کوره بلند چیست؟ فرایند تولید فولاد در کوره بلند

کوره ی بُلَند کورهای عمودی است که در کارخانههای ذوب فلز برای استخراج فلز، به ویژه آهن، از سنگ معدنی استفاده میشود. کوره بلند به عنوان اصیل ترین روش جداسازی آهن از سنگ آهن شمرده می شود. به همراه سنگ آهن، کک و آگلومره هم داخل کوره بلند ریخته می شود. در کوره بلند سوخت جامد، معمولاً کُک همراه با جریان دمشی هوا میسوزد و کانیها را ذوب میکند.
کوره بلند چیست؟
کوره بلند یکی از روشهای رایج تولید آهن خام در دنیا است. این کوره با نصب در کارخانه ذوب آهن باعث احیاء سنگ آهن و استخراج آن میشود. استفاده از کوره بلند قدمت زیادی دارد و یکی از قدیمیترین ترفندهای احیاء آهن از سنگ معدن است. در کشور ما نیز معمولا آهن اسفنجی را با کورههای بلند تولید میکنند. اولین و بزرگترین کوره بلند در ایران متعلق به کارخانه ذوب آهن است که کار طراحی و ساخت آن را شوروی انجام داد. چندین کوره بلند تحت ظرفیتهای محدودتر نیز توسط شرکت پوسکو کره جنوبی در ایران ایجاد شده است.

فرایند تولید فولاد در کوره بلند
امکان تولید فولاد و برخی فلزات مانند مس و سرب در کوره بلند وجود دارد. اصولا، فرآیند تولید فولاد در کوره بلند اینگونه است که هوا با فشار بالا داخل محفظه شده و با ترکیبی از سنگ معدن، کک و فلاکس موجود در کف کوره واکنش میدهد. نتیجه آن، مذاب فلز، سرباره و مقداری گاز است. گازها از بالای کوره خارج میشوند و مذاب به پاتیلهای کوچکتر هدایت شده و در نهایت، جهت ریختهگری به واحدهای دیگر منتقل میشوند. در کل، پروسه تولید فولاد با کوره بلند، بسیار ساده است و پیچیدگی خاصی ندارد.
محصول تولید شده از کوره بلند
آهن خام را محصول تولید شده از کوره بلند میدانند. این آهن حدود ۳ الی ۴ درصد کربن دارد و نقطه ذوب آن ۱۳۰۰ درجه سانتیگراد تخمین زده میشود. با کنترل درجه حرارت کوره بلند و تنظیم اندازه منگنز و سیلسیم آن، دو مدل آهن خام حاصل میشود که عبارتند از آهن خام سفید و آهن خام خاکستری که هرکدام از آنها مشخصات مختص به خود را دارند. برای مشاهده قیمت روز آهن و سایر مقاطع فولادی میتوانید به صفحه فوق مراجعه کنید.
عوامل تاثیرگذار بر ظرفیت کوره بلند چیست؟
چندین عامل بر ظرفیت کوره بلند تاثیرگذار هستند که از آنها میتوان به قطر و ارتفاع اشاره کرد. با تغییر حجم سوخت کوره نیز میتوان ظرفیت آن را تغییر داد. به این ترتیب، افزایش یا کاهش سوخت کوره بلند به بالا یا پایین آمدن ظرفیت آن منجر میشود. چنانچه حجم سوخت کوره بلند کمتر شود، ظرفیت آن افزایش پیدا خواهد کرد و با بیشتر شدن سوخت نیز فضای کمتری برای مواد اولیه وجود دارد و در نهایت، ظرفیت کوره کمتر میشود.