إ
آهن آنلاین
آیا بازار پروفیل از فاز هیجانی عبور کرده است؟

آیا بازار پروفیل از فاز هیجانی عبور کرده است؟

دوشنبه 09 تیر 1404
زمان مطالعه: 10 دقیقه

به گزارش آهن آنلاین - بازار پروفیل که در هفته‌های گذشته با نوسانات قیمتی قابل‌توجهی همراه بود، اکنون نشانه‌هایی از ثبات نسبی و خروج از فاز هیجانی از خود بروز داده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که تغییرات اخیر، برخلاف موج‌های هیجانی شدید گذشته، بیشتر ماهیتی آرام و تحلیل‌پذیر دارد. در این خبر تحلیلی، به بررسی روند موجود در بازار پروفیل کشور می‌پردازیم. آنچه اکنون قابل مشاهده است، نزول تدریجی، ثبات روند قیمت و افزایش محتاطانه قیمت‌ها در برخی مبادی فروش و همچنین کاهش قابل‌ملاحظه حجم معاملات هیجانی است؛ مسئله‌ای که می‌تواند به معنای تغییر فاز بازار از حالت احساسی به سمت تصمیم‌گیری‌های منطقی‌تر باشد.

گرچه نشانه‌های فعلی بازار حکایت از حرکت به سمت ثبات دارد، اما نمی‌توان این وضعیت را پایان کامل فاز هیجانی دانست. آرامش اخیر بیشتر شبیه به یک ایست تاکتیکی در میانه مسیر نوسانات است تا یک روند پایدار و قابل‌اتکا. لذا فعالان بازار، به‌ویژه خریداران عمده، لازم است همچنان با تحلیل دقیق‌تر و پرهیز از رفتارهای هیجانی، نسبت به تصمیم‌گیری در این بازه زمانی اقدام کنند.

مروری بر وضعیت بازار پروفیل در ماه‌های اخیر

بازار پروفیل طی ماه‌های اخیر با نوسانات قیمتی شدیدی همراه بود که عمدتاً ریشه در شوک‌های سیاسی، نوسانات نرخ ارز و تغییرات زنجیره تأمین داشت. این بازار در بازه‌ای با افزایش ناگهانی قیمت‌ها و حجم بالای معاملات هیجانی روبه‌رو شد که تصمیم‌گیری را برای فعالان آن دشوار ساخت. اما در روزهای پایانی خردادماه، نشانه‌هایی از ثبات نسبی و خروج بازار از فاز هیجانی مشاهده می‌شود. قیمت‌ها در بسیاری از مبادی فروش با نزول تدریجی یا افزایش‌های بسیار محدود همراه شده‌اند و رفتار خریداران نیز منطقی‌تر و تحلیلی‌تر شده است. هرچند این آرامش را نمی‌توان پایان قطعی نوسانات دانست، اما کاهش معاملات احساسی و بازگشت تدریجی به تصمیم‌گیری‌های مبتنی بر تحلیل، نویددهنده تغییر فاز بازار از التهاب به تعادل است.

  •  پروفیل اطلس مازندران به تعادل رسید؛ بازگشت پس از افت چشمگیر

قیمت پروفیل 90*90 ضخامت 2 شرکت اطلس مازندران در ابتدای بازه موردبررسی، یعنی 16 فروردین 1404، با نرخ 43 هزار و 181 تومان آغاز شد و تا حدود سه هفته ابتدایی، ثبات نسبی خود را حفظ کرد؛ اما از ابتدای اردیبهشت‌ماه، روند نزولی آغاز شد و کاهش قیمت با شیبی ملایم تا تاریخ 13 اردیبهشت ادامه یافت.

در تاریخ 27 اردیبهشت 1404، قیمت به پایین‌ترین سطح خود یعنی 38 هزار و 636 تومان رسید که نشان از کاهش بیش از 10 درصدی نسبت به قیمت اولیه در فروردین دارد. این کاهش شدید احتمالاً تحت تأثیر افت تقاضا یا نوسانات بازار مواد اولیه بوده است.

 

روند قیمت پروفیل 90*90 ضخامت 2 اطلس مازندران
روند قیمت پروفیل 90*90 ضخامت 2 اطلس مازندران

 

پس از ثبت کف قیمت، بازار به‌تدریج واکنش نشان داد و از تاریخ 29 اردیبهشت، روند صعودی آغاز شد. این رشد تا تاریخ 3 خرداد ادامه داشت و قیمت به سطح 41 هزار و 181 تومان رسید. این بازگشت قیمتی نشان از ورود خریداران به بازار و بازیابی بخشی از تقاضای از‌دست‌رفته دارد.

