
واردات استیل به ایران: مراحل و قوانین
استیل بهعنوان یک نوع فولاد زنگنزن مصارف گستردهای در صنایع مختلفی همچون خودروسازی و ساختمانسازی دارد. این فولاد زنگنزن جهت تامین همهجانبه مصرفکنندگان داخلی، از کشورهای دیگر هم خریداری میشود. واردات استیل مانند سایر مقاطع فولادی، قوانین و مقررات مختص بهخود را دارد. درواقع، هر کشوری بنابر اوضاع و سیاستهای خود، قوانینی را در حوزه واردات انواع استیل اتخاذ کرده است. کشور ما هم به همین منوال شرایط و قوانینی جهت وارد کردن استیل دارد که تمام واردکنندگان ملزم به رعایت آنها هستند. در این مطلب، به بررسی کامل مراحل و قوانین واردات استیل به ایران پرداخته شده است.
انواع استیل وارداتی
مهمترین استیل وارداتی مربوط به ورق استیل میشود. این استیل تنوع بالایی دارد و آن را تحت مدلهای مختلفی تولید و صادر میکنند. درادامه لیستی از انواع استیل وارداتی آورده شده است:
- رول استیل
تولید ورق استیل در هر گریدی نخست بهشکل رول است. رولها نیز به دو صورت نورد گرم و نورد سرد راهی بازار مصرف میشوند. ضمناینکه رول استیل ازنظر کیفیت سطح، ضخامت و وزن تنوع بالایی دارد و مصرفکنندگان باتوجهبه کسبوکار خود میتوانند دست به انتخاب بزنند.
- شیت استیل
شیت استیل مدل دیگری از ورق استیل است که در بسیاری از صنایع کاربرد دارد. ورق استیل شیت مانند مدل رولی در ابعاد و ضخامت متنوعی تولید میشود و حتی کیفیت سطح آن، متفاوت است. واردات شیت استیل هم تحت چندین ابعاد و ضخامت کاربردی صورت میگیرد.

- ورق نورد گرم
این استیل در مقایسه با استیل نورد سرد کیفیت سطحی و ابعادی کمتری دارد و معمولا از آن در مصارف صنعتی استفاده میکنند. استیل نورد گرم بعد از خارج شدن از خط نورد گرم تحت عملیات اسیدشویی و آنیل قرار میگیرد تا ظاهر آن بهتر شود. همچنین، این ورق استیل را اغلب در ضخامتهای بالای 3 میلیمتر تولید میکنند.
- ورق نورد سرد
این ورق استیل همان ورق نورد گرم با کیفیت سطحی و ابعادی بهتر است. این استیل باتوجهبه کیفیت سطحی عالی که دارد در مصارف دکوراتیو مانند ساخت ملزومات تزئینی مورداستفاده قرار میگیرد. بعلاوه حداکثر ضخامت ورق استیل نورد سرد 3 الی 5 میلیمتر است و حداقل آن هم دهم میلیمتر برآورد میشود.
قوانین و مقررات واردات استیل به ایران
همانطورکه اشاره شد، برای واردات استیل به ایران قوانین و مقرراتی تدوین شده است که واردکنندگان باید تمام آنها را رعایت کنند. درادامه با این شرایط و قوانین آشنا خواهید شد:
- مجوزهای لازم برای واردات
واردات استیل به ایران و ترخیص آن مانند سایر محمولههای وارداتی شرایط مختص به خود را دارد. جهت واردات استیل بایستی مجوزهای مربوطه از سازمانهای ذی صلاح دریافت شود. ضمن اینکه برای دریافت مجوزهای لازم هم باید مدارکی نظیر کارت بازرگانی و فاکتور همراه خود داشته باشید. شایان ذکر است، واردکننده باید مالیات و عوارض هم به اداره گمرک پرداخت کند.
