إ
آهن آنلاین
مقایسه لوله های گالوانیزه سبک و سنگین

مقایسه لوله های گالوانیزه سبک و سنگین

شنبه 06 اردیبهشت 1404
زمان مطالعه: 7 دقیقه

مهم‌ترین تفاوت لوله سبک و سنگین، در نام این دو نوع محصول مشخص است. لوله‌های سبک وزن کم‌تری دارند و وزن لوله‌های سنگین بیشتر است. این تفاوت وزن در مشخصات فنی، کاربرد و ساختار انواع لوله گالوانیزه تفاوت ایجاد می‌کند. به‌همین‌دلیل مشتری‌ها باید برای انتخاب محصول مناسب با ویژگی‌های هرکدام از انواع لوله گالوانیزه آشنا باشند تا بتوانند محصولی متناسب با نیازشان انتخاب کنند. در این مقاله ابتدا توضیح می‌دهیم هرکدام از لوله‌های سبک و سنگین چه نوع لوله‌هایی هستند و چه ویژگی‌هایی دارند. سپس تفاوت لوله سبک و سنگین را از جنبه‌های مختلف بررسی می‌کنیم.

لوله گالوانیزه سبک چیست؟

لوله گالوانیزه سبک، محصولی است که با ضخامت بین 1 تا 2.5 میلی‌متر تولید می‌شود. لوله‌های گالوانیزه به‌این‌دلیل مقاوم هستند که به یک لایه فلز روی آغشته می‌شوند. لایه فلز روی به‌کاررفته در لوله‌های سبک ضخامت کم‌تری دارد. سبک بودن این لوله‌ها باعث می‌شود سازه نهایی هم وزن کمی داشته باشد؛ به‌همین‌دلیل برای پروژه‌های دکوراتیو یا ساخت مبلمان و لوازم خانگی که قرار نیست ضربه و فشار زیادی را تحمل کنند، معمولا از لوله گالوانیزه سبک استفاده می‌کنند.

لوله گالوانیزه سبک بخاطر ضخامت کم، انعطاف‌پذیری بالایی دارد. این انعطاف در صنایعی که نیاز به تغییر شکل لوله‌ها دارند، یک مزیت محسوب می‌شود. اما برای صنایعی که به لوله‌هایی با مقاومت بالا در برابر فشار و ضربه نیاز دارند، انتخاب مناسبی نیست. ازاین‌رو باید پیش از خرید، به‌صورت کامل با تفاوت لوله سبک و سنگین آشنا باشید.

لوله گالوانیزه سنگین چیست؟

لوله گالوانیزه سنگین، جنسی مشابه لوله‌های سبک دارند، اما ضخامت آن بیشتر است. این لوله‌ها با ضخامت بیشتر از 2 یا 3 میلی‌متر تولید می‌شوند. ضخامت لایه گالوانیزه آن‌ها بیشتر از لوله‌های سبک است و معمولا به روش گالوانیزاسیون گرم به فلز روی آغشته می‌شوند. در روش گرم ضخامت و کیفیت فلز روی بیشتر است. مقاومت بالا مهم‌ترین ویژگی‌ لوله‌های گالوانیزه سنگین است.

قیمت لوله گالوانیزه سنگین نسبت به لوله‌های سبک بیشتر است. به‌همین‌دلیل فقط در صنایعی که به ابزارهای مقاوم در برابر خوردگی، زنگ‌زدگی، فشار و ضربه نیاز دارند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. این لوله‌ها انعطاف چندانی ندارند اما تا سال‌های سال بدون تغییر و خوردگی باقی می‌مانند و کاربردی خواهند بود.

 

لوله گالوانیزه سنگین
لوله گالوانیزه سنگین

 

نکته مهمی که باید به آن دقت داشته باشید این است که احتمال دارد یک سایز لوله گالوانیزه در دو نوع سبک و سنگین تولید شود؛ اما وزن و کاربرد این دو نوع لوله باهم متفاوت است. به‌عنوان مثال لوله گالوانیزه 1 اینچ ممکن است در ضخامت‌ها 2 و 5 میلی‌متر در بازار موجود باشد. ضخامت‌های پایین‌تر جزو دسته‌بندی لوله گالوانیزه سبک و ضخامت‌های بالاتر جزو انواع لوله گالوانیزه سنگین هستند. سایزی که براساس اینچ اعلام می‌شود، قطر اسمی لوله‌هاست و به‌صورت حدودی قطر داخلی لوله را مشخص می‌‌کند.

