إ
آهن آنلاین
 تقاضای ضعیف داخلی آهن آلات، صادرات در خط مقدم

تقاضای ضعیف داخلی آهن آلات، صادرات در خط مقدم

یک‌شنبه 16 شهریور 1404
زمان مطالعه: 4 دقیقه

به گزارش آهن‌آنلاین - بازار فولاد ایران در سه هفته نخست شهریورماه امسال با نوسانات شدید قیمت‌ها و تحولات چشمگیر در عرضه و تقاضا مواجه بود. در بازه زمانی یک تا 5 شهریورماه، افزایش نرخ ارز و فعال شدن احتمال مکانیسم ماشه، تاثیر قابل‌توجهی بر قیمت‌ آهن آلات داشت، این عامل به‌همراه کاهش تقاضا در بازار داخلی باعث شکل‌گیری فضای رکودی شد، درحالی‌که صادرات به‌عنوان نقطه روشن، توانایی بازار را حفظ می‌کرد.

در هفته دوم (8 تا 12 شهریور)، تحولات سیاسی بین‌المللی ازجمله سفر رئیس‌جمهور ایران به چین و رخدادهای اروپا، تقاضا و انتظارات بازار را تحت تاثیر قرار داد. اگرچه اطلاعات عددی در دست نیست، اما این تحولات اثر مستقیم بر تمایلات صادراتی و سیاست‌گذاری‌های بازار داشته‌اند.

براساس داده‌های مرکز خدمات فولاد ایران (IFTAA)، در هفته سوم ماه جاری برخی محصولات فولادی واکنش‌های متفاوتی نشان دادند: قیمت ورق گرم (HRC) تولید کارخانه ذوب‌آهن اصفهان از حدود 41 هزار و 700 تومان به‌ازای هر کیلوگرم در ابتدای هفته به 43 هزار تومان در میانه هفته افزایش یافت. افزایش نرخ ارز باعث شد تامین‌کنندگان بیشتر تمایل به نگهداری محصول داشته باشند؛ اما همچنان تقاضا برای برخی محصولات مانند ورق سرد (CRC) ضعیف باقی ماند و برخی محصولات مانند ورق گالوانیزه (HDG) تحت تاثیر افزایش نرخ ارز و افزایش قیمتHRC، رشد قیمتی را تجربه کردند.

نوسان شدید قیمت آهن آلات در بازار فولاد ایران

به‌طور خلاصه، در سه هفته اول شهریور 1404، بازار فولاد ایران تحت تاثیر نرخ ارز پرنوسان، سیاست‌های تجاری و تحولات سیاسی بین‌المللی قرار گرفت. بازار داخلی با رکود تقاضا و عرضه محتاطانه مواجه بود، درحالی‌که صادرات و بازارهای منطقه‌ای شرایط شکننده اما امیدوارکننده‌ای داشتند. ازطرف‌دیگر، رفتار متفاوت محصولات مانند HRC, CRC و HDG نشان‌دهنده تنوع واکنش بازار نسبت به فشارهای اقتصادی و سیاسی فعلی بوده است.

ازطرفی با آغاز اجرای طرح سواپ ارز صادراتی به واردات، بازار معاملات شمش فولاد به‌شدت جان گرفته است. فعالان بازار معتقدند درصورت پایداری نرخ ارز، روند افزایش صادرات در هفته‌های آینده سرعت خواهد گرفت؛ این روند ممکن است به سایر اقلام فولادی نیز تسری پیدا کند. در شرایطی‌که تقاضای داخلی ضعیف است، نرخ بالای ارز به‌عنوان محرکی برای صادرات عمل می‌کند. اما اگر سیاست‌های محدودکننده‌تری مانند "مکانیسم ماشه" فعال شوند، صادرات متوقف خواهد شد. تا آن زمان، تولیدکنندگان فولاد از فرصت صادرات بهره‌مند خواهند بود.

با فرض قیمت حدود 410 دلار برای هر تن شمش صادراتی و دلار آزاد در سطح 90 هزار تومان، قیمت پایه شمش بدون ارزش‌افزوده در بازار داخلی حدود 36 هزار و 900  تومان می‌شود، تفاوتی چشمگیر با قیمت شمش داخلی است که می‌تواند بازار داخلی شمش و مقاطع را دستخوش تغییر کند. همچنین، پیش‌بینی می‌شود با کاهش تنش‌های برقی و افزایش تولید، بخش عمده تولید به سمت صادرات سوق یابد.

بازار جهانی فولاد در اغما

در هفته‌های اخیر، عرضه شمش‌های غیر استاندارد (به‌عنوان مثال 150*150 میلی‌متر) و با ترکیب شیمیایی متفاوت نیز افزایش یافته که بازارهای همسایه خریدار آن‌ها هستند. بنابراین، افزایش عرضه نگران‌کننده نیست و نرخ ارز همچنان عامل تعیین‌کننده آینده بازار فولاد باقی خواهد ماند.

همچنین بازار جهانی فولاد در وضعیت رکود و ثبات همراه با فشار نزولی قرار دارد. قیمت سنگ‌آهن با افزایش کوتاه‌مدت تا حدود 105 دلار، سپس پیش‌بینی کاهش به‌حدود 80 دلار تا سال آینده، تشدید خواهد شد که به‌طورمستقیم بر کل زنجیره فولاد، از قراضه تا شمش و مقاطع تاثیر خواهد گذاشت. کاهش قیمت قراضه در بازارهایی مانند ترکیه و ثبات نسبی قیمت شمش و ورق گرم، نشان‌دهنده فضای شکننده و با ثبات نسبی است. میلگرد چین و ترکیه نیز نشانه‌هایی از افت جزئی دارند. داده‌های تحلیلی موید این تصویر هستند که فشار عرضه و تقاضای ضعیف، به‌ویژه در چین و بازارهای جهانی، عامل اصلی این روند نزولی مستمر در سال‌های آینده خواهند بود. کاهش احتمالی ارزش دلار (درصورت سیاست‌های تسهیل پولی آمریکا) ممکن است تاثیر محدودی در بهبود شرایط داشته باشد، اما در کوتاه‌مدت بازار جهانی فولاد به‌ندرت تحت تاثیر این متغیرها تغییر جدی خواهد کرد.

قیمت قراضه در ترکیه به حدود 343 دلار رسید و شمش به‌صورت FOB دریای سیاه با نرخ 437 دلار و در مبادی ایران بین 410 تا 420 دلار معامله شد. قیمت ورق گرم FOB دریای سیاه ثابت و حدود 465 دلار ماند. میلگرد صادراتی چین و ترکیه نیز تا 5 دلار کاهش داشت و در محدوده 463 تا 540 دلار بود. چشم‌انداز بازار جهانی برای ماه‌های آینده، وضعیت رکودی و ثابت همراه با فشار رو به پایین است. شرایط اقتصادی آمریکا و احتمال کاهش نرخ بهره ممکن است مقدار محدود و گذرایی باعث کاهش ارزش دلار شوند، اما بازار جهانی فعلاً واکنش جدی نشان نداده است.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.