آهن آنلاین
میلگرد ساده؛ مشخصات مکانیکی، قطر اسمی، مراحل تولید

میلگرد ساده؛ مشخصات مکانیکی، قطر اسمی، مراحل تولید

سه‌شنبه 15 آبان 1403
زمان مطالعه: 5 دقیقه

میلگرد ساده یکی از انواع میلگردهای مورد استفاده در ساخت و ساز است که کاربردهای گوناگونی دارد. این میلگرد بدون آج است و به دو صورت شاخه‌ای و کلافی تولید و عرضه می‌شود. در ادامه به بررسی میلگرد ساده، مشخصات آن، فرآیند و موارد استفاده آن می‌‌پردازیم. سپس تفاوت آن با میلگرد آجدار را بیان می‌کنیم.

میلگرد ساده چیست؟

میلگرد ساده، محصولی است که در ساخت آن آج به کار نرفته باشد؛ از این مقطع به‌طور گسترده در پروژه‌های ساختمانی استفاده می‌شود. در یک دسته‌بندی کلی میلگردها در دو گروه دسته‌بندی می‌شوند:

۱- میلگرد ساده

۲- میلگرد آجدار

به میلگرد ساده (Plain bar) و به میلگرد آجدار (Rebar) می‌گویند. این دو نوع میلگرد از نظر ویژگی و نوع استفاده تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند. جالب است بدانید که میلگردهای آجدار خود در سه گروه آج مارپیچی، آج جناغی و آج مرکب قرار می‌گیرند. انواع سایز میلگرد ساده در  کارخانه‌های مختلفی تولید می‌شوند اما دو کارخانه یزد و کاشان این نوع از میلگردها را با کیفیت بالا تولید می‌نماید. میلگرد تولیدی این دو کارخانه بیش‌ترین میزان استفاده را در صنعت دارد. برای اینکه بیشتر بدانید میلگرد چیست و انواع آن کدامند، سایر مقالات آهن آنلاین را مطالعه کنید.

بررسی مراحل تولیدی میلگرد ساده

در تولید این میلگرد ابتدا شمش‌ها را در کوره‌ها قرار می‌دهند، دمای در نظر گرفته شده ۱۱۰۰ درجه سانتی‌گراد است. (به‌منظور هدایت شمش‌های فولادی  به سمت کوره‌ها از جک هیدرولیک استفاده می‌کنند) بعد از اینکه دمای شمش‌ها به دمای مد نظر رسید، به‌منظور انجام فرآیند نورد به سمت خط تولید انتقال داده می‌شوند که در واقع با این کار شمش‌ها پخته می‌شوند، بدین منظور آن‌ها را بر روی رول‌هایی قرار می‌دهند تا به سمت مرحله‌ی بعدی انتقال داده شود.

حال به منظور کاهش قطر شمش از مرحله‌ای با عنوان رافینگ ( استند نوردی سه غلتکی) استفاده می‌کنند؛ این کار باعث افزایش طول شمش می‌شود. فرق میلگرد ساده و آجدار در این بخش است که نوع ساده مرحله‌ی استند را رد می‌کند، اما به منظور تولید میلگرد آجدار از این فرایند به منظور آجدار نمودن آن استفاده می‌کنند.

سپس در این قسمت از قیچی‌های متراژ به منظور بریدن این محصولات تولید شده استفاده می‌کنند.بنابراین، در این بخش میلگردها در سایزهای مختلف برش داده می‌شوند؛ بعد از اتمام این مراحل میلگردهای تولیدی بسته‌بندی شده و به بیرون از کارخانه منتقل می‌شوند.

میلگرد ساده صنعتی چیست؟

میلگرد ساده صنعتی، معمولا از جنس ST37 است و اکثرا در سایزهای ۶ تا ۲۰ میلی‌متر تولید و عرضه می‌شوند. توجه داشته باشید که این محصولات در قطرها و سایزهای مختلف تولید می‌شوند؛ اما در نظر گرفتن این نکته حائز اهمیت است که ساختار داخلی میلگردهای تولیدی در کشورهای مختلف با یکدیگر فرق دارد.

برای مثال میلگرد ساده صنعتی تولید شده در ژاپن و ایران بسیار متفاوت از یکدیگر است؛ کشور ژاپن در ساختار محصول تولیدی خود این عامل را در نظر می‌گیرد که این مقطع قرار است در شرایط زلزله‌خیز مورد استفاه قرار گیرد. همین امر عاملی شده تا استانداردهای مختلفی برای تولید انواع محصولات فولادی در کشورهای متفاوت در نظر گرفته شود.

