
تفاوت ساندویچ پانل دیواری و سقفی
ساندویچ پانل نوعی مصالح پیشساخته است که در صنعت ساختمان، بهخصوص برای سازههای صنعتی و تجاری مورد استفاده قرار میگیرد. ساختار این پانلها به این صورت است که دو لایه ورق در قسمتهای بیرونی و یک لایه عایق در قسمت میانی و بین ورقها کار شده است. ساندویچ پانلها در دو دستهبندی کلی سقفی و دیواری ساخته میشوند. ساختار کلی آنها شبیه به یکدیگر است، اما تفاوت آنها در جزئیات و ویژگیهایشان مشخص میشود. در این مقاله تفاوت ساندویچ پانل دیواری و سقفی از جنبههای مختلف را بررسی میکنیم و توضیح میدهیم هرکدام از آنها برای چه کاربردهایی مناسب هستند.
تفاوتهای مهم ساندویچ پانل سقفی و دیواری
در این بخش، بهبررسی تفاوتهای مهم بین ساندویچ پانلهای سقفی و دیواری پرداخته میشود. این تفاوتها شامل ساختار، جنس و ضخامت، نصب و اتصال، عایقبندی، تنوع طرح و رنگ و قیمت است که هرکدام از این موارد تاثیر زیادی در انتخاب نوع مناسب ساندویچ پانل دارند.
- ساختار و طراحی
ساندویچ پانلهای سقفی معمولا با ساختار شادولاین ساخته میشوند؛ یعنی شیارهای ذوزنقهای دارند. این ساختار هم هدایت آب برف و باران به سمت آبروها را سادهتر میکند و هم مقاومت خمشی و استحکام سازه را افزایش میدهد. پانلهای دیواری نیازی به مقاومت تا این اندازه ندارند؛ به همین دلیل معمولا با شیارهای کوچکتر و بهصورت موجی ساخته میشوند. این ساختار هم ظاهر زیباتری برای دیوارههای سازه دارد و هم فرایند نصب و اتصال را سادهتر میکند.
- جنس و ضخامت
تفاوت ساندویچ پانلهای سقفی و دیواری در جنس قابل توجه نیست و معمولا هر دو نوع با استفاده از متریال مشابه ساخته ميشوند؛ فقط ساندویچ پانل دیواری ضخامت بیشتری دارند تا عایقتر باشند. جنس ورقهای بدنه ساندویچ پانل از فلزهای مقاومی چون آلوزینک و گالوانیزه است. لایه میانی از متریال عایق مثل پلییورتان، پلیاستایرن یا پشم سنگ ساخته میشود.

ضخامت ساندویچ پانلهای دیواری به دلیل اینکه باید بار بیشتری را تحمل کنند و همچنین باید عایق صدا و حرارت باشد. ضخامت پانلهای دیواری بین 40 تا 150 میلیمتر است. در مقابل، پانلهای سقفی باری را تحمل نمیکنند؛ آنها فقط باید آببندی خوبی داشته باشند و داشتن مقاومت نسبی نیاز سازه را برآورده میکند. ضخامت پانلهای سقفی بین 30 الی 100 میلیمتر است. در مناطقی که احتمال نشستن برف و وارد شدن بار به سقف سازهها وجود دارد، پانلهای سقفی را ضخیمتر انتخاب میکنند.
باید توجه داشته باشید که ضخامت ساندویچ پنلها به کاربرد آنها نیز بستگی دارد. بهعنوان مثال پانلهایی که در ساختار سردخانهها مورد استفاده قرار میگیرند، باید بیشترین میزان عایق را داشته باشند؛ در نتیجه از سایر انواع ساندویچ پانلها ضخیمتر هستند.
