إ
آهن آنلاین
پیش ‌بینی بازار میلگرد در تابستان 1404

پیش ‌بینی بازار میلگرد در تابستان 1404

دوشنبه 29 اردیبهشت 1404
زمان مطالعه: 12 دقیقه

به گزارش آهن آنلاین - بازار میلگرد در روزهای پایانی اردیبهشت ۱۴۰۴، با نوسانات متعدد قیمتی مواجه شده و به نظر می‌رسد تولیدکنندگان همچنان در تلاش‌اند تا جهت‌گیری مشخصی برای قیمت‌گذاری پیدا کنند. روند کلی بازار نشان می‌دهد که باوجود برخی عقب‌نشینی‌ها، میل به افزایش نرخ‌ها در میان عرضه‌کنندگان وجود دارد.

در روزهای اخیر، تولیدکنندگان میلگرد به‌ویژه در بخش خصوصی، استراتژی‌های متنوعی برای قیمت‌گذاری در پیش‌گرفته‌اند. برخی شرکت‌ها قیمت‌های پیشنهادی خود را افزایش داده‌اند و برخی دیگر با تعدیل نرخ، به استقبال بازار رفته‌اند. این تغییر رویکردها نشان می‌دهد که بازار هنوز در حالت "پایاپای" به سر می‌برد و هنوز یک روند مشخص تثبیت نشده است.

برای مثال، میلگرد سایز ۱۶ تولید شرکت فولاد میانه در تاریخ ۲۸ اردیبهشت‌ماه با قیمت ۳۳ هزار و ۷۲۷ تومان معامله شد که نسبت به نرخ روز قبل، کاهش ۰.۵ درصدی را نشان می‌دهد. در همین تاریخ، شرکت ظفر بناب همین سایز میلگرد را با قیمت ۳۳ هزار و ۲۳۰ تومان عرضه کرد که نسبت به نرخ پیشین، رشد یک درصدی داشته است.

این تفاوت قیمتی میان شرکت‌ها نشان از نبود اجماع کامل در بازار دارد و حاکی از آن است که تولیدکنندگان به‌صورت مستقل درحال بررسی واکنش بازار نسبت به تغییرات نرخ هستند.

کاهش حباب و بازگشت به قیمت منطقی میلگرد

یکی از نکات قابل‌توجه در بازار میلگرد، خالی شدن تدریجی حباب قیمتی است که پیش‌تر در پی افزایش غیرمنطقی نرخ ارز، شکل‌گرفته بود. با تعدیل نسبی نرخ دلار، شاهد هستیم که بازار میلگرد نیز در حال بازگشت به سطوح منطقی‌تر قیمتی است.

در واقع، طی هفته‌های گذشته، بازار به سمت ثبات نسبی حرکت کرده و از فضای هیجانی فاصله گرفته است. این موضوع فرصتی را برای تولیدکنندگان فراهم کرده تا محصولات خود را با قیمت‌هایی نزدیک‌تر به ارزش واقعی عرضه کنند و فاصله خود را با نرخ‌های غیرواقعی کاهش دهند.

چشم ‌انداز کوتاه‌ مدت؛ انتظار برای تثبیت قیمت میلگرد

باتوجه‌به عملکرد فعلی بازار و بررسی رفتار بازیگران اصلی، به نظر می‌رسد بازار میلگرد درحال آزمون و خطا برای رسیدن به یک سطح متعادل و پایدار است. هرچند نوسانات کوتاه‌مدت ممکن است ادامه‌دار باشد، اما اگر شاخص‌های کلان اقتصادی به‌ویژه نرخ ارز با ثبات نسبی همراه شود، می‌توان امیدوار بود که بازار آهن‌آلات از جمله میلگرد به مسیر باثبات‌تری وارد شود.

نوسان عرضه و رشد تقاضا؛ فروش ۲۲٪ میلگردها در اردیبهشت

بازار میلگرد در اردیبهشت ۱۴۰۴ با نوسانات قابل‌توجهی در بخش عرضه و تقاضا مواجه شد. هرچند در هفته دوم این ماه حجم عرضه‌ها به‌شکل کم‌سابقه‌ای افزایش یافت و رکوردهای تازه‌ای را ثبت کرد، اما این روند صعودی دوام چندانی نداشت و به‌مرورزمان با افت تقاضا و کاهش رقابت در معاملات همراه شد.

