إ
آهن آنلاین
لچکی چیست؟

لچکی چیست؟

سه‌شنبه 20 شهریور 1403
زمان مطالعه: 4 دقیقه

عوامل زیادی در استحکام ساختمان‌ها نقش دارند از جمله‌ی این عوامل می‌توان به استقامت و ثبات اتصالات اشاره نمود. اگر از اتصالات متزلزل در مقاوم سازی ساختمان‌ها استفاده نماییم بعدها با آسیب‌های جدی‌تر مواجه خواهیم شد. در ساختمان‌ها به منظور اتصال اعضای فشاری، کششی و خمشی به هم دیگر ازشیوه‌های متفاوتی استفاده می‌نمایند. در ساخت‌و‌ساز به منظور افزایش استحکام نبشی از لچکی استفاده می‌کنند. در این مطلب به بررسی اتصالات مختلف در ساخت سازه‌ها پرداخته، سپس ساختار و کاربرد لچکی‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

انواع اتصالات صورت گرفته در ساخت سازه‌ها

در ساخت یک سازه‌ی فولادی اتصالات متفاوتی وجود دارد که عبارتند از: شیوه‌های مختلف اتصال تیر به ستون ۲- شیوه‌های مختلف اتصال پای ستون‌ها ۳- شیوه‌های مختلف اتصالات دو تیرآهن به یکدیگر ۴- شیوه‌های مختلف اتصال بادبندها به تیر و ستون‌ها. در ادامه هر یک از این موارد را تا حد امکان مورد بررسی قرار می‌دهیم.

شیوه‌های مختلف اتصال تیر به ستون

به منظور انجام این نوع از اتصالات از دو شیوه اتصال صلب و گیردار و اتصال مفصلی استفاده می‌نمایند که در ادامه هریک را به‌صورت مجزا توضیح می‌دهیم:

  • اتصالات صلب و گیردار

اتصال صلبی به سه صورت اتصال صلب با جفت صلب موازی، اتصال صلب با جفت سپری و اتصال صلب از طریق صفحه انتهایی روی ستون قابل انجام است. در کشور ما، اتصال صلب با جفت صفحه‌ی موازی بیش‌ترین استفاده را دارد، هر چند به صورت کامل نیز اجرا نمی‌شود. در این نوع اتصال قطعه‌ی مدنظر نباید هیچ‌ حرکتی داشته باشد به عبارتی قطعه از تمامی جوانب جوش‌ می‌خورد. تغییر شکل در این نوع از اتصالات مشاهده می‌شود.

 

در این تصویر نمونه‌ای از اتصال صلب را مشاهده می‌کنید.
در این تصویر نمونه‌ای از اتصال صلب را مشاهده می‌کنید.

 

اتصالات مفصلی

اتصالات مفصلی یکی از ساده‌ترین نوع اتصالات به شمار می‌آید. این نوع اتصال  تنها به منظور وصل نمودن دو قطعه به یکدیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد. برخلاف اتصالات صلب هیچ‌گونه تغییر شکلی در این نوع از اتصالات وجود ندارد. اتصالات مفصلی به شیوه‌های متفاوتی انجام می‌گیرد که عبارتند از: اتصال ساده نشسته، اتصال به کمک صفحه نشیمن و لچکی و اتصال به کمک تیغه و صفحه نشیمن. امروزه بیش‌ترین نوع اتصال به کار رفته‌ی مفصلی، اتصال ساده و اتصال با لچکی است.

 

در این تصویر نمونه‌ای از اتصال مفصلی را مشاهده می‌کنید.
در این تصویر نمونه‌ای از اتصال مفصلی را مشاهده می‌کنید.

 

  • شیوه‌های مختلف اتصال پای ستون‌ها

این شیوه از اتصال هم به دو صورت مفصلی و صلبی انجام می‌شود. همان‌طور که می‌دانید اتصالات مفصلی از نبشی و لچکی و در اتصال صلب از سخت‌کننده استفاده می‌نمایند. در اتصال پای ستون، اگر لنگر داشته باشیم از اتصال صلب استفاده می‌نماید. این در حالی است که اتصال مفصلی در جهتی انجام می‌گیرد که به لنگر نیاز نباشد و جوش پای ستون باید به شیوه‌ای انجام گیرد که استانداردهای مرتبط با اتصال مفصلی و صلبی را حفظ نماید.

  • شیوه‌های مختلف اتصالات دو تیرآهن به یکدیگر

به منظور اتصال دو تیرآهن به یکدیگر معمولا از بست یا پلیت استفاده می‌نمایند و به منظور تولید ستون‌های با طول بیش‌تر باید تیرآهن‌ها را به یکدیگر وصل کنیم.

  • شیوه‌های مختلف اتصال بادبندها به تیر و ستون‌ها

به منظور اتصال بادبندها به تیرها و ستون‌ها از صفحات فلزی استفاده می‌نمایند. بادبندهایی که می‌خواهیم روی این صفحات فلزی ثابت شوند باید به‌طور سرتاسری بر روی این صفحات جوش خورده باشد ( همان‌طور که می‌دانید بادبندها از ناودانی‌ها ساخته شده‌اند ).

ساختار لچکی

لچکی کاربرد فراوانی در ساختمان‌ سازی دارد. ساختار این محصول فولادی به شکل مثلث‌های کوچک بوده  و از ورق فولادی ساخته می‌شود و از آن به‌منظور وصل نمودن فلزات  میان دو بال نبشی استفاده می‌کنند. سایز لچکی با سایز بال نبشی برابر است. ضخامت در نظر گرفته شده برای لچکی‌ها بین ۱۰ تا ۱۲ میلی‌متر است. دلیل استفاده از لچکی‌ها در اسکلت‌های فلزی افزایش توان و قدرت اسکلت‌ها در برابر حوادث است.

 

در این تصویر نبشی تقویت شده به کمک لچکی را مشاهده می‌کنید.
در این تصویر نبشی تقویت شده به کمک لچکی را مشاهده می‌کنید.

 

 

کاربرد لچکی‌ها

از لچکی‌ها معمولا در افزایش قدرت در ساخت پل‌ها استفاده می‌شود اما به منظور افزایش استواری و استحکام ستون‌ها در ساختمان‌ها نیز از آن‌ها استفاده می‌نمایند. به منظور استفاده از لچکی‌ها برای افزایش مقاومت در ستون‌ها، ابتدا دو بخش ستون از طریق جوش‌کاری به یکدیگر جوش می‌خورند، سپس لچکی به وجوه مختلف ستون‌های موجود از طریق جوش‌کاری متصل می‌شود. همان‌طور که می‌دانید در یک سازه اساسی‌ترین نقش را اتصالات ایفا می‌کنند. زیرا از طریق اتصالات، اجزای مختلف فولادی به‌همدیگر متصل می‌شوند. اگر اتصالی در یک سازه با مشکل روبه‌رو شود شاهد مشکل در راندمان و عملکرد دیگر اجزای به‌کار رفته در سازه‌ها خواهیم بود. همه‌‌ی این عوامل دست در دست هم می‌دهند تا دقت بالایی به هنگام نقشه‌کشی و نظارت بر سازه‌ها صورت گیرد. بنابراین به منظور داشتن سازه‌ای با استانداردهای خاص، لازم است ستون‌ها و تیرها به صورت صحیح به هم دیگر اتصال یابند.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.