
تأثیر محدودیت برق بر تولید فولاد و کاهش معاملات شمش
به گزارش آهن آنلاین؛ محدودیت برق در صنعت فولاد و آهن آلات در سال جاری از روز 16 فروردین ماه آغاز شد که نسبت به سالهای گذشته خاموشی زودهنگام به حساب میآمد، اما با این وجود براساس آمار منتشر شده حجم تولید در نخستین ماه امسال چیزی حدود 4.6 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش داشته است که در صورتی که قطعی زودهنگام برق امسال رقم نمیخورد قطعا میزان تولید و عرضه انواع محصولات زنجیره فولاد آمار بهتری را از خود بهجا میگذاشتند. فعالان فولادی باتوجهبه نگرانی نسبت به تشدید خاموشیها ساعت قعالیت خود را در دو ماه فروردین و اردیبهشت افزایش دادند و از اینرو میزان تولید و عرضه روند صعودی داشت.
همچنین در بخش تولید آهن اسفنجی افزایش 7 درصدی گزارش شد و در مقابل گندله سنگ آهن 1.4 درصد کاهش در میزان تولید را به ثبت رساند. اگر قطعی برق طی ماههای آینده نسبت به سالهای گذشته تشدید شود، بازار زنجیره فولاد را تحت تاثیر قرار خواهد داد. این وضعیت در حالی است که افت حجم تولید انواع ورق گرم و سرد، ضرورت مدیریت واردات این نوع ورقهای فولادی را به کشور مضاعف کرده است. کاهش قابل توجه حجم تولید تیرآهن نیز تحت تاثیر اورهال و تعمیرات همزمان خطوط تولید چند کارخانه تولیدکننده این محصول رقم خورده است و پیشبینی میشود که طی ماههای آینده جبران میشود.
بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران طی هفته چهارم اردیبهشت ماه امسال نشان میدهد که این بازار میزبان 281 هزار تن آهن اسفنجی بود که با ثبت تقاضای 0.3 برابری نسبت به عرضه چیزی حدود 22 درصد از آهن اسفنجیهای عرضه شده مورد معامله قرار گرفته است.
کاهش معاملات شمش بورسی
میانگین قیمت این محصول در تالار صنعتی 16 هزار و 581 تومان به ازای هر کیلوگرم به ثبت رسید که نسبت به هفته پیش از آن 1.3 درصد کاهش را گزارش میکند و این در حالی است قیمت میانگین قیمت موزون معاملات آهن اسفنجی طی هفته گذشته 16 هزار و 806 تومان به ازای هر کیلوگرم به ثبت رسیده بود. همچنین بازر فیزیکی بورس کالای ایران طی هفته چهارم اردیبهشت ماه نشان میدهد که محدودیتهای برقی موجب شده تا حجم عرضه شمش فولادی چیزی حدود 54 درصد کاهش یابد.
به عبارت بهتر بازار فیزیکی میزبان 187 هزار و 320 تن شمش فولادی بود که با توجه به ثبت تقاضای یک برابری نسبت به عرضه بیش از 56 درصد از عرضهها مورد معامله قرار گرفت. بررسیها نشان میدهد که قیمت میانگین موزون شمش در معاملات هفته چهارم اردیبهشت ماه 28 هزار و 287 تومان به ازای هر کیلوگرم بود که افزایش 0.7 درصدی را نسبت به هفته پیش از آن نشان میدهد. همچنین بررسی بازار صنعتی نشان میدهد که میزان عرضه و معاملات در روز مورد بررسی نسبت به هفته پیشین به ترتیب 54 درصد و 45 درصد کاهش را به ثبت رساندهاند. شمشهای عرضه شده با میانگین قیمت پایه 26 هزار و 934 تومان به ازای هر کیلوگرم مورد معامله قرار گرفتند. شمشهای عرضه شده مورد بررسی با میانگین قیمت موزون قیمت 28 هزار و 287 تومان به ازای هر کیلوگرم در رینگ صنعتی به فروش رسید که با احتساب هزینه حمل و ارکان بورس و مالیات بر ارزش افزوده قیمت شمش در درب واحدهای نورد به 30 هزار تومانی به ازای هر کیلوگرم میرسد و در نتیجه حداقل قیمت میلگرد نیز به 32 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم میرسد.
بررسی بازار آزاد رنجیره فولاد نیز نشان میدهد که در روز سهشنبه 23 اردیبهشت ماه جو بازار آزاد است و محصولات بدون تغییر خاصی در قیمتگذاری در بازار عرضه شدند. به عنوان مثال میلگرد 18 ذوب آهن اصفهان با میانگین قیمت 31 هزار و 820 تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار مورد معامله قرار گرفت که نسبت به روز گذشته تغییر نداشته است. این در حالی است که قیمت تیرآهن برخی از واحدهای تولیدی صعودی بودند و برخی دیگر بدون تغییر قیمت در بازار آزاد عرضه شدند.

به عنوان مثال تیرآهن 20 تولیدی ذوب آهن اصفهان تحویل کارخانه با قیمت 48 هزار و 180 تومان به ازای هر کیلوگرم مورد دادوستد قرار گرفت که نسبت به روز گذشته رشد 7 درصدی را نشان میدهد. در بازار روز سهشنبه 23 اردیبهشت ماه مقاطع عریض فولادی روز آرامی را سپری کردند و بدون تغییر قیمت در بازار عرضه شدند.