تا پایان روز ۲۴ اردیبهشت، مجموع عرضه میلگرد در بورس کالا به ۸۲۸ هزار و ۴۷۶ تن رسید. بااین‌حال، فروش این محصولات از رونق کافی برخوردار نبود و تنها بخشی از این حجم بالا موفق به جذب تقاضا شد.

در نقطه مقابل، میزان تقاضا برخلاف افت عرضه، روندی افزایشی را تجربه کرد. در برخی روزها، افزایش تعداد خریداران و اردرگذاری‌ها نشان داد که بازار به‌دنبال استفاده از قیمت‌های منطقی‌تر است و مصرف‌کنندگان واقعی در پی تأمین نیاز خود از مسیر بورس کالا هستند.

 

عملکرد عرضه و تقاضای بازار میلگرد در اردیبهشت 1404
عملکرد عرضه و تقاضای بازار میلگرد در اردیبهشت 1404

 

بررسی روند معاملات میلگرد در هفته‌های سپری‌شده از اردیبهشت نشان می‌دهد که باوجود عرضه‌های پرحجم و مستمر، تنها ۲۲ درصد از محصولات عرضه‌شده به فروش رسیده است. این رقم نشان‌دهنده شکاف قابل‌توجه میان عرضه و تقاضا در بازار است؛ شکافی که احتمالاً ناشی از قیمت‌گذاری‌های غیر جذاب یا نبود هماهنگی میان تولیدکننده و مصرف‌کننده نهایی است.

براساس آمار رسمی، مجموع ارزش معاملات میلگرد در بورس کالا تا تاریخ مذکور برابر با ۱٬۸۴۳ میلیارد تومان بوده است؛ عددی که در مقایسه با حجم بالای عرضه، بیانگر رکودی نسبی در سمت فروش است، هرچند میزان نقدینگی جابجا شده همچنان قابل‌توجه ارزیابی می‌شود.

تحلیل روند قیمت میلگرد در بازه زمانی یک ‌ساله

بررسی نمودار قیمت میلگرد سایز ۱۶ در بازه زمانی بیش از یک سال، حاکی از یک روند نوسانی اما صعودی در این بازار است. قیمت این محصول فولادی از حدود 25 هزارتومان در ابتدای سال ۱۴۰۳ آغازشده و با طی مسیرهای پرفرازونشیب تا اواخر اردیبهشت ۱۴۰۴ به محدوده 34 هزارتومان افزایش‌یافته است.

 

مسیر قیمت گذاری میلگرد سایز 16 میانه از سال 1403 تا انتهای اردیبهشت 1404
مسیر قیمت گذاری میلگرد سایز 16 میانه از سال 1403 تا انتهای اردیبهشت 1404

 

  • نیمه اول سال ۱۴۰۳ (فروردین تا شهریور)

در این بازه، قیمت‌ها عمدتاً نزولی و ثابت بوده‌اند. نرخ میلگرد از حدود 25 هزارتومان به نزدیکی 23 هزارتومان کاهش یافت و در محدوده قیمتی 23 تا 25 هزارتومان نوسان داشت. رکود نسبی بازار، کاهش تقاضا و ثبات نرخ ارز از جمله دلایل احتمالی این وضعیت هستند.

  • نیمه دوم سال ۱۴۰۳ (مهر تا اسفند)

از آبان ۱۴۰۳ به بعد، روند قیمت‌ها صعودی شده و با عبور از مقاومت‌های قبلی، وارد فاز رشد شد. این افزایش قیمت تا پایان سال ادامه یافت و نرخ میلگرد به حدود 30 هزارتومان رسید. به‌نظر می‌رسد در این بازه عواملی مانند افزایش تقاضای فصلی، رشد قیمت جهانی فولاد و همچنین نوسانات بازار ارز در ایران نقش مؤثری داشته‌اند.

  • جهش قیمتی در انتهای سال 1403

در بهمن‌ماه و اسفندماه 1403، نمودار نشان‌دهنده یک افزایش تند است. قیمت میلگرد از محدوده 28 هزارتومان به بالای 33 هزارتومان رسید که بالاترین سطح قیمتی ثبت‌شده در این دوره محسوب می‌شود. این جهش می‌تواند ناشی از فشارهای تورمی، افزایش قیمت مواد اولیه، کاهش موجودی انبارها یا حتی سیاست‌های جدید صادراتی و ارزی باشد.