مقایسه فنی لوله سبک و سنگین

لیست مهم‌ترین تفاوت‌های لوله سبک و سنگین از نظر فنی عبارتند از:

  • وزن هر متر از لوله گالوانیزه سنگین بیشتر از لوله سبک است.
  • در طول مشابه، لوله سبک وزن کم‌تر و قیمت مناسب‌تری نسبت به لوله سنگین دارد.
  • لوله‌های سنگین معمولا به‌روش گرم گالوانیزه می‌شوند، به‌همین‌دلیل لایه گالوانیزه آن‌ها ضخامت بیشتر و مقاومت بالاتری دارد. اما لوله‌های سبک به روش سرد گالوانیزه می‌شوند و به یک لایه نازک از فلز روی آغشته هستند. البته بعضی از کارخانه‌ها برای افزایش کیفیت محصولات‌شان از روش گرم برای گالوانیزاسیون لوله‌های سبک استفاده می‌کنند.
  • لوله‌های سبک انعطاف‌پذیری بالاتری دارند.
  • مقاومت مکانیکی لوله‌های سنگین بیشتر است.
  • ضخامت لوله‌های سبک کم‌تر از 3 میلی‌متر است اما ضخامت لوله‌های سنگین حتی در سایز مشابه، از 3 میلی‌متر شروع می‌شود.

تفاوت لوله سبک و سنگین در کاربردهای این دو نوع محصول نیز مشخص می‌شود که در قسمت بعدی به آن می‌پردازیم.

کاربردهای لوله گالوانیزه سبک و سنگین در صنایع مختلف

درحالت‌کلی، لوله‌های گالوانیزه سبک برای کاربردهایی که به محصولی انعطاف‌پذیر نیاز دارند، مورد استفاده قرار می‌گیرند و لوله‌های گالوانیزه سنگین برای صنایعی که با لوله‌هایی با مقاومت زیاد کار می‌کنند، مناسب هستند. در ادامه کاربردهای این دو نوع لوله را با جزئیات بیشتر بررسی می‌کنیم.

کاربردهای لوله گالوانیزه سبک عبارتند از:

  • ساخت مبلمان و صنایع دکوراتیو
  • کانکس‌سازی
  • کاربرد در ساخت وسایل نقلیه سبک مثل دوچرخه و موتورسیکلت
  • کاربرد در ساخت سازه‌ها و ماشین‌آلات سبک
  • کاربرد در ساخت لوازم خانگی
  • ساخت حفاظ و نرده

لیست کاربردهای لوله سنگین را نیز در ادامه ارائه می‌دهیم:

  • خطوط انتقال فشار قوی سیالات
  • ساخت داربست
  • کاربرد در ساخت شاسی
  • ساخت سازه‌های سنگین فلزی

معایب و مزایای لوله سبک و سنگین

تفاوت لوله گالوانیزه سبک و سنگین باعث می‌شود هرکدام از آن‌ها مزایا و معایبی داشته باشند. البته گاهی اوقات یک ویژگی برای صنعتی مزیت و برای صنعت دیگر، نقطه ضعف محسوب می‌شود. مثلا مقاومت بالای لوله‌های سنگین برای خطوط انتقال فشار قوی سیالات یک مزیت حیاتی است، اما این ویژگی‌ برای صنایعی که به تغییر شکل و خمکاری لوله نیاز دارند، چالش‌های جدی ایجاد می‌کند. درحالت‌کلی می‌توان گفت مزیت‌های لوله‌ گالوانیزه سبک شامل قیمت مناسب، وزن پایین و انعطاف‌پذیری این محصول است و ویژگي‌هایی مثل مقاومت مکانیکی پایین و کم بودن ضخامت لایه گالوانیزه جزو نقطه ضعف‌های آن محسوب می‌شود. دوام بالا و مقاومت آن در برابر فشار، ضربه، خوردگی و زنگ‌زدگی، مزایای لوله گالوانیزه سنگین هستند. سنگین بودن این لوله‌ها و قیمت بالای ناشی از وزن زیاد آن‌ها، مهم‌ترین نقطه ضعف‌های این محصولات به‌شمار می‌آیند.

