مهار موقت افزایش قیمت آهن
مطالعه نوسانات بازار آهن
در پایان هفته، قیمت روز میلگرد آجدار در عمده مبادی فروش، به دلیل تثبیت قیمتها، بدون تغییر اعلام شد. قیمت میلگرد ۱۶ ذوب آهن، پس از افزایش بیش از ۲۸ هزار تومان در روز چهارشنبه، در مسیر اصلاح قرار گرفت و حدود ۱۰۰۰ تومان کاهش یافت.
قیمت ورق سرد و گرم، نسبتا ثابت بود و در کلیه کارخانهها تغییر نکرد. همچنین، قیمت ورق سیاه، روغنی، رنگی و گالوانیزه هم بدون تغییر باقی ماند. قیمت تیرآهن شاخهای نیز در عمده بنگاهها ثابت بود.
قیمت قوطی پروفیل نیز، همانند سایر محصولات فولادی، در اغلب کارخانهها ثابت اعلام شد. همچنین، انواع لولههای داربستی، مبلی، صنعتی و ... بدون تغییر قیمت به بازار عرضه شدند. نرخ نبشی و قیمت انواع ناودانی و سپری نیز در کلیه مبادی فروش، تغییر چندانی نداشتند.
در کلیه زیرمجموعههای بازار داخلی، به نظر میرسد که تندی نوسانات قیمت آهن الات کاهش یافته و فضای کلی بازار آرام و ساکت گزارش شده است. براساس آمار تقاضای سرمایهای، کاهش چشمگیری را مشاهده میکنیم، اما تقاضای مصرفی همچنان مشهود است. در تحلیلهای پیشین، به دلیل کاهش محسوس نرخ فولاد در بازارهای صادراتی، در مقایسه با افزایش ۲۵ درصدی نرخ فولاد داخلی در دو هفته، و با توجه به اختلاف دلار ۵۰ هزار تومانی فولاد داخلی با فولاد صادراتی، دیگر صادرات فولاد نیز برای فعالان این حوزه جذابیت ندارد. قیمت میلگرد صادراتی ایران حول ۵۳۰ تا ۵۵۰ دلار در هر تن توسط مبادی پیشنهاد میشود، که با نرخ هر کیلو میلگرد ۲۷ هزار تومانی در بازار داخلی، با نرخ دلاری حول ۵۰ تا ۵۱ هزار تومان معادل خواهد شد. به نظر میرسد که این نرخ دیگر جذابیت خود را برای بازارهای صادراتی از دست داده است. هنگامی که تقاضای صادراتی، قانونی یا غیرقانونی، کاهش مییابد، به دنبال اشباع بازار داخلی با عرضههای بورسی، آرامش دوباره به این بازار بازمیگردد، و گویا در دو روز کاری گذشته، این تعادل در بازار کاملا مشهود بوده است.
با توجه به این گزارش، به نظر میرسد که بازار آهن در کوتاه مدت با نوسانات قیمت دلار تاثیر چندانی نداشته باشد. اما بلندمدت، با افزایش قیمت دلار، احتمالاً قیمت آهن نیز در بلندمدت به صورت نوسانات افزایشی تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. همچنین، تعیین تکلیف قیمت پایه محصولات فولادی بورسی در جلسه ای که روز یکشنبه برگزار میشود میتواند تاثیر مستقیمی بر روند بازار آهن و قیمت آن داشته باشد. در کل، بازار آهن در آینده قابل پیشبینی نخواهد بود و تحت تاثیر متغیرهای مختلفی از جمله قیمت دلار، تقاضا و عرضه محصولات، تعیین قیمت پایه و سایر عوامل قرار خواهد گرفت.