بازار میلگرد در ۱۴۰۴؛ از صعود تا سقوط با سیگنال ‌های سیاسی

بازار میلگرد در سال ۱۴۰۴ روندی متفاوت از سال گذشته را تجربه کرد. درحالی‌که در انتهای سال ۱۴۰۳ بازار ارز درگیر شوکی قابل‌توجه بود و قیمت دلار در مسیر صعودی حرکت می‌کرد، بازار آهن نیز تحت تأثیر این روند، با رشد قیمت‌ها مواجه شد. قیمت میلگرد در ادامه این مسیر، با آغاز فعالیت‌های رسمی بازار پس از تعطیلات نوروزی، به نقطه اوج خود رسید.

در تاریخ ۱۶ فروردین ۱۴۰۴، قیمت میلگرد سایز ۱۶ به ۳۵ هزارتومان به ازای هر کیلوگرم رسید؛ سطحی که بالاترین نرخ ثبت‌شده تاریخی برای این محصول محسوب می‌شود؛ اما این صعود دیری نپایید و با مخابره اخبار مثبت از مذاکرات احتمالی ایران و آمریکا، بازار دچار چرخش شد.

در پی ارسال این سیگنال‌های سیاسی، قیمت ارز که به بالای ۱۰۵ هزارتومان رسیده بود، وارد فاز نزولی شد. به‌موازات آن، قیمت طلا نیز روندی کاهشی به خود گرفت و حباب قیمتی موجود در بازارهای کالایی از جمله بازار میلگرد تخلیه شد. به‌این‌ترتیب، میلگرد نیز سقف تاریخی خود را از دست داد و وارد فاز اصلاح قیمت شد.

برخی کارشناسان معتقدند که این اصلاح قیمتی ناشی از همگرایی عوامل بنیادی و روانی بود. از یک‌سو، کاهش انتظارات تورمی و افت نرخ ارز، فشار نزولی بر قیمت‌ها وارد کرد و از سوی دیگر، سیگنال‌های مثبت سیاسی فضای بازارهای مالی را از وضعیت هشدار به سمت امیدواری محتاطانه سوق داد.

 

عقب نشینی قیمت میلگرد از ابتدای سال 1404
عقب نشینی قیمت میلگرد از ابتدای سال 1404

 

اکنون تحلیل‌گران بازار آهن معتقدند که درصورت تثبیت فضای سیاسی و تداوم روند کاهشی دلار، بازار میلگرد می‌تواند به تعادل جدیدی در قیمت‌گذاری دست یابد. بااین‌حال، چنانچه مذاکرات با چالش مواجه شود یا نرخ ارز دوباره صعودی شود، بازگشت بازار به فاز التهابی دور از انتظار نخواهد بود.

نمودار نشان می‌دهد که بازار میلگرد در اردیبهشت ۱۴۰۴، بیش از آنکه تابع عرضه و تقاضای فیزیکی باشد، تحت تأثیر نوسانات سیاسی و ارزی قرارگرفته است. شوک اولیه فروردین، با یک اصلاح شدید پاسخ داده شد، اما شرایط در اواخر اردیبهشت، زمینه را برای رشد مجدد قیمت‌ها فراهم کرد.

اگر روند فعلی ادامه یابد، می‌توان انتظار داشت که بازار میلگرد مجدداً به سطوح قیمتی بالای ۳۵،۰۰۰ تومان نزدیک شود، مگر آن‌که متغیرهای کلان (به‌ویژه نرخ ارز و اخبار سیاسی) مسیر دیگری را رقم بزنند.

پیش ‌بینی قیمت میلگرد تا انتهای تابستان 1404

با عبور بازار میلگرد از نوسانات چشمگیر اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴، فعالان صنعت فولاد و فعالان بازار در انتظار شکل‌گیری یک روند مشخص در مسیر قیمتی این محصول کلیدی هستند. بررسی داده‌های قیمتی، رفتار تولیدکنندگان و سیگنال‌های کلان اقتصادی حاکی از آن است که بازار در آستانه تابستان ۱۴۰۴، در نقطه‌ای حساس قرارگرفته و احتمال ورود به یک فاز باثبات قیمتی افزایش‌یافته است.

قیمت میلگرد در اردیبهشت ۱۴۰۴ تحت تأثیر نوسانات نرخ ارز، تحولات سیاسی و رفتار غیرهم‌سو عرضه‌کنندگان، با افت‌وخیزهایی همراه شد. سقف تاریخی قیمت میلگرد که در فروردین‌ماه امسال در سطح ۳۵ هزارتومان ثبت‌شده بود، با مخابره اخبار مثبت از فضای سیاسی کشور و کاهش نسبی نرخ ارز، دچار اصلاح شد و اکنون بازار در تلاش است تا یک سطح جدید تعادلی را شناسایی کند.

