مطالعه تغییرات نرخ آهن در سال 1401
پیشبینی دقیق بازار آهن برای مدیریت ریسک در صنعت فولاد و بخشهای مرتبط بسیار مهم است. این امر مدیران، کارآفرینان و سرمایه گذاران را قادر می سازد تا با انجام اقدامات مناسب در واکنش به تغییرات بازار، ریسک های سرمایه گذاری را کاهش داده و سود را افزایش دهند. پیش بینی بازار نیز برای تصمیم گیری و برنامه ریزی در این صنایع ضروری است. برای پیشبینی آینده بازار آهن، تحلیل رفتار گذشته بازار از جمله عواملی مانند نرخ ارز، نرخ تورم، عرضه و تقاضا، مبادلات کالایی، انرژی و سوخت، قیمت مواد خام و هزینههای حمل و نقل ضروری است.
در سال 2022، بازار آهن و فولاد به دلیل جنگ روسیه و اوکراین دچار اختلالاتی شد که باعث افزایش قیمت آهن شد. محدودیت در مصرف برق، تاخیر در احیای برجام، افزایش نرخ تورم، افزایش ارزش دلار آمریکا، اخبار سیاسی منفی و صدور قطعنامه های شورای امنیت علیه ایران از دیگر عواملی بود که در افزایش روزانه قیمت آهن نقش داشت. از فرمانداران افزایش غیرمنتظره قیمت ها منجر به کاهش تقاضا شد و بازارسازان برای تنظیم و کنترل قیمت ها، حجم محصولات بورسی را افزایش دادند.
طی تابستان 2022 روند اصلاحی بازار آهن ادامه یافت و منجر به کاهش کف قیمت فولاد به 17 هزار تومان و قیمت دلار آمریکا به 30 هزار تومان شد. عواملی که در این دوره بر بازار آهن تأثیر گذاشت عبارتند از قیمت های جهانی، کاهش عرضه و تقاضای جهانی فولاد، دامپینگ فولاد روسیه، کاهش نرخ شمش CIS و سیاست های فدرال رزرو. اما به دلیل عدم پیشرفت مذاکرات و درخواست کارخانجات نورد برای حمایت از وزارت دفاع برای کمک به فولادسازان، قیمت ها قبل از کاهش قابل توجه حدود 1000 تومان افزایش یافت و نگرانی هایی را در خصوص تعطیلی برخی تولیدکنندگان ایجاد کرد. بورس کالا برای جلوگیری از کاهش بیشتر قیمت، محدودیت خرید شمش را حذف و ضریب دامنه مثبت 3 درصدی را در قیمت شمش تا سقف قیمت مجاز صادراتی مصوب ستاد تنظیم بازار اعمال کرد.