آهن آنلاین
آیا خاموشی کارخانه های فولادی باعث گرانی قیمت آهن آلات می شود؟

آیا خاموشی کارخانه های فولادی باعث گرانی قیمت آهن آلات می شود؟

سه‌شنبه 29 خرداد 1403
زمان مطالعه: 4 دقیقه
در این مقاله می خوانید:

قطعی برق، یکی از اتفاقاتی است که به دلیل افزایش مصرف برق در فصل گرما برای صنایع رخ می‌دهد که متاسفانه از یک اتفاق، به یک راهکار تبدیل شده است. وزارت نیرو امسال نیز قطعی برق صنایع در فصل تابستان را با هدف جلوگیری از خاموشی منازل مسکونی در دستور کار قرار دارد و اطلاعیه‌های مربوط به قطع برق از ابتدای خرداد ‌ماه را صادر کرده است. با این حساب به نظر می‌رسد صنایع فلزی کشور باید امسال نیز تابستان را با همین مشکل دست و پنجه نرم کنند که با توجه به کمبود برق در کشور دور از انتظار نیز نبود. البته اخباری نیز پیرامون وعده‌های وزیر نیرو مبنی بر قطع نشدن برق صنایع بزرگ فلزی در فصل تابستان منتشر شده است.

به غیر از موضوع احتمال قطعی برق صنایع که ممکن است در هفته‌های آتی بر قیمت آهن آلات تاثیر بگذارد، همچنان کلید اصلی قفل رکود این بازار در دست دو عامل یعنی نرخ ارز و تقاضای بازار است. تثبیت قیمت دلار در گردنه کمتر از ۶۰ هزار تومان در ماه‌های اخیر و کاهش تقاضای مقاطع فولادی به دلیل رکود ساخت و ساز مسکن در کشور، مانع از صعودی شدن قیمت محصولاتی مانند تیرآهن، میلگرد و ورق سیاه شده است.

بررسی نمودارهای قیمت آهن آنلاین در مورد میلگرد نشان می‌دهد که همه محصولات این گروه در کارخانه و بنگاه‌ها امروز با افزایش صفر تا ۲.۴ درصدی مواجه بودند. قیمت میلگرد آجدار سایزهای ۱۴، ۱۶ و ۱۸ کارخانه میلگرد امیرکبیر در ۲۴ ساعت گذشته با ۱.۱ درصد رشد، به ۲۴۶۴۰ تومان رسید. بیشترین افزایش قیمت در این گروه نیز مربوط به میلگرد آجدار سایز ۱۰ و ۱۲ کارخانه آرین فولاد بود که رقم ۲۵۰۰۰ تومان را در جدول قیمت‌ها ثبت کرد.

همچنین نمودارهای قیمت ورق سیاه اگرچه در بسیاری از محصولات شاخص نسبت به روز گذشته ثابت بود اما در برخی موارد نوساناتی را نیز ثبت کرد. ورق سیاه ۳ فولاد مبارکه (سایز ۱۵۰۰) امروز با ۱.۱ درصد کاهش قیمت در کارخانه، رقم ۳۴۲۷۰ هزار تومان را تجربه کرد. این در حالی بود که ورق سیاه ۱۲ کاویان (سایز ۶۰۰۰*۱۵۰۰) با ۲.۱ درصد افزایش قیمت در بنگاه تهران به رقم ۳۶۰۹۰ تومان رسید.

در گروه تیرآهن نیز بررسی نمودار قیمت‌ها نشان می‌دهد که بهای این مقطع فلزی در اکثر کارخانه‌ها بدون تغییر نسبت به روز گذشته بود و در برخی موارد سیر نزولی داشت. البته این روند در بنگاه‌ها در بازه بزرگتری مشاهده شد و میزان نوسانات قیمت این محصول از ۱.۳- تا ۲.۴+ درصد ادامه داشت. قیمت تیرآهن سایز ۱۴، ۱۶ و ۱۸ ذوب آهن با ۰.۳ درصد کاهش قیمت نسبت به روز کاری گذشته، به ۲۶۵۵۰ تومان رسید.

زشت و زیبای قطعی برق در صنایع فلزی

قطع برق صنایع که به عنوان راحت‌ترین راهکار موجود، مشکل کمبود تولید برق در کشور را "لااقل از نظر عموم جامعه" پنهان می‌کند، در کوتاه‌مدت برای فعالان بازار آهن و فولاد به دلیل کاهش تولید و افزایش القایی قیمت این محصولات، خوشایند و همراه با سود می‌کند اما در نهایت به زیان صنایع فلزی، فعالان این حوزه و اقتصاد کشور خواهد بود.

به طور کلی در اکثر صنایع، سیستم‌های خط تولید باید به‌صورت مداوم کار کنند و توقف آنها تنها برای استراحت، تعمیرات و سرویس‌های دوره‌ای توجیه منطقی دارد. به عنوان مثال قطعی برق در کوره‌های ذوب که باید به صورت دائم روشن باشند، آسیب‌های جدی به آنها وارد می‌کند و علاوه بر کاهش تولید، هزینه‌های تولید را نیز افزایش می‌دهد که این موضوع باعث افزایش قیمت نامتناسب محصولات می‌شود.

افزایش قیمت محصولات در بازار سرمایه زمانی می‌تواند مفید باشد که در اثر فعالیت بخش تولید، رونق بازارها و کسب‌و‌کارهای مرتبط با آن باشد وگرنه افزایش القایی قیمت تیرآهن، میلگرد و ورق با اینکه در مبادی فروش به طور مقطعی به نفع فعالان این بازار است اما نمی‌تواند یک راهکار اقتصادی حقیقی در نظر گرفته شود.

البته دست‌اندرکاران وزارت نیرو درباره ادامه فعالیت ۷۰۰ واحد صنعتی بزرگ از جمله صنایع فولاد، مس، آلومینیوم و سیمان در فصل تابستان قول‌هایی را داده‌اند. وزیر نیرو در آخرین نشست خبری خود در این زمینه  وعده داده است که این صنایع با تعطیلی به دلیل قطع برق مواجه نخواهند بود و تنها ساعت پرباری آنها به نیمه‌شب منتقل خواهد شد تا در ساعات اوج مصرف برق، برق کمتری دریافت می‌کنند.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.