- نصب و اتصال
فرایند نصب و اتصال ساندویچ پانلهای سقفی و دیواری کلیات مشابهی دارد. برای نصب هر دو نوع، ابتدا باید زیرسازی فلزی انجام شود. پانلهای سقفی باید بهصورت شیبدار نصب شوند، بنابراین در نظر گرفتن زاویه مناسب برای آنها اهمیت دارد. پانلهای دیواری معمولا بهصورت عمودی و به شکل نرومادگی به هم متصل میشوند. در نصب پانل دیواری از پیچهای سر متهدار برای اتصال به پروفیل، ستون یا اسکلت دیوار استفاده میکنند و پانلهای سقفی هم با پیچهای مخصوص به تیرهای سقف یا پرلینها متصل میشوند.
- عایقبندی و مقاومت
میزان عایق بودن و مقاومت ساندویچ پنلها به کاربرد آنها بستگی دارد؛ اما در حالت کلی از آنجایی که پانلهای سقفی معمولا بهصورت مستقیم در معرض تابش نور خورشید یا برف و باران هستند، با عایق قویتر برای حرارت و رطوبت ساخته میشوند. ساندویچ پانلهای دیواری معمولا در برابر حرارت و صدا عایق هستند. اگر سازهای نیاز به دیوارههای عایق داشته باشد، باید از ساندویچ پانلهای دیواری ضخیمتر برای آن استفاده کرد.
- تنوع طرح و رنگ
یکی از مهمترین موارد تفاوت ساندویچ پانل دیواری و سقفی، طرح و رنگ آنهاست. پانلهای سقفی در رنگهای مختلفی تولید میشوند، اما جنبه کاربردی آنها اهمیت بیشتری نسبت به ظاهرشان دارد. به همین دلیل بیشتر در فرم شادولاین و ذوزنقهای در بازار موجود هستند. ساندویچ پانلهای دیواری، نمای سازه را تشکیل میدهند، به همین دلیل در طرحها و رنگهای متنوع ساخته میشوند. این پانلها حتی طرحهای خاص مثل طرح چوب، سنگ یا بافتهای خاص دیگر را هم دارند. در پروژههای دکوراتیو معمولا ساندویچ پنلهای دیواری طرحدار انتخاب میشوند و رنگ پانلهای سقفی را نیز هماهنگ با دیوارهها انتخاب میکنند.

- قیمت
قیمت ساندویچ پانلها بیشتر از اینکه به نوع آنها بستگی داشته باشد، به ویژگیهای محصول وابسته است. قیمت ساندویچ پانل هرچقدر ضخامت بیشتری داشته باشد، عایق بهتری باشد یا از متریال باکیفیتتری ساخته شده باشد، بالاتر میرود. طرح و رنگ نیز روی قیمت ساندویچ پانل دیواری و سقفی تأثیر دارد؛ معمولا قیمت رنگهای پرطرفدار یا طرحهای خاص بیشتر از پانلهای دارای ظاهر معمولی است. قبل از استعلام قیمت و بررسی تفاوت ساندویچ پانل دیواری و سقفی از نظر هزینه، باید نوع محصول و ویژگیهای مورد نظرتان را مشخص کنید.
کاربردهای ساندویچ پانل سقفی و دیواری
کاربرد پانلهای دیواری و سقفی از نام آنها مشخص است. محصولات دیواری برای ساخت دیوارههای سازهها صنعتی و تجاری و موقت مورد استفاده قرار میگیرند و پانلهای سقفی برای سقف این سازهها کاربرد دارند. در ادامه کاربردهای هرکدام از انواع ساندویچ پانل را با جزئیات بیشتری بررسی میکنیم.
