچنان میزان تقاضا شرایط مطلوبی نداشته باشد و قیمتها نیز به صورت تدریجی در مسیر صعودی قرار بگیرند.
سایر محصولات فولادی نیز در نوسان قیمتی به سر میبرند، به طوری که برخی از محصولات همچون تیرآهن، ورق و پروفیل برخلاف میلگرد با کاهش قیمت همراه بودند و یا بدون تغییر قیمت در باازر آزاد مورد معامله قرار گرفتند.