
تیرآهن دوبل چیست؛ انواع اتصال تیرآهن دوبل و کاربردهای آن
ستونها یکی از مهمترین بخشها در ساختمانسازی هستند که بخش مهمی از امنیت سازه را تأمین میکنند. ستونها وظیفه انتقال نیرو و بار ساختمان به فوندانسیون را برعهده دارند تا در نهایت، این بار به زمین منتقل شود و بخشهای دیگر ساختمان تحت فشار قرار نگیرد. تیر آهن دوبل از مقاطع فولادی حساسی است که در ساخت ستون بهکار میرود و برای افزایش استحکام سازههای عظیم مورد استفاده قرار میگیرد. قیمت تیرآهن دوبل به قیمت تیرآهنهای تکی و قیمت آهن بستگی دارد و بر اساس نرخ این محصولات تعیین میشود.در این مقاله اطلاعات مورد نیاز درباره تیر آهن دوبل در اختیار شما قرار میدهیم تا بدانید هنگام خرید این محصول به چه نکاتی باید توجه داشته باشید.
تیرآهن دوبل چیست؟
این تیرآهن یکی از مقاطع فولادی پرکاربرد در پروژههای ساخت و ساز سنگین و مقاومسازی سازههاست که بیشتر در سازههای عظیم و ساختمانهای بلند کاربرد دارد. تیرآهن دوبل از قرار دادن دو تیرآهن I در کنار هم ساخته شده است. برای اتصال این دو پروفیل از روش بست و پلیت کردن آنها به وسیله جوشکاری استفاده میکنند. این شاخههای به کار رفته در ساخت تیرآهنهای دوبل معمولا ۱۲ متری هستند و باید بهصورت استاندارد با پلیت به هم متصل شوند تا استحکام سازه را حفظ کنند.
تیرآهن دوبل از ترکیب دو تیرآهن استاندارد (که معمولاً از مدلهای IPE یا IPB هستند) ساخته میشود که بهصورت موازی در کنار یکدیگر قرار گرفته و با کمک ورقهای تقویتی یا جوشکاری به هم وصل میشوند. هدف از این طراحی، افزایش قدرت و تحمل بارهایی است که بیشتر از توان تیرآهنهای معمولی است.
اگر تیرآهن دوبل کیفیت بالایی نداشته باشد یا با توجه به روشهای استاندارد تولید نشده باشد، تأثیر مخرب جدی بر سلامت سازه خواهد داشت. اگر این محصول را از برندها یا فروشندههای نامعتبر خریداری کنید، احتمالا بعد از کار گذاشتن آنها در پروژه متوجه معایبشان میشوید. در نتیجه مجبور خواهید شد که زمان و هزینه دوبارهای برای خرید تیرآهن دوبل باکیفیت و جایگزین کردن آن در پروژه صرف کنید. این مسئله در عین پیچیدگی عملیات اجرایی، فرایند ساختوساز پروژهتان را هم تا چند ماه به تأخیر میاندازد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره تیرآهن، میتوانید به مقاله تیرآهن چیست و انواع آن رجوع کنید.
کاربردهای تیرآهن دوبل
در ساختمانهای بلند دوام و استحکام ستونها باید بیشتر از ساختمانهای معمولی باشد. سطح مقطع پهن ستونهای سازه باعث تنش انتقال بار در آن را کمتر میکند و با خنثیسازی نیروی وارد شده، استحکام سازه را افزایش میدهد. وقتی از تیرآهن دوبل استفاده میکنید، برای ستونهای سازه، سطح مقطع مرکب خواهید داشت. در نتیجه تأثیر انتقال بار و خنثیسازی تنشهای وارد به سازه، با قدرت بیشتری صورت میگیرد.
تشخیص اینکه ساختمانی به این نوع پروفیلهای مرکب فولادی نیاز دارد یا خیر، برعهده مهندسین و پیمانکاران است. آنها باید با توجه به وزن سازه، وزن افراد و تجهیزاتی که در آینده به ساختمان وارد میشوند و بار وارد شده از اتفاقاتی چون زلزله را محاسبه کنند و بر این اساس، محصولات مناسب برای ستونسازی را بیابند.