با نزدیک شدن به فصل اوج ساخت‌وساز، تقاضای فصلی درحال افزایش است و این موضوع می‌تواند به‌عنوان یک محرک مؤثر برای تثبیت و حتی رشد قیمت‌ها عمل کند. درهمینحال، درصورت تداوم ثبات نسبی نرخ ارز در کانال فعلی (81 هزارتومان) و نبود شوک‌های سیاسی جدید، انتظار می‌رود که بازار میلگرد به سمت یک مسیر نوسانی اما صعودی حرکت کند.

در سناریوی محتمل و مبتنی بر شرایط فعلی، پیش‌بینی می‌شود قیمت میلگرد تا پایان شهریور ۱۴۰۴ در محدوده ۳۵ تا ۳۷ هزارتومان به ازای هر کیلوگرم نوسان داشته باشد. این بازه قیمتی می‌تواند تعادل نسبی میان تولیدکننده و مصرف‌کننده را حفظ کند و فضای بازار را از تنش دور نگه دارد.

تحلیل‌گران هشدار می‌دهند که هرگونه تغییر در متغیرهای کلان اقتصادی، به‌ویژه نرخ ارز، می‌تواند معادلات فعلی را برهم بزند. درصورت بازگشت نوسانات ارزی یا صدور سیگنال‌های منفی از مذاکرات سیاسی، بازار دوباره وارد فاز هیجانی خواهد شد و در چنین شرایطی احتمال جهش مجدد قیمت‌ها تا سطح ۴۰ هزارتومان نیز وجود دارد.

نقش دولت و سیاست ‌های دولتی در قیمت میلگرد

دولت از طریق سیاست‌های پولی و ارزی مانند تعیین نرخ رسمی ارز، مدیریت بازار آزاد ارز و سیاست‌های کنترل یا آزادسازی عرضه ارز عملاً مسیر حرکت قیمت میلگرد را تعیین می‌کند. در متنی که ارائه شد، اشاره شد که پس از انتشار اخبار مثبت از مذاکرات سیاسی، کاهش نرخ دلار منجر به افت قیمت میلگرد شد؛ نشان‌دهنده اثر بلافصل دولت بر این بازار.

سیاست‌ های صادراتی و تنظیم بازار میلگرد

در دوره‌هایی که دولت صادرات میلگرد و سایر محصولات فولادی را تسهیل یا محدود کرده، شاهد نوسانات جدی در بازار داخلی بوده‌ایم. صادرات بیشتر معمولاً باعث کاهش عرضه داخلی و رشد قیمت‌ها می‌شود، محدودسازی صادرات، بازار را اشباع و قیمت‌ها را تعدیل می‌کند اما، دولت با اعمال سیاست‌های صادراتی (مانند عوارض صادراتی، سهمیه‌بندی، یا ممنوعیت موقت صادرات) می‌تواند مستقیم بر میزان عرضه داخلی اثر بگذارد. در خبر تحلیلی نیز به کاهش موجودی انبارها و سیاست‌های صادراتی به‌عنوان دلایل جهش قیمت در انتهای سال ۱۴۰۳ اشاره‌شده بود.

سیاست ‌های کنترلی و قیمت ‌گذاری دستوری میلگرد

گاهی دولت با هدف کنترل تورم یا حمایت از مصرف‌کننده نهایی، وارد روند قیمت‌گذاری می‌شود و تلاش می‌کند از طریق ابزارهایی مانند سازمان حمایت یا بورس کالا، سقف‌هایی برای قیمت تعیین کند. هرچند این سیاست‌ها در کوتاه‌مدت ممکن است بازار را آرام کنند، اما در بلندمدت باعث ایجاد شکاف میان قیمت واقعی و قیمت دستوری می‌شوند که نتیجه آن کاهش انگیزه تولیدکنندگان، شکل‌گیری بازار سیاه یا معاملات خارج از بورس و بی‌ثباتی بازار است.

چالش ها و فرصت‌ های موجود در بازار میلگرد تا پایان تابستان 1404

بازار میلگرد ایران درحالی به فصل تابستان ۱۴۰۴ نزدیک می‌شود که مجموعه‌ای از چالش‌های ساختاری و فرصت‌های مقطعی در مسیر آن قرار دارد. از یک‌سو نوسانات سیاسی و ارزی همچنان سایه خود را بر بازار گسترده‌اند و ازسوی‌دیگر، افزایش تقاضای فصلی در پروژه‌های عمرانی و ساختمانی، چشم‌انداز نسبی روشنی را برای ماه‌های پیش‌رو ترسیم می‌کند. در ادامه، به بررسی مهم‌ترین چالش‌ها و فرصت‌های پیش‌روی این بازار تا پایان تابستان ۱۴۰۴ می‌پردازیم.