از تاریخ 10 خرداد تا پایان بازه (25 خرداد 1404)، قیمت پروفیل در محدوده 41 هزار و 363 تومان باقی‌مانده و نوسان چشم‌گیری در این بازه دیده نمی‌شود. این رفتار بازار می‌تواند حاکی از تثبیت عرضه و تقاضا و انتظار فعالان بازار برای سیگنال‌های جدید اقتصادی یا سیاسی باشد.

این روند نشان می‌دهد که بازار پروفیل درحال‌حاضر به مرحله تعادل نسبی رسیده، اما درصورت عبور از مقاومت 41 هزار و 363 تومان، احتمال شروع یک روند صعودی جدید وجود خواهد داشت. توصیه می‌شود فعالان این حوزه، به‌ویژه در صنایع مصرف‌کننده، نوسانات آتی را با دقت پیگیری کنند.

  • ثبات اولیه، سقوط میان‌دوره و بازگشت دوباره قیمت پروفیل 40*80 تهران

در بازه زمانی 16 فروردین تا 25 خرداد 1404، بازار پروفیل 40*80 ضخامت 2 میلی‌متر در تهران شاهد نوسانات قابل‌توجهی بود؛ روندی که از ثبات نسبی آغاز شد، با افت شدیدی ادامه یافت و در هفته‌های پایانی با بازیابی نسبی قیمت همراه شد. از تاریخ 16 فروردین تا حوالی 25 فروردین 1404، قیمت این نوع پروفیل در سطح 43 هزار و 318 تومان ثابت ماند و تغییری نداشت. این بازه نشان‌دهنده نوعی رکود یا احتیاط در بازار بوده که احتمالاً ناشی از عدم تعیین تکلیف سیاست‌های کلان بوده است.

از اواخر فروردین، کاهش پیوسته‌ای در قیمت‌ها آغاز شد؛ به‌طوری‌که طی روزهای 26 فروردین تا 11 اردیبهشت، قیمت از حدود 42 هزار و 727 تومان به 39 هزارتومان رسید. این کاهش تقریباً 7 درصدی، می‌تواند ناشی از کاهش تقاضا، اشباع بازار یا رقابت میان عرضه‌کنندگان باشد.

 

روند قیمت پروفیل 40*80 ضخامت 2 تهران
روند قیمت پروفیل 40*80 ضخامت 2 تهران

 

در میانه اردیبهشت، بازار با سقوط قابل‌توجه‌تری مواجه شد. از 12 اردیبهشت تا 31 اردیبهشت، قیمت پروفیل این کارخانه به کف 38 هزار و 636 تومان رسید و تا حدود سه هفته در این سطح باقی ماند. این بازه را می‌توان دوران رکود قیمتی نامید که بازار در آن با کمترین تحرک قیمتی همراه بود و احتمالاً ناشی از مازاد عرضه و نبود تقاضای مؤثر بوده است.

در اولین روزهای خرداد، افزایش چشمگیری در قیمت مشاهده شد و سطح جدیدی از ثبات در 40 هزار و 909 تومان پدید آمد. این بازگشت قیمت از تاریخ 3 خرداد تا 21 خرداد ادامه یافت و نشان‌دهنده تحرک جدیدی در بازار، احتمالاً به‌دلیل افزایش نرخ ارز یا رشد تقاضا در پروژه‌های ساختمانی بود. در روز پایانی این نمودار شاهد رشد مجدد قیمت تا سطح 41 هزار و 363 تومان هستیم که می‌تواند نشانه‌ای از آغاز یک روند صعودی جدید باشد.

بازار پروفیل 40*80 در تهران در بهار 1404 با نوسانات قابل‌توجهی روبرو بود که نشان‌دهنده تأثیر مستقیم عوامل اقتصادی کلان و نوسانات عرضه و تقاضا بر این کالای پرمصرف ساختمانی است. ادامه روند بستگی به تحولات بازار ارز، سیاست‌های تجاری و میزان تقاضای صنعتی خواهد داشت. همان‌طورکه در نمودارها مشخص هست الگوی حرکتی شرکت اطلس مازندران و تهران تا حدودی هم مسیر با یکدیگر بودند اما تهران در نقطه پایانی توانست مسیر صعودی به خود بگیرد.

