کاهش یکپارچه قیمت پایه آهن آلات (29 اردیبهشت تا 3 خرداد 1403)
به گزارش آهن آنلاین - کاهش انتظارات تورمی موجب افت محدود قیمت پایه محصولات فولادی شد که با این وجود اما معاملات در این زنجیره از تب و تاب افتاده و رکود سنگین در این بخش حاکم شده است که تقویت راههای صادراتی تنها راه نجات صنعت فولاد به حساب میآید.
باتوجه به روند نزولی نرخ دلار در بازار طی یک ماه گذشته قیمت آهن آلات نیز در سراشیبی قیمت قرار گرفتند. این در حالی است که اردیبهشت ماه زنجیره فولاد با رکود دست و پنجه نرم میکرد و کاهش نرخ ارز در بازار آزاد و انواع محصولات فولادی ازجمله مقاطع طویل فولادی با رکود سنگین مصرفی و سرمایهای مواجه شدند. کاهش قابل توجه قیمت محصولات زنجیره فولادی نیز نتوانست مشتریان را به خریدار تبدیل کند و از این عرضههای محصولات زنجیره فولاد در تالار صنعتی بورس کالای ایران طی هفته اخیر بدون مشتری ماندند و در این وضعیت ادامه رکود در این بخش موجب تداوم افت قیمتها خواهد شد که صنعت فولاد را در تنگنای جدی قرار خواهد داد.
بررسی معاملات محصولات زنجیره فولاد طی هفته اخیر نشان میدهد که روز شنبه 29 اردیبهشت ماه 165 هزار تن آهن اسفنجی در رینگ فیزیکی عرضه شد که باتوجه به ثبت تقاضای 0.8 برابری نسبت به عرضه، 70 درصد عرضهها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون هر کیلو گرم آهن اسفنجی در معاملات روز شنبه نسبت به هفته پیش از آن ۱.۶ درصد کاهش داشت و به 12 هزار و 497 تومان رسید، این در حالی است که قیمت میانگین موزون معاملات آهن اسفنجی در هفته پیش از آن 12 هزار و 700 تومان به ازای هر کیلوگرم رقم خورد. رینگ شمش فولادی نیز شرایطی همچون آهن اسفنجی را در روز 31 اردیبهشت ماه تجربه کرد. به عبارت بهتر 175 هزار و 189 تن انواع شمش عرضه شد که با ثبت تقاضای 1.1 برابری نسبت به عرضه، در نهایت 55 درصدی از شمشهای عرضه شده با میانگین قیمت 20 هزار و 530 تومان به ازای هر کیلوگرم مورد معامله قرار گرفت. شمش فولاد طی روز 31 اردیبهشت ماه در بازه قیمتی 19هزار و 400تومان تا 21هزار تومان در بازار فیزیکی بورسکالای ایران عرضه شد که کف و سقف قیمت پایه نسبت به عرضه هفته قبل کاهش حدودا 500تومانی داشت.
خرید میلگرد از بورس کالا توجیه اقتصادی ندارد
با احتساب مالیات بر ارزشافزوده و کارمزد ارکان بورس، قیمت تمام شده فروش شمش فولاد از رینگ صنعتی بورسکالای ایران به 22هزار و 400تومان میرسد. با در نظر گرفتن هزینه حمل حدود 600تومانی برای حمل شمش فولاد به واحد نورد و هزینه تبدیلی برابر 1.1درصد از نرخ شمش، قیمت تمامشده تولید هر کیلوگرم میلگرد از این شمش فولاد به 25هزار و 500تومان میرسد. این در حالی است که قیمت میلگرد در بازار آزاد با نرخ 26 هزار تومان مورد معامله قرار میگیرد و باتوجه به اختلاف قیمت در بورس کالا و بازار آزاد بنابراین خرید شمش برای نوردکاران در بورس کالا توجیه اقتصادی ندارد و از این رو رینگ فیزیکی بورس کالا بدون مشتری خواهند ماند. قیمت تیرآهن، ورق فولادی، نبشی نیز طی هفته اخیر با کاهش همراه بود و با این وجود مشتریان از خرید امتناع کردند و رکود نیز در این بازارها برقرار است.
سایر محصولات فولادی نیز در شرایطی مشابهی مورد معامله قرار گرفتند که از این رو تداوم شرایط رکود در این بخش هشداری برای واحدهای صنعتی و تولیدی فعال فولادی است و تحریک صادرات، به ویژه در حلقههای پایانی زنجیره فولاد، راهکاری ضروری برای برونرفت از رکود سنگین حاکم بر معاملات این زنجیره به حساب میآید، اما موضوع بازگشت ارز حاصل از صادرات به سامانه نیمایی شرایط را برای صادرکنندگان دشوار میکند و از این رو فعالان این صنعت رغبتی برای صادرات محصولات تولیدی خود ندارند.