لیست کاربردهای ساندویچ پانل دیواری عبارت است از:
- دیواره سولهها و کارگاههای صنعتی
- دیواره سردخانهها و یخچالهای بزرگ صنعتی
- سازههای پیشساخته مانند سازههای اداری یا خوابگاهی
- ساخت بدنه کانکس
- دیواره اتاق تمیز در صنایع غذایی و دارویی
- پارتیشنبندی عایقدار در فضاهای صنعتی
- پوشش عایق برای دیوارها
ساندویچ پانل سقفی برای کاربردهای زیر مورد استفاده قرار میگیرد:
- سقف سولههای صنعتی و ورزشگاهها
- سقف کانکسها و سازههای پیشساخته
- سقف سردخانه و فضاهای نیازمند عایق قوی
- کاربرد در سازههای ویلایی موقت
نکات مهم در خرید ساندویچ پانل دیواری و سقفی
ساندویچ پانلها تنوع بسیار زیادی دارند و برای اینکه پاسخگوی نیاز صنایع مختلف باشند، با ویژگیهای گوناگون ساخته میشوند. به همین دلیل پیش از خرید باید با توجه به نیازتان محصول مناسب را انتخاب کنید و به نکاتی که در ادامه توضیح میدهیم، توجه داشته باشید:
- بهتر است از هر نوع ساندویچ پانل برای کاربرد مشخص خودش استفاده کنید. استفاده از ساندویچ پانل سقفی برای دیوار و دیواری برای سقف شما را با مشکل مواجه میکند.
- نوع هسته ساندویچ پانل باید با توجه به میزان عایق مورد نیاز شما تعیین شود. پشم سنگ قویترین و گرانترین نوع هسته و پلیاستایرن ارزانترین نوع است که برای بسیاری از کاربردها مقاومت کافی ندارد. پلی یورتان هستهای است که به اندازه کافی مقاوم است و هزینه مقرون بهصرفهای دارد.
- ضخامت ساندویچ پنل را با توجه به بار وارد بر سازه و میزان عایق مورد نیازتان ضخامت مناسب برای پانلها را تعیین کنید.
- نوع ورقهای بیرونی بدنه باید با توجه به مقاومت مورد نیاز شما تعیین شود. ورقهای گالوانیزه مقاومت قابل قبولی دارند و مقرونبهصرفه هستند؛ به همین دلیل متداولترین پوشش برای ساندویچ پانلها محسوب میشوند. اما اگر به مقاومت بیشتر نیاز دارید، باید پانلهای دارای پوشش آلوزینک را انتخاب کنید.
- بهتر است پانلهایی را انتخاب کنید که پوشش رنگ بیرونی داشته باشند تا مقاومتشان در برابر خوردگی و زنگزدگی بیشتر باشد. رنگ پلیاستر بهترین پوشش برای این محصولات است.
- بهتر است پانلهایی را انتخاب کنید که بهصورت نرومادگی طراحی شدهاند. این پانلها بدون فاصله نصب میشوند و از نفوذ رطوبت و گرد و غبار پیشگیری میکنند.
- ساندویچ پانلها را از منبع معتبر بخرید تا از کیفیت، قیمت و ضمانت آنها اطمینان داشته باشید.
ساندویچ پانل دیواری یا سقفی کدام بهتر است؟
با وجود تفاوت ساندویچ پنل دیواری و سقفی، نمیتوان تعیین کرد که کدام یک از آنها بهتر هستند. هرکدام از این مصالح پیشساخته برای کاربردهای خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. اگر از ساندویچ پانل دیواری برای سقف استفاده کنید، ممکن است عایق رطوبتی خوبی نباشد، آب را به آبروها هدایت نکند و باعث نفوذ رطوبت به قسمتهای داخلی سازه شود. نقطه مقابل آن هم وجود دارد؛ اگر از ساندویچ پانلهای سقفی برای دیوارهها استفاده کنید، نیازی به این اندازه عایق بودن در برابر رطوبت وجود ندارد و این کار فقط هزینه شما را بالا میبرد. بنابراین لازم است که تفاوتهای ساندویچ پانل دیواری و سقفی و انواع هرکدام از آنها را بشناسید و با توجه به نیاز سازه مورد نظرتان، پانلی با نوع، ضخامت و طرح و رنگ مناسب انتخاب کنید.