موارد استفاده از میلگرد ساده

طبق آیین‌نامه‌ی اجرایی ساختمان‌ها، تنها استفاده‌ی میلگرد‌های ساده به‌صورت دورپیچ در اجزای سازه‌ای بتن آرمه یا در ساختمان‌های بتن آرمه نام برد. توجه داشته باشید که استفاده از این نوع مقاطع به غیر از موارد فوق ذکر ممنوع بوده و پیگرد قانونی به دنبال دارد.

 

در این تصویر نمایی از میلگرد ساده را مشاهده می‌کنید.
در این تصویر نمایی از میلگرد ساده را مشاهده می‌کنید.

انواع سایز میلگرد ساده

میلگرد ساده در انواع سایز مختلف تهیه و تولید می‌شود. تنوع سایز این میلگرد در قسمت‌های مختلف پروژه‌های صنعتی و ساختمانی دیده می‌شود، این میلگرد در سایز 8 تا 25 میلی‌متر در بازار فروش می‌رسد. میلگردهای با قطر بیشتر معمولاً در پروژه‌های بزرگ‌تر و صنعتی‌تر به کار می‌روند، در حالی که سایزهای کوچکتر برای کاربردهای عمومی‌تر ساختمانی استفاده می‌شوند.

قیمت میلگرد ساده به چه عواملی بستگی دارد؟

عوامل زیادی بر قیمت میلگرد ساده اثر می‌گذارد که در این قسمت به برخی از این موارد اشاره می‌نماییم:

  • شرایط قیمت مسکن، همان‌طور که می‌دانید بیش‌ترین استفاده این محصول فولادی در ساخت‌و‌ساز است. بنابراین، افزایش قیمت مسکن به‌طور مستقیم بر قیمت انواع میلگرد و سایر محصولات فولادی اثر می‌گذارد.
  • از دیگر عوامل موثر بر این محصول می‌توان به شرایط سیاسی و اقتصادی حاکم بر کشورها نام برد.
  • قیمت مواد اولیه در صورتی که با نوسان روبه‌رو شود، بر قیمت نهایی محصول تولیدی اثر بسزایی خواهد داشت.
  • هزینه‌های حمل و نقل که با نوسانات قیمت سوخت در نوسان است نیز یکی از عوامل اثر گذار دیگر بر بهای این مقاطع هستند.

قطر اسمی میلگرد ساده چیست؟

همان‌طور که در مطالب قبلی اشاره نمودیم، از این مقاطع به منظور افزایش استحکام کششی پایین بتن‌ها استفاده می‌کنند. نوع ساده نیز از این امر مستثنی نیست؛ به‌منظور شناسایی قطر میلگردها از عنوان قطر اسمی استفاده می‌نمایند. به منظور اعتبارسنجی این محصول فولادی معمولا از یک برگ شناسایی استفاده می‌نمایند.

نکته‌ای در جوش‌کاری میلگرد ساده باید مورد توجه قرار گیرد و آن بررسی شروط پیش گرم براساس استاندارد ملی ایران ISIRI 3131 است.

میلگرد ساده: مشخصات مکانیکی میلگرد بدون آج

استحکام کششی و استحکام تسلیم این نوع از میلگرد به ترتیب برابر ۳۶۰ نیوتون بر میلی‌متر مربع و ۲۴۰ نیوتون بر میلی‌متر مربع است و از نظر رده‌بندی سنجش سختی در حالت نرم قرار دارد. تغییر این مشخصات بر قیمت میلگرد در سایزهای مختلف تاثیرگذار است.

 

میلگرد ساده
میلگرد ساده

 

تفاوت بین میلگرد ساده و آجدار

ابتدا ویژگی‌هایی از نوع آجدار این مقطع را مورد بررسی قرار می‌دهیم که عبارتند از: آجدار بودن سطح، ویژگی‌های ساختاری بهتر نسبت به نوع ساده، افزایش استحکام کششی، ارتجاعی و خمشی بتن به میزان ۳۰ الی ۴۰ درصد. برای دانستن فرق میلگرد ساده و آجدار سه عامل مهم را مد نظر قرار می‌دهند که عبارتند از: استحکام کششی، استحکام تسلیم و اسپیسر میلگرد.

میلگرد محصول پرکابرد پروژه‌ های ساختمانی

در این مقاله به بررسی میلگرد ساده، فرایند تولید، و تفاوت‌های آن با میلگرد آجدار پرداختیم. میلگرد ساده به دلیل ویژگی‌های خاص خود، مانند نداشتن آج و استفاده گسترده در پروژه‌های ساختمانی، یکی از محصولات پرکاربرد در بازار آهن به شمار می‌رود. عوامل متعددی مانند قیمت مسکن، شرایط سیاسی و اقتصادی، و قیمت مواد اولیه بر قیمت میلگرد تأثیر می‌گذارند. با توجه به این نکات، انتخاب صحیح میلگرد برای پروژه‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.