  • افت ممتد، نوسانات محدود و ثبات شکننده در بازار پروفیل 40*80 اصفهان

در بهار 1404، بازار پروفیل 40*80 ضخامت 2 در اصفهان با روندی نزولی آغاز شد و با نوسانات محدود و بدون بازگشت قدرتمند به روزهای اوج، به پایان رسید. این تغییرات قیمتی، نشانه‌ای از تداوم رکود و نبود انگیزه برای سرمایه‌گذاری در بخش مقاطع فولادی صنعتی بود. در آغاز این دوره، از 16 فروردین تا حدود 10 اردیبهشت، بازار با افت پیاپی مواجه شد. قیمت پروفیل از 44 هزارتومان به حدود 38 هزارتومان کاهش یافت. این کاهش 14 درصدی، نشان‌دهنده افت مستمر تقاضا یا اشباع بازار در اصفهان بوده و احتمالاً هم‌زمان با کاهش پروژه‌های صنعتی و عمرانی در منطقه اتفاق افتاده است.

 

روند قیمت پروفیل 40*40 ضخامت 2 اصفهان
روند قیمت پروفیل 40*40 ضخامت 2 اصفهان

 

از نیمه دوم اردیبهشت تا اوایل خرداد، بازار به آرامش نسبی رسید. قیمت‌ها عمدتاً در بازه‌ای بین 38 هزارتومان تا 38 هزار و 636 تومان نوسان کردند؛ اما نقطه اوج این دوره، بازگشت موقت قیمت به 40 هزارتومان در تاریخ 10 خرداد بود. این صعود کوتاه‌مدت، اگرچه امیدهایی برای بازگشت به رونق ایجاد کرد، اما تداوم نداشت.

پس از یک بازه‌ی کوتاه با تثبیت نسبی، بازار دوباره روند نزولی گرفت. قیمت به سطح 39 هزارتومان کاهش یافت و در روزهای پایانی خرداد، در همین سطح باقی ماند. این کاهش مجدد نشان داد که افزایش‌های مقطعی صرفاً ناشی از هیجانات یا تغییرات موقت در نرخ ارز بوده و پشتوانه واقعی در تقاضا نداشته است.

بازار پروفیل 40*80 اصفهان در بهار 1404، با روندی غالباً نزولی، واکنش شفافی به وضعیت کلی اقتصاد کشور، کاهش تقاضای صنعتی و نوسانات نرخ ارز نشان داده است. نوسانات محدود در خردادماه بیانگر نبود نیروی محرکه قدرتمند برای تغییر روند است.

بررسی دلایل ایجاد رفتار هیجانی در بازار پروفیل

در ماه‌های اخیر، بازار پروفیل در ایران شاهد نوسانات شدیدی بوده که به‌وضوح فراتر از تغییرات منطقی مبتنی بر عرضه و تقاضا ظاهرشده‌اند. این رفتارها که در نمودارهای قیمتی به‌خوبی قابل‌مشاهده‌اند، نشان از وجود مؤلفه‌های هیجانی و غیرتحلیلی در تصمیم‌گیری‌های فعالان بازار دارند.

  1. نوسان نرخ ارز؛ موتور محرک هیجان: یکی از اصلی‌ترین عوامل بروز رفتار هیجانی در بازار پروفیل، نوسانات سریع و غیرقابل‌پیش‌بینی نرخ ارز است. فعالان بازار به‌جای تحلیل بنیادین از متغیرهای واقعی بازار فولاد، به تغییرات کوتاه‌مدت ارز واکنش نشان می‌دهند. حتی شایعه‌ای درباره افزایش یا کاهش قیمت دلار، به‌سرعت در بازار مقاطع فولادی بازتاب پیدا می‌کند.
  2. نبود شفافیت در سیاست‌های دولتی: عدم اطمینان از سیاست‌های صادراتی، محدودیت‌های تعرفه‌ای یا دستورالعمل‌های خلق‌الساعه برای کنترل قیمت‌ها نیز باعث افزایش اضطراب در میان خریداران و فروشندگان شده است. این بی‌ثباتی در مقررات، باعث می‌شود بازیگران بازار با دید کوتاه‌مدت وارد معاملات شوند و بیشتر براساس ترس از گرانی یا ارزان شدن، رفتار کنند.
  3. نقش پررنگ دلالی و سفته‌بازی: در بازاری که عمق کافی ندارد و مصرف واقعی کاهش‌یافته، سفته‌بازان و دلالان با معاملات پرفشار و تبلیغات غیرواقعی در فضای مجازی و کانال‌های اطلاع‌رسانی بازار، نقش مهمی در ایجاد جو هیجانی ایفا می‌کنند. این رفتار باعث ایجاد موج‌های مصنوعی خریدوفروش می‌شود که پایه اقتصادی ندارند.

آیا بازار پروفیل از هیجان به منطق بازگشته است؟

با نگاهی به رفتار بازار پروفیل در هفته‌های گذشته، می‌توان گفت که علائم بازگشت به منطق و ثبات تا حدی قابل‌مشاهده است، اما هنوز نمی‌توان با اطمینان کامل گفت که بازار از فضای هیجانی فاصله گرفته است.

