نوسانات قیمت آهن در پی نشست شورای حکام
به گزارش آهن آنلاین - اگرچه بازار آهن در هفته گذشته شاهد روندی یکنواخت و آرام و قیمتها تقریبا بدون تغییر بودند اما این روند میتواند در هفته آتی و پس از تعطیلات چند روزه در کشور شکل متفاوتی به خود بگیرد. به طور کلی عوامل احتمالی تاثیرگذار بر تولید و تجارت کشور به چند دسته تقسیم میشوند.
نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی
با تشکیل جلسه شورای حکام و احتمال صدور قطعنامه این شورا علیه ایران، تغییر و تحولات چند سویه، میتواند باعث افزایش قیمت آهن در بازار داخلی شود. البته در این حوزه نوسانات قیمت دلار و چند عامل بیرونی دیگر همچنان در این موضوع تاثیرگذار خواهند بود.
شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی که طبق برنامه اعلام شده فردا -۱۴ خرداد- در ساختمان مرکز بین المللی وین آغاز میشود، در صورت صدور قطعنامه ضد ایرانی «تروئیکای اروپایی» میتواند اقتصاد بازارهای داخلی از جمله حوزه آهن و فولاد را دچار تغییرات جدی کند. هرچند تا امروز ایالات متحده با صدور این قطعنامه مخالفت کرده است، باید منتظر ماند و دید در جلسه اصلی این شورا چه اتفاقاتی رقم خواهد خورد.
قیمتهای معیار بازار آهن
از سوی دیگر میبینیم که قیمت دلار در طول هفته اخیر تلاشهایی را برای پرش به کانال ۶۰ هزار تومان انجام داده است. تا این لحظه این تلاشها معمولا با استقامتی تنها چند ساعته همراه بوده و باز قیمت دلار به کانال ۵۰ هزار تومان بازگشته ولی اگر در روزهای آتی شاهد افزایش نرخ ارز و تثبیت آن در کانال ۶۰ هزار تومان باشیم، این تغییر قیمت بر رشد مثبت قیمتها در بازار محصولاتی مانند تیرآهن، میلگرد و ورق دامن خواهد زد. البته در طرف دیگر این معادله قیمت طلاست که تغییرات افزاینده آن طی ۲۴ ساعت گذشته، تغییرات قیمتی در حوزه آهن و فولاد را محتمل میکند. زیرا بر اساس گزارشهای بازار طلای تهران، قیمت هر قطعه سکه طرح جدید در معاملات امروز (۱۳ خرداد) با افزایش ۶۵۰ هزار تومانی نسبت به روز قبل، به ۴۰ میلیون و ۹۵۰ هزار تومان رسیده است.
حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی
موضوع دیگری که در هفته آتی میتواند بازارهای اقتصادی کشور را تحت تاثیر قرار دهد حذف قیمت رسمی ۴۲۰۰ تومانی ارز از سایت بانک مرکزی است. زیرا بعد از شش سال، قیمت ارز ۴۲۰۰ تومانی که بهعنوان قیمت رسمی از سوی بانک مرکزی اعلام شده بود، از سایت این بانک حذف شد. در حال حاضر ارز ۳۷ هزار تومانی جایگزین رقم قبلی شده است. البته بانک مرکزی در توضیح چرایی درج نرخ ۳۷ هزار تومانی برای دلار اعلام کرد که این نرخ موزون است و جنبه معاملاتی ندارد. ولی در هر حال در پی این فعل و انفعالات در سایت بانک مرکزی، چه به صورت واقعی و چه به صورت روانی تحت تاثیر قرار گرفتن بازار آهنآلات دور از ذهن نخواهد بود.
کاهش تقاضا آهن آلات
البته در کنار همه این مولفههای افزاینده قیمت، توقف صنعت ساخت و ساز و کاهش تقاضای محصولات فولادی در بازار و بر هم خوردن تناسب عرضه و تقاضا، همچنان دلیل اصلی رکود در این بازارهاست. بنابراین در صورتی که گرهگشاییهایی مانند صادرات برای این محصولات وجود نداشته باشد و بازار صنایع تاثیرگذاری مانند مسکن به همین منوال باشد، نمیتوان امید چندانی به رونق بازار آهن و فولاد داشت و کاهش تقاضای آهن نسبت عرضه میتواند به رقابت بین فروشندگان و کاهش قیمتها منجر شود.
باید منتظر اتفاقات روزهای آینده باشیم
با این تفاسیر در نهایت باید منتظر ماند و دید طی روزهای آینده کدامیک از این عوامل پرزورتر خواهد بود و سیر قیمت محصولات شاخصی مانند تیرآهن، میلگرد و ورق در بازار آهن و فولاد به خصوص پس از برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری به کدام سو خواهد بود.