سایه رکود بر صنعت فولاد در پی سیاستگذاریهای نادرست
به گزارش آهن آنلاین - باوجود افزایش هزینه تولید در بخش فولاد، قیمت آهن آلات در روند نزولی قرار گرفته است و میزان معاملات محصولات این زنجیره هر هفته نسبت به هفته پیشین کاهشی شده است. باتوجه به محدودیت نقدینگی نوردکاران تقاضا برای شمش کم شده و از این رو قیمت این محصول میانی نیز با افت همراه است. از آنجایی که قیمت شمش مبنای قیمتگذاری تعیین شده قیمت گندله و آهن اسفنجی نیز در کانال نزولی قرار گرفتهاند. بررسیهای معاملات محصولات زنجیره فولاد طی هفته اخیر (22 تا 26 اردیبهشت ماه 1403) نشان میدهد که باتوجه به تقاضای اندک و معاملات کم در رینگ فیزیکی رکود به این زنجیره بازگشته است.
به طوری که بیشتر خریدها در بازار صنعتی به صورت اعتباری انجام شده و این به معنای محدودیت نقدینگی در واحدهای فولادی است. نوردکاران از خرید شمش به عنوان ماده اولیه عقبنشینی کردند و فقط 26 درصد شمشهای عرضه شده مورد معامله قرار گرفت. همچنین معاملات 57 درصدی و 12 درصدی آهن اسفنجی و میلگرد نیز در تالار معدنی بورس کالای ایران طی هفته اخیر نشاندهنده وقوع یک رکود سنگین در این صنعت است. باوجود افزایش نرخ انرژی و هزینه حمل به طوری کلی هزینه تولید که در سال جدید اتفاق افتاده است اما قیمت شمش نسبت به 15 ماه گذشته تغییر چندانی نداشته است.
زمانی که محصولات فولادی در بازار داخلی تقاضا ندارند و صنعت به دام رکود میافتد صادرات را میتوان به عنوان یک ناجی برای این بخش درنظر گرفت و تسهیل شرایط صادرات میتواند از میزان فشار وارد شده به این صنعت بکاهد. این در حالی است که با وجود این شرایط همچنان گره جدیدی به گرههای قبلی بخش فولاد افزوده میشود. به عنوان مثال دستورالعمل جدید مبنی بر بازگشت 100 درصد ارز حاصل از صادرات و فروش در بازار مبادله آخرین تصمیم سیاستگذاران صنعت فولاد بوده که آسیب جدی به بدنه این بخش وارد خواهد کرد. فاصله قیمتی 36 درصدی نرخ حواله ارز در بازار مبادله و دلار در بازار آزاد موجب شده که صادرات به عنوان تنها راه برونرفت از وضعیت رکود نیز با چالشهای جدی مواجه باشد و از این رو صادرکنندهها تمایلی به صادرات محصولات فولادی ندارند.
همه آهن اسفنجی به فروش نرسید
در روز نخست هفته 22 اردیبهشت ماه 1403، تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران میزبان بیش از 207 هزار تن آهن اسفنجی بود که فقط 118 هزار تن از این محصول مورد معامله قرار گرفت. به عبارت بهتر در روز شنبه 57 درصد عرضهها به فروش رسیدند که کمترین میزان طی پنج هفته اخیر به حساب میآید. آهن اسفنجی با قیمت پایه 12 هزار و 684 تومان به ازای هر کیلوگرم در رینگ فیزیکی عرضه شدند. باتوجه به آمار و ارقام میتوان دریافت که بازار آهن اسفنجی نیز همچون سایر محصولات زنجیره فولاد در رکود فرو رفتهاند و ادامه این شرایط همزمان با نزدیک شدن به فصل تابستان و آغاز محدودیتهای برقی برای واحدهای احیای مستقیم برای ضرر این بخش باشد.
شمش مشتری واقعی ندارد
همچنین بررسی بازار فیزیکی محصولات فولادی نشان میدهد که روز دوشنبه 24 اردیبهشت ماه 1403، بیش از 258 هزار تن شمش عرضه شد که با احتساب معاملات مچینگ 67 هزار تن معادل 26 درصد از عرضهها مورد معامله قرار گرفت. این بازار نشان میدهد که در رینگ فیزیکی روز دوشنبه فقط 10 درصد معاملات به صورت نقدی انجام شده و مابقی به صورت اعتباری به فروش رسیده است. این موضوع نشان میدهد که نوردکاران با معضلی به نام کمبود نقدینگی مواجه هستند و این شرایط حاکم بر صنعت فولاد موجب شده تا وضعیت تولید برای واحدهای نورد سخت رقم بخورد و بنابراین نوردکاران از خرید ماده اولیه مورد نیاز برای تولید میلگرد امتناع کردند.
در روز معاملاتی دوشنبه قیمت پایه برای شمش در بازه قیمتی 19 هزار و 900 تومان تا 21 هزار و 500 تومان به ازای هر کیلوگرم مورد تعیین شد و در نهایت با توجه به تقاضای اندک برای این محصول میانی زنجیره فولاد، شمشها با میانگین قیمت موزون 20 هزار و 840 تومان به ازای هر کیلوگرم مورد معامله قرار گرفتند که کمترین قیمت شمش از هفته ابتدایی اسفند ماه سال گذشته تا کنون به حساب میآید.
امتناع نوردکاران برای خرید شمش
بررسی تالار معدنی و صنعتی بورس کالای ایران در روز چهارشنبه 26 اردیبهشت ماه نشان میدهد که در این بازار بیش از 342 هزار تن انواع میلگرد عرضه شده است که با احتساب معاملات مچینگ فقط 42 هزار تن از این میزان مورد معامله قرار گرفته است و یا به عبارت بهتر در این رینگ 12 درصد میلگردهای عرضه شده به فروش رسیده است. در بازار صنعتی روز چهارشنبه میلگردهای مورد تقاضا با قیمت میانگین موزون 24 هزار و 259 تومان به ازای هر کیلوگرم مورد معامله قرار گرفتند که این رقم کاهش 2.3 درصدی قیمت میلگرد را گزارش میکند.