  • نوسانات سیاسی و ارزی

بازار میلگرد، به‌شدت تحت تأثیر نرخ دلار و اخبار سیاسی قرار دارد. تجربه اردیبهشت ۱۴۰۴ نشان داد که حتی انتشار گمانه‌زنی‌های سیاسی می‌تواند باعث سقوط یا صعود شدید قیمت‌ها شود. در صورت بازگشت تنش‌ها در مذاکرات بین‌المللی یا تشدید تحریم‌ها، نرخ ارز بار دیگر روند صعودی به خود می‌گیرد و میلگرد به‌صورت هیجانی گران می‌شود. این بی‌ثباتی، سرمایه‌گذاران و خریداران عمده را در تصمیم‌گیری دچار تردید می‌کند.

  • شکاف میان عرضه و تقاضا

علیرغم افزایش قابل‌توجه عرضه در بورس کالا، فقط ۲۲ درصد از میلگرد عرضه‌شده تا پایان اردیبهشت به فروش رفته است. این نشان از عدم هماهنگی میان قیمت‌گذاری تولیدکنندگان و توان خرید مصرف‌کنندگان دارد. اگر این شکاف تا تابستان پر نشود، رکود در معاملات تشدید می‌شود.

  • ریسک تصمیمات دستوری دولت

در شرایطی‌که بازار آزاد میلگرد به‌سمت کشف قیمت واقعی حرکت می‌کند، هرگونه ورود دولت به تعیین دستوری قیمت یا اعمال محدودیت‌های صادراتی می‌تواند منجر به کاهش انگیزه تولیدکننده و رشد بازار سیاه شود. احتمال چنین مداخلاتی در شرایط نوسانی بازار، همواره یکی از دغدغه‌های فعالان این حوزه است.

نگاهی به بازار جهانی فولاد و تأثیر آن بر قیمت میلگرد در ایران

بازار جهانی فولاد همواره یکی از عوامل کلیدی در تعیین مسیر قیمت‌گذاری محصولات فولادی در ایران، از جمله میلگرد، به‌شمار می‌رود. تغییرات قیمتی در بازارهای بین‌المللی به‌ویژه در چین، اروپا و کشورهای حوزه CIS (کشورهای مستقل مشترک‌المنافع) مستقیماً بر قیمت آهن در ایران تأثیرگذار است، چرا که ایران نیز بخشی از زنجیره جهانی عرضه و تقاضای فولاد محسوب می‌شود.

در ماه‌های اخیر، بازار جهانی فولاد تحت تأثیر عواملی مانند کاهش تولید در چین، افزایش هزینه‌های انرژی و سیاست‌های حمایتی دولت‌ها از صنایع داخلی قرارگرفته است. این عوامل باعث نوسانات قیمت بیلت، اسلب و شمش فولادی در بازارهای جهانی شده‌اند؛ نوساناتی که نهایتاً خود را در قیمت آهن و به‌ویژه قیمت میلگرد در بازار ایران نیز نشان می‌دهند.

از سوی دیگر، ایران در بسیاری از مقاطع زمانی، صادرات فولاد و مشتقات آن را به‌عنوان یک منبع درآمد ارزی دنبال کرده است؛ بنابراین هرگونه کاهش یا افزایش قیمت جهانی فولاد می‌تواند بر سیاست‌های صادراتی ایران و به‌تبع آن، بر تعادل عرضه و تقاضا در داخل کشور اثر بگذارد. برای مثال، زمانی که قیمت فولاد در بازارهای جهانی بالا می‌رود، انگیزه برای صادرات افزایش می‌یابد که می‌تواند موجب کاهش عرضه داخلی و در نتیجه افزایش قیمت آهن در بازار داخل شود.

همچنین باید توجه داشت که قیمت آهن در ایران تنها تابع بازار داخلی نیست، بلکه هم‌زمان از نرخ ارز نیز تأثیر می‌پذیرد. درصورتی‌که قیمت فولاد در بازار جهانی افزایش یابد و هم‌زمان نرخ دلار در بازار ایران نیز روندی صعودی داشته باشد، احتمال جهش قیمت میلگرد و سایر محصولات فولادی افزایش می‌یابد.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.