- استانداردهای ملی و بینالمللی استیل
استیل وارداتی بایستی با استانداردهای ملی و بینالمللی مطابقت داشته باشد. کشورهای حاضر در بازار جهانی که استیلهای آنها کیفیت حداکثری دارند عبارتاند از آمریکا، هند، چین، کره جنوبی، ژاپن، تایوان و... که بهعنوان تولیدکنندگان اصلی استنلس استیل شناخته میشوند. استیل وارداتی کشور ما هم متعلق به کشورهای چین، کره جنوبی، تایوان و هند است. این کشورها، انواع استیل را طبق استانداردهای روز دنیا تولید میکنند و کیفیت استیل صادراتی آنها در سطح قابلقبولی قرار دارد.
- محدودیت ها و ممنوعیت های وارداتی
مشتریان استیل به دو دسته خریداران مقطعی و خریداران همیشگی تقسیم میشوند. افرادی که استیل را بهصورت مقطعی نیاز دارند میتوانند به بازار داخلی رجوع کنند؛ اما آن دسته از افرادی که کسبوکارشان مرتبط با استیل است و همواره به این فولاد ضد زنگ نیاز دارند، بهتر است با دریافت کارت بازرگانی نسبت به واردات آن اقدام کنند. البته واردات استیل محدودیتها و چالشهایی نظیر ترخیص از گمرک و تحویل سلامت بار دارد. بهعبارتی، چنانچه مصرفکننده خود برای واردات استیل اقدام کند ضمانتی جهت سلامت بار نیست. برای اینمنظور، بهتر است به مراکز معتبر جهت خرید استیل وارداتی اقدام کنید.
مراحل واردات استیل
واردکنندگان جهت واردات استیل بایستی چند مرحله را طی کنند که البته تعداد مراحل با تغییر قوانین در آینده ممکن است کم یا زیاد شود؛ اما درهرحال، مراحل واردات استیل در عصر حاضر به شرح زیر است:
- ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت
ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت اولین گام جهت واردات استیل است. البته پیش از وارد شدن به سایت جامع تجارت باید مدارک خود اعم از پروفرما از فروشنده خارجی (پیشفاکتور صادرشده توسط فروشنده خارجی بعد از پرداخت وجه کالا) و گواهی امضا الکترونیکی را آماده کنید (برای گواهی الکترونیکی باید به سایت gica.ir مراجعه کنید). با این دو مدرک میتوانید سفارش خود را در سامانه جامع تجارت ثبت نمایید.
- اخذ مجوزهای لازم از سازمان های مربوطه
بعد از تعیین فروشنده خارجی یا مرکز تامینکننده و ثبت درخواست خرید و اخذ پروفرما میتوانید جهت دریافت مجوزهای لازم از سازمانهای مربوطه اقدام کنید. بهاینترتیب، قبل از اخذ مجوزهای لازم از سازمانهای مربوطه بایستی جزئیات سفارش و فروشنده خارجی را انتخاب کرده و وجه خرید را پرداخت نمایید.
- حمل و نقل و ترخیص کالا از گمرک
موضوع حملونقل و ترخیص کالا از گمرک بعد از نهایی شدن معامله و انتقال موفقیتآمیز وجه آن مشخص میشود. معمولا، محموله را توسط مرز زمینی یا یکی از بنادر کشور وارد میکنند و سپس، کارهای ترخیص و گمرکی آن در همان مرز ورودی انجام میگیرد. از مراحل مربوطه میتوان به تکمیل اسناد گمرک، پرداخت مبلغ مالیات و عوارض و درآخر، اخذ مجوز ورود اشاره کرد.
- پرداخت تعرفه ها و مالیات های گمرکی
همانطورکه اشاره شد، پرداخت تعرفهها و مالیاتهای گمرکی از آخرین مراحل واردات استیل است. درواقع، باید مراحل گمرکی و پرداخت مالیاتهای مربوطه را بهطورکامل انجام داد تا اجازه ورود استیل وارداتی به کشور داده شود. بعد از تسویه حساب تعرفهها و مالیات مربوطه میتوان محموله خود را تحویل گرفت.