  • در کارخانه  تهران، روندی که ابتدا با افت شدید همراه بود، در ادامه با نوعی آرامش و تثبیت همراه شد. قیمت‌ها پس از ریزش، چند هفته‌ بدون تغییر باقی ماندند و در نهایت، به‌آرامی مسیر صعودی در پیش گرفتند. این رفتار نشان‌دهنده آن است که فعالان بازار به‌جای تصمیم‌گیری بر اساس ترس و شایعه، به تحلیل و انتظار هوشمندانه‌تری روی آورده‌اند.
  • در کارخانه اصفهان، هرچند افت‌وخیزها بیشتر و روند نوسانی‌تری دیده می‌شود، اما شدت واکنش‌ها کمتر شده و بازار در حال تجربه‌ی یک مسیر آزمایشی برای رسیدن به تعادل است. نوسانات دیگر آن‌چنان ناگهانی و هیجانی نیستند؛ بلکه بیشتر به دنبال کشف قیمت واقعی در شرایط جدید اقتصادی هستند.

جایگاه تقاضای واقعی در بازار فعلی پروفیل

در بررسی وضعیت کنونی بازار پروفیل، به‌ویژه در بهار 1404، یکی از مهم‌ترین متغیرهای تأثیرگذار اما کم‌فروغ، تقاضای واقعی است. این نوع تقاضا که معمولاً از سمت پروژه‌های ساختمانی، عمرانی، صنعتی و تولیدی وارد بازار می‌شود، اکنون در حاشیه قرارگرفته و نقش کمرنگ‌تری نسبت به دوره‌های پررونق دارد. در مقابل، بخش عمده‌ای از تحرکات بازار همچنان توسط واسطه‌گران، دلال‌ها و سفته‌بازان هدایت می‌شود. این گروه‌ها با هدف کسب سود کوتاه‌مدت، خریدوفروش‌هایی انجام می‌دهند که اغلب منجر به نوسانات ساختگی قیمت می‌شود، بی‌آنکه پشتوانه مصرفی یا تولیدی داشته باشد.

بازار پروفیل در نقطه تعادل یا در آستانه جهش دیگر؟

در روزهای پایانی خرداد 1404، بازار پروفیل وارد مرحله‌ای شده که بسیاری آن را "تعادل نسبی" می‌نامند. قیمت‌ها از نوسانات شدید فاصله گرفته‌اند، بازار در بازه‌های مشخصی نوسان می‌کند و به‌ظاهر آرامش بر آن حاکم است. رفتار قیمت در هفته‌های اخیر نشان می‌دهد که بازار، حداقل از نظر فنی، وارد فاز «انتظار و احتیاط» شده است. فروشندگان عجله‌ای برای کاهش بیشتر قیمت ندارند و خریداران نیز محتاطانه رفتار می‌کنند. این حالت، معمولاً زمانی رخ می‌دهد که بازار به‌دنبال نشانه‌ای قوی برای تصمیم‌گیری بعدی است. به زبان ساده: همه منتظر یک اتفاق‌اند. با شروع فصل گرما و فعال‌تر شدن پروژه‌های ساخت‌وساز در تابستان، این احتمال وجود دارد که بازار بار دیگر با افزایش تقاضا مواجه شود. اگر این افزایش هم‌زمان با سیگنال‌های مثبت اقتصادی یا تضعیف عرضه باشد، بازار به‌راحتی می‌تواند وارد یک فاز جهش جدید شود.

پیش‌بینی کوتاه‌مدت بازار پروفیل در تابستان 1404

با ورود به تابستان 1404، بازار پروفیل وارد مرحله‌ای می‌شود که در آن تقاضای فصلی می‌تواند محرکی برای خروج از رکود به‌شمار رود. پروژه‌های عمرانی و ساختمانی که در ماه‌های سردتر به تعویق افتاده بودند، معمولاً در تابستان فعال‌تر می‌شوند و این می‌تواند به افزایش نسبی تقاضای واقعی منجر شود. باتوجه‌به نبود سیگنال‌های قوی از سمت ارز، سیاست‌گذاری کلان یا بازار جهانی فولاد، انتظار نمی‌رود که بازار با جهش‌های ناگهانی و پرشتاب مواجه شود. بلکه اگر تقاضای واقعی فعال شود، افزایش قیمت‌ها به‌صورت تدریجی و پلکانی خواهد بود، نه هیجانی. همچنین عواملی که می‌تواند در تابستان تعیین‌کننده قیمت پروفیل باشد شامل تقاضای ساخت‌وساز، سیاست‌های صادراتی، قیمت آهن جهانی و نرخ ارز می‌شود.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.