رشد 9.2 درصدی میزان تجارت مفتول آلومینیوم در سال ۲۰۲۱
خرید و فروش مفتول آلومینیومی از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱ روند رو به رشدی داشت؛ در پاندمی ویروس کرونا در سال ۲۰۲۰، تجارت این محصول حدود ۴.۱ درصد کاهش یافت. میزان تجارت مفتول در سال ۲۰۲۰، حدود یک میلیون و ۳۷۰ هزار تن بود و در سال ۲۰۲۱، به حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن رسید. کشور بحرین بزرگترین صادرکنندهی مفتول در سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱ بود. این کشور به طور متوسط هر ساله حدود ۲۷۷ هزار تن مفتول آلومینیوم صادر کرد. صادرات مفتول بحرین در سال ۲۰۲۱ حدود ۱۹۴ هزار تن بود که نسبت به سال ۲۰۲۰، حدود ۸.۳ درصد کاهش یافت. مهمترین مقصد صادراتی مفتول بحرین، ایالت متحده آمریکا بود که به طور متوسط سهم ۲۳.۵ درصد داشت.
آلومینیوم دومین فلز پرمصرف جهان پس از فولاد به شمار میآید و حجم تولید آن بیشتر از سایر فلزات غیرآهنی است. آلومینیوم استحکام بالا، بادوام، انعطافپذیر، سبکوزن، مقاوم در برابر خوردگی، قابل بازیافت و رسانای خوب الکتریسیته و گرما است. این فلز به دلیل ویژگیهای مثبت متعددی که دارد، مصارف نهایی بسیاری از جمله در صنایع حملونقل، ساختوساز و صنایع بستهبندی دارد. مهمترین کاربردهای مفتولهای آلومینیومی در ساخت سیم و کابل، ساخت برخی از تجهیزات و قطعات مکانیکی و در نهایت اکسیژنزدا در صنعت فولادسازی است. در این بین، کاربردهایی همچون سیم و کابل و ساخت تجهیزات و قطعات مکانیکی، جزو کاربردهای غیرمخرب محسوب میشود و در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. در حالی که مصارف اکسیژنزدایی مفتول محدود به فولادسازی است و جزو مصارف مخرب آن به شمار میآید. رشد صنعت ساختمان در دنیا، موجب رشد مصرف مفتول آلومینیومی شده است و قیمت کابل با مغزی آلومینیومی نیز از محصولاتی است که با تغییر نرخ این فلز پرمصرف دچار تغییر می شود.
روند افزایشی تجارت مفتول آلومینیوم
نمودار ۱، صادرات مفتول آلومینیومی از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱ را نشان میدهد. به طور کلی روند تجارت مفتول آلومینیومی از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱ صعودی بوده است. نرخ رشد مرکب سالانه تجارت مفتول در دنیا در دوره مورد بررسی حدود ۵.۳ درصد بود. در پاندمی ویروس کرونا در سال ۲۰۲۰، تجارت این محصول حدود ۴.۱ درصد کاهش یافت. میزان تجارت مفتول در سال ۲۰۲۰ حدود یک میلیون و ۳۷۰ هزار تن بود که پس از واکسیناسیون جهانی کرونا در سال ۲۰۲۱، حدود ۹.۲ درصد نسبت به سال گذشته رشد داشت و تناژ یک میلیون و ۵۰۰ هزار تنی را ثبت کرد. بزرگترین صادرکننده مفتول، کشور بحرین بود که به طور متوسط هر ساله حدود ۲۷۷ هزار تن صادرات داشت. سهم بحرین از تجارت مفتول دنیا در سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱، حدود ۱۹.۵ درصد بود. ارزیابیهای آتورپات نشان میدهد تولیدکنندگان آلومینیوم در بحرین بر تولید محصولات با ارزش افزوده و توسعه بخشهای پاییندستی سودآور تمرکز کردند. به همین دلیل صادرات مفتول از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ روند کاهشی پیدا کرد. در مقابل صادرات سیم آلومینیومی از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱ روند افزایشی داشت. صادرات مفتول بحرین در سال ۲۰۲۱ حدود ۱۹۴ هزار تن بود که در مقایسه با سال ۲۰۲۰، حدود ۸.۳ درصد کاهش پیدا کرد.