تعرفه های گمرکی و هزینه های واردات
افرادی که قصد واردات استیل را دارند بایستی به تعرفههای گمرکی و هزینههای واردات توجه داشته باشند. در قسمت زیر، اطلاعاتی درباره نرخ تعرفههای گمرکی و هزینههای مربوط به ترخیص کالا آورده شده است:
- نرخ تعرفه های گمرکی برای انواع استیل
تعرفه بهعنوان مالیات واردات انواع استیل از واردکننده اخذ میشود که نرخ آن به نوع کالا بستگی دارد. در رابطه با انواع استیل باید گفت که 70 درصد از واردات آن متعلق به ورقهای استیل است. ورقهای استیل هم تنوع بالایی دارند و آنها را با توجه به مدل و ضخامتشان کدبندی کردهاند. درکل، کد تعرفه گمرکی ورق استیل در بازه عددی 721931 الی 721935 قرار دارد.
- هزینه های مربوط به ترخیص کالا
هزینههای مربوط به ترخیص کالا متغیر است و باتوجهبه نوع آن تعیین میشود و کیفیت محموله تاثیری بر نرخش نمیگذارد. این هزینهها معمولا بر مبنای سیاستهای اقتصادی و صنعتی کشور تعیین و ابلاغ میشوند. درکل، هیئت دولت و وزارت امور اقتصادی و دارایی تعیینکننده هزینههای ترخیص کالا و تعرفههای گمرکی هستند.
چالش ها و مشکلات واردات استیل
واردات استیل علاوهبر مزایا و محاسنی که دارد با چالشها و مشکلاتی همراه است. درادامه قصد بررسی چالشها و مشکلات واردات انواع استیل را داریم:
- نوسانات نرخ ارز و تأثیر آن بر واردات
نوسانات نرخ ارز تاثیر چشمگیری بر واردات میگذارد. افزایش نرخ ارز و بهدنبال آن، کاهش ارزش پول ملی به افت واردات دامن میزند؛ چراکه استیلهای وارداتی با قیمت بسیار بالایی از فروشندگان خارجی خریداری میشوند. درمقابل، چنانچه نرخ ارز کاهش و ارزش پول ملی افزایش یابد، واردات بهصرفهتر خواهد شد و انواع استیل وارداتی با قیمت مناسبی در اختیار مصرفکنندگان قرار میگیرند.

- تحریم ها و مشکلات بانکی
تحریمها و مشکلات بانکی یکیدیگر از چالشهای واردات استیل است. درواقع، واردکنندگان با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم میکنند؛ از محدودیتهای ارزی گرفته تا تحریمها و مشکلات بانکی بر معاملات بینالمللی استیل سایه افکنده است. رفع این موانع نیز از اختیار معاملهگران خارج بوده و آنها بایستی با برخی تدابیر نظیر استفاده از شبکههای بانکی مجاز مشکلات موجود را کاهش دهند.
پیشنهادات و راهکارها برای واردکنندگان استیل
قوانین و محدودیتهایی که در تولید داخلی وجود دارد، باعث شده است استیل به یکی از کالاهای وارداتی مناسب تبدیل شود. واردکنندگان داخلی جهت صرفهجویی در هزینههای حملونقل میتوانند استیل موردنظر خود را از کشورهای همسایه خریداری کنند. از کشورهای همسایه فعال در بازار جهانی استیل میتوان به ترکیه و عمان اشاره کرد. کشورهای نزدیک به ایران نیز مانند چین، روسیه و امارات متحده عربی در این زمینه فعالیت میکنند. بنابراین، با انتخاب فروشنده حرفهای نزدیک به کشور میتوان در هزینههای جاری و زمان خود صرفهجویی کرد. بهاینترتیب، به واردکنندگان استیل پیشنهاد میشود، انواع آن را از کشورهای همسایه تامین کنند.