
فولاد بر مدار التهاب؛ رکوردشکنی در قیمت و حجم معاملات
بهگزارش آهن آنلاین؛ اعلام بخشنامه قطعی دو هفتهای برق در واحدهای فولادی و سیمانی موجب تشدید وضعیت بحرانی در این دو صنعت شد و از این رو تالار صنعتی و معدنی بورس کالا از روز چهارشنبه 24 اردیبهشت ماه به صورت هیجانی عمل میکند. به عبارت بهتر با افزایش ساعت خاموشی بسیاری از واحدهای تولیدی زنجیره فولاد و آهن آلات با خطر تعطیلی زود هنگام مواجه شدند و از این رو حجم عرضهها در بازار فیزیکی بورس کالای ایران برای انواع محتلف محصولات فولادی کاهشی شد. به عنوان مثال در روز یکشنبه 28 اردیبهشت ماه امسال بازار فیزیکی میزبان 301 هزار تن آهن اسفنجی بود تقاضای 0.1 برابری نسبت به عرضهها به ثبت رسید و در پایان فقط 8.4 درصد از حجم عرضهها مورد معامله قرار گرفت. میانگین قیمت موزون هر کیلوگرم آهن اسفنجی در هفته پنجم اردیبهشت ماه امسال نسبت به هفته پیش از آن چیزی حدود 0.9 درصد با رشد همراه بود و به عبارت بهتر معاملات آهن اسفنجی در روز 28 اردیبهشت ماه در تالار فیزیکی بورس کالای ایران با قیمت 16 هزار و 731 تومان به ازای هر کیلوگرم مورد معامله قرار گرفت. بررسی رینگ فیزیکی در روز مورد بررسی نشان میدهد که فعالان و تولیدکنندههای آهن اسفنجی باتوجه به تداوم خاموشیها از عرضه محصول خود در بورس کالا خودداری کردهاند و انبارها را خالی نکردند تا طی هفتههای آتی با مشکل بزرگی مواجه نشوند، هر چند که در حال حاضر نیز برخی از واحدها تعطیل شدهاند و عملا تولیدی انجام نمیشود تا عرضه در بازار فیزیکی صورت گیرد.
به عبارت بهتر کاهش 90 درصدی تامین برق مصرفی در واحدهای فولادی باعث کاهش تولید در زنجیره فولاد شده و معاملات آهن اسفنجی به عنوان نخستین محصول زنجیره در بورس کالا را به وضعیت کما برده است و ثبت معاملات 8.4 درصدی، رکورد تاریخی را برای کمترین میزان تقاضا و نسبت حجم معامله به عرضه این محصول رقم زد.
پرواز قیمتها در بازار فولاد
همچنین تالار فیزیکی بورس کالای ایران در روز دوشنبه 29 اردیبهشت ماه میزبان 132 هزار و 800 تن شمش بود که با توجه به ثبت تقاضای 2.7 برابری نسبت به عرضه بیش از 98 درصد از عرضهها به فروش رسید، این در حالی است هفه گذشته فقط 56 درصد از حجم شمشهای عرضه شده مورد معامله قرار گرفت. بررسیها نشان میدهد که در بازار فیزیکی روز دوشنبه حجم عرضه شمش باتوجه به تعطیلی برخی از واحدهای تولیدی و کاهش ساعت فعالیت برخی دیگر از کارخانهها بیش از 41 درصد کاهش یافته است که برای این محصول کاهش قابل توجهی به حساب میآید. این افت عرضه موجب شده تا خریداران شمش و نوردکاران نسبت به آینده این زنجیره احساس نگرانی کنند و از این رو به بازار فیزیکی روز دوشنبه هجوم آوردند و 98 درصد از شمشهای عرضه شده را خریداری کردند. میانگین قیمت موزون شمش 30 هزار و 92 تومان به ازای هر کیلوگرم گزارش شد که 5.9 درصد رشد را نسبت به هفته گذشته نشان میدهد.
همچنین بررسی بازار آزاد محصولات فولادی در روز سهشنبه 30 اردیبهشت ماه نشان میدهد که قیمتها روند صعودی را در پیش گرفتند، به عنوان مثال میانگین قیمت میلگرد ذوبآهن اصفهان با 0.8 درصد رشد همراه بود و هر کیلوگرم میلگرد 18 تولیدی این واحدی با قیمت 34 هزار و 820 تومان به فروش رسید. بازار تیرآهن نیز همچون میلگرد افزایشی بود و به عنوان مثال تیرآهن ذوب آهن اصفهان به طور میانگین 4 درصد رشد قیمت را گزارش میکند و تیرآهن 20 ذوب آهن اصفهان تحویل کارخانه با قیمت 59 هزار و 59 تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار آزاد به فروش رسید.

بازار مقاطع عریض نیز همچون طویلها بود و در روز سهشنبه 30 اردیبهشت ماه هر کیلوگرم پروفیل ساختمانی سایز 20*20 با قیمت 40 هزار و 270 تومان مورد معامله قرار گرفت که نسبت به روز گذشته رشد 3.5 درصدی را نشان میدهد. ورق سیاه نیز در بازار روز سهشنبه افزایش 3.6 درصدی را به ثبت رساند و هر کیلوگرم ورق سیاه سایز 1000 با قیمت 37 هزار و 640 تومان به فروش رسید.