در ادامه برای اطلاعات بیشتر شما، به مهمترین کاربردهای تیرآهنهای دوبل اشاره میکنیم.
- در بحث کمانش، شکل و مساحت سطح مقطع بسیار مهم است. اگر اندازه سطح مقطع تیرآهنهای تکی برای ساخت ستون سازه کافی نباشد، با استفاده از نمونههای دوبل سطح مقطع را افزایش میدهند تا به اندازه مورد نیاز برسد.
- اگر در پروژهای تیرآهنهای بال پهن یا قوطی در دسترس نباشد، میتوان با کمک تیر آهن دوبل سطح مقطع مورد نظر را ایجاد کرد.
- گاهی به کار بردن تیرآهن دوبل، آسانتر و سریعتر از به کار بردن ستونهای ساخته شده از ورق فولادی است؛ بنابراین پیمانکاران این محصولات را با سایر انواع ستون جایگزین میکنند.
انواع اتصال تیرآهن برای ستون دوبل
نحوه اتصال تیرآهن دوبل روی میزان مقاومت سازه تأثیر مستقیم دارد. به همین دلیل، جوشکاری باید با رعایت فاصله دقیق انجام شود و فاصله تماس بین دو تیرآهن تشکیلدهنده پروفیل مرکب بهدرستی رعایت شود تا استحکام موردنیاز تأمین شود. در برخی سازهها، بهویژه در ستون دوبل فلزی، دقت در نحوه اتصال تیرآهنها اهمیت بیشتری پیدا میکند، زیرا این ستونها وظیفه تحمل بارهای عمودی و انتقال آن به فونداسیون را بر عهده دارند. در ادامه، نحوه اتصال تیرآهنها را با توجه به نوع آنها توضیح میدهیم.

- اتصال از طریق دوبله کردن
در این روش دو تیرآهن IPE روی یک سطح صاف کنار بهگونهای قرار میگیرند که بالهایشان در کنار یکدیگر باشد و سپس آنها را به هم جوش میدهند. جوشکاری در این روش بهصورت سراسری انجام نمیشود؛ بلکه به فاصله ۳۰ سانتیمتر از یکدیگر جوشکاری را انجام میدهند و همین کار را در طرف دیگر هم تکرار میکنند. فاصله تماس بین بدنه دو پروفیل نیز باید رعایت شود و بیشتر از ۱.۵ میلیمتر نباشد. اگر این فاصله بیشتر از این مقدار شود، باید این فاصله با مصالح مختلف پر کنند.
- اتصال به وسیله ورق سراسری
در این روش دو تیرآهن در کنار یکدیگر قرار میگیرند. سپس آنها را به وسیله یک ورق تقویتی سراسری بههم جوش میدهند. در این روش نیز جوشکاری به صورت متناوب و با فاصله ۳۰ سانتیمتر انجام میشود.
- اتصال با کمک بستهای موازی یا مورب
در این روش دو تیرآهن با بستهای چپ و راست به شکل مثلثی به هم متصل میشوند. محصولاتی که به این روش مرکب میشوند، مقاومت بیشتری دارند. ستونهایی که به وسیله ورق یا تسمه به هم متصل میشوند را ستون مشبک مینامند.
تیرآهن دوبل چه موقع به کار گرفته می شود
تیرآهن دوبل زمانی بهبمکار میرود که استحکام سازه در دست اجرا، اهمیت زیادی داشته باشد. به همین دلیل کیفیت قطعات فولادی که در ساخت این محصول بهکار می رود، باید به دقت بررسی شود تا بتواند تنش وارد شده را به فوندانسیون و زمین منتقل کند و امنیت سازه حفظ شود. برای برآورد قیمت تیرآهن دوبل، باید به قیمت آهن توجه داشته باشید تا بتوانید بودجه مورد نیاز برای سازه مورد نظرتان بر برآورد کنید. در سایت آهن آنلاین میتوانید به صورت روزانه نرخ روز انواع محصولات را بررسی کنید و انواع پروفیلهای مورد نیاز برای ساخت تیرآهنهای دوبل را سفارش بدهید. آهن آنلاین امکان ارسال محموله مورد نظر شما به سراسر کشور را فراهم کرده است.