پس از بحرین، کشور کانادا بزرگترین صادرکننده مفتول در دنیا بود که هر ساله حدود ۱۶۹ هزار تن صادرات داشت. سهم کانادا از تجارت مفتول دنیا به طور متوسط حدود ۱۲.۶ درصد بود. میزان صادرات مفتول از کانادا در سال ۲۰۲۰ حدود ۱۶۱ هزار تن بود که با رشد ۰.۸ درصدی در سال ۲۰۲۱، به ۱۶۳ هزار تن رسید. کشور روسیه، سومین صادرکننده بزرگ مفتول آلومینیوم در دنیا بود. سهم صادرات مفتول روسیه از تجارت آن حدود ۱۱.۴ درصد بود. صادرات مفتول روسیه در سال ۲۰۲۰ حدود ۱۹۵ هزار تن بود که با رشد ۲۰.۶ درصدی در سال ۲۰۲۱، به ۲۳۵ هزار تن افزایش یافت. پس از روسیه، کشور نروژ با سهم ۴.۷ درصدی از تجارت مفتول دنیا، در رتبه چهارم صادرکنندگان برتر مفتول آلومینیوم قرار دارد. صادرات نروژ در سال ۲۰۲۰ حدود ۶۵ هزار و ۹۰۰ تن بود که با ۶.۲ درصد رشد در سال ۲۰۲۱، به ۷۰ هزار تن افزایش یافت. کشور ایسلند در جایگاه پنجم بزرگترین صادرکنندگان مفتول آلومینیوم دنیا قرار گرفت. به طور متوسط سهم ایسلند از تجارت مفتول دنیا حدود ۴.۶ درصد بود. صادرات مفتول ایسلند در سال ۲۰۲۱ حدود ۷۷ هزار و ۵۰۰ تن بود که در مقایسه با سال ۲۰۲۰، حدود ۱۴.۰ درصد رشد داشت.
آمریکا، بزرگترین مقصد مفتول صادراتی بحرین
نمودار ۲، مهمترین کشورهای واردکننده مفتول آلومینیومی کشور بحرین را نشان میدهد. آمریکا، بزرگترین مشتری مفتول آلومینیومی بحرین در دوره مورد بررسی بوده است. به طور متوسط سهم آمریکا از صادرات مفتول آلومینیومی بحرین حدود ۲۳.۵ درصد بود. بیشترین سهم آمریکا در سال ۲۰۱۸ بود که حدود ۵۴.۲ درصد از صادرات مفتول بحرین را به خود اختصاص داد. به طور میانگین در سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱، هر ساله حدود ۷۷ هزار و ۸۰۰ تن مفتول از بحرین به آمریکا صادر شده است. پس از آمریکا، عربستان دومین مشتری بحرین بود که سهم ۱۷.۷ درصدی از صادرات بحرین را به خود اختصاص داد. میزان واردات مفتول عربستان از کشور بحرین در سال ۲۰۲۰ حدود ۳۸ هزار و ۴۰۰ تن بود و در سال ۲۰۲۱، به ۳۵ هزار و ۴۰۰ تن افزایش یافت. کشور مصر به طور متوسط، هر ساله ۳۵ هزار و ۶۰۰ تن مفتول از بحرین وارد کرده است. سهم مصر از صادرات مفتول بحرین، به طور میانگین ۱۱.۰ درصد بود. در سال ۲۰۲۰ واردات مصر از بحرین حدود ۲۲ هزار و ۷۰۰ تن بود که در سال ۲۰۲۱، به ۲۷ هزار و ۲۰۰ تن کاهش یافت. سهم آمریکا در سال ۲۰۱۷ حدود ۵۱.۳ درصد بود که در سال ۲۰۱۸، به ۳۱.۱ درصد کاهش یافت. در مقابل سهم مصر از ۷.۴ درصد به ۲۹.۶ درصد افزایش یافت و توانست بخشی از سهم آمریکا را از آن خود کند. قیمت آلومینیوم در بازارهای بحرین مناسب است و باعث شده تا این محصول در این کشور بیشتر صادر شود.
از آنجایی که پیشبینی شده است صنایع مصرفکننده مفتول آلومینیوم مانند سیم و کابل و به ویژه بخش ساختمان در آینده با رشد همراه باشند، میزان تجارت مفتول آلومینیومی در دنیا نیز بیشک روند افزایشی خواهد داشت. از سوی دیگر، آلومینیوم یکی از مهمترین تهدیدهای جایگزینی برای مس محسوب میشود که با افزایش هرچه بیشتر قیمت مس و فاصله بیشتر آن با آلومینیوم، این روند میتواند تشدید شود. بر اساس پیشبینی بانک جهانی، قیمت مس در آینده رشد بیشتری خواهد داشت. در نتیجه میزان جایگزینی آلومینیوم با مس نیز افزایش خواهد یافت. این امر در صنایع سیم و کابل بیشتر اثر خواهد گذاشت و تقاضا برای مفتول آلومینیومی رشد خواهد کرد.