عوامل موثر بر قیمت لوله گالوانیزه سبک و سنگین

قیمت یکی از مهم‌ترین موارد تفاوت لوله سبک و سنگین است. قیمت مقاطع فولادی براساس وزن و مقدار مواد اولیه‌ای که در آن‌ها به کاررفته‌ است، تعیین می‌شود. بنابراین قیمت لوله گالوانیزه سنگین بیشتر از نمونه‌های سبک این محصولات است. در سایز مشابه، قیمت هر متر از لوله گالوانیزه سبک ارزان‌تر از قیمت یک متر لوله گالوانیزه سنگین است.

 

انواع لوله گالوانیزه سبک و سنگین
انواع لوله گالوانیزه سبک و سنگین

 

سایر عوامل موثر بر قیمت آهن‌آلات و مقاطع فولادی نیز روی نرخ انواع لوله گالوانیزه تأثیر دارند و در نمودار قیمت آن‌ها نوسان ایجاد می‌کنند. مواردی مثل قیمت آهن و فولاد و نهاده‌های تولید، میزان واردات و صادرات، میزان عرضه و تقاضا، برند کارخانه تولیدکننده، نرخ ارز و تغییرات بازار آهن و فولاد جزو عوامل موثر بر قیمت لوله سبک و سنگین هستند.

نکات مهم خرید لوله سبک و سنگین

تا این بخش از مقاله، احتمالا متوجه تفاوت لوله سبک و سنگین گالوانیزه شدید و اکنون می‌دانید که کدام نوع از این محصولات برای کاربرد مورد نظر شما مناسب‌تر هستند. در ادامه نکات تکمیلی که هنگام خرید لوله گالوانیزه باید به آن‌ها توجه داشته باشید را توضیح می‌دهیم:

  • اگر لوله را براساس سایز اسمی انتخاب می‌کنید، حتما باید به ضخامت آن توجه داشته باشید تا نوع سبک یا سنگین را متناسب با نیاز خود انتخاب کنید.
  • در بازه زمانی یک‌ماه تا یک هفته قبل از خرید بازار را تحت نظر بگیرید تا با بررسی نوسان‌های قیمت، بهترین زمان خرید را پیدا کنید.
  • اگر به چند نوع محصول مختلف نیاز دارید، از تأمین‌کننده‌های عمده خرید کنید که تنوع محصول بالایی دارند تا بتوانید هر آنچه نیاز دارید را به‌صورت یکجا بخرید.
  • لوله‌ها را از کارخانه‌ معتبر خریداری کنید تا از استاندارد بودن آن‌ها اطمینان داشته باشید.
  • خرید اینترنتی از مجموعه معتبری چون آهن آنلاین ساده‌ترین روش برای خرید لوله گالوانیزه در انواع مختلف است؛ چون استعلام قیمت و سفارش به‌صورت اینترنتی انجام می‌شود و بعد از ثبت سفارش در تاریخ مشخص به آدرس مورد نظرتان تحویل داده می‌شوند.

لوله سبک بهتر است یا لوله سنگین؟

سبک یا سنگین بودن لوله گالوانیزه معیار درستی برای تعیین کیفیت این محصولات نیست. لوله‌های سبک و سنگین دو نوع مختلف از این محصولات هستند که هرکدام از آن‌ها برای کاربردهای متفاوتی طراحی شده‌اند. لوله گالوانیزه سبک برای پروژه‌هایی که لوله‌های انعطاف‌پذیر، سبک و مقرون به‌صرفه نیاز دارند، بهتر است. لوله گالوانیزه سنگین برای پروژه‌هایی که به مقاومت زیاد و دوام چند ساله نیاز دارند، انتخاب بهتری محسوب می‌شود. استفاده از هر نوع لوله به‌جای دیگری، پروژه شما را با مشکل مواجه می‌کند. در این مقاله تفاوت لوله سبک و سنگین را از جنبه‌های مختلف بررسی کردیم. لوله‌هایی که ضخامت بیشتری دارند، در بازار با نام لوله سنگین شناخته می‌شوند که به روش گرم گالوانیزه شده‌اند. لوله‌های دارای ضخامت پایین‌تر، بخاطر وزن کم‌تری که دارند به‌عنوان لوله سبک شناخته می‌شوند و قیمت مناسب‌تری دارند. در آهن آنلاین می‌توانید انواع لوله گالوانیزه سبک و سنگین را سفارش دهید و آن را در محل پروژه خود تحویل بگیرید.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.