إ
آهن آنلاین
تیرچه صنعتی چیست و چه تفاوتی با سایر انواع تیرچه دارد؟

تیرچه صنعتی چیست و چه تفاوتی با سایر انواع تیرچه دارد؟

آدینه 15 فروردین 1404
زمان مطالعه: 6 دقیقه

تیرچه صنعتی از مصالح مهم و کاربردی دنیای ساخت‌وساز است که با هدف ایجاد سقف‌های تیرچه بلوک به‌کار گرفته می‌شود. این تیرچه توسط تجهیزات مدرن به صورت کاملا مکانیزه در کارخانه تولید شده و کیفیت مثال‌زدنی دارد. درکل، کیفیت تیرچه صنعتی در مقایسه با مدل‌های سنتی یا دستی بیشتر است و انتخاب مناسب‌تری برای ساخت‌وساز محسوب می‌شود. از مشخصات بارز تیرچه‌های صنعتی می‌توان به مقاومت عالی و سرعت اجرای بالای آن‌ها اشاره کرد. در این مطلب، به این پرسش که تفاوت تیرچه صنعتی و سنتی چیست؟ به صورت کامل پاسخ می‌دهیم و به مقایسه تیرچه صنعتی و سنتی می‌پردازیم.

تیرچه صنعتی چیست؟

افرادی که قصد خرید تیرچه دارند، اغلب با این پرسش که تیرچه صنعتی چیست؟ مواجه می‌شوند. تیرچه صنعتی یک مدل تیرچه پیش‌ساخته است که آن را با بهره‌‌گیری از تکنیک‌های مکانیزه با ترکیب میلگرد و بتن تولید می‌کنند. این تیرچه به دلیل تولید با میلگرد و بتن از مقاومت فوق‌العاده‌ای برخوردار است و معمولا در برابر کشش و فشار وارده آسیب نمی‌بیند. به‌علاوه، تیرچه‌های صنعتی را به صورت مهندسی‌شده طراحی می‌کنند که این موضوع، به کاهش وزن سازه کمک می‌کند. همچنین، به علت تولید و آماده‌سازی تیرچه صنعتی در کارخانه نیازی به نیروی انسانی زیادی نیست و سرعت اجرای آن بالا است.

 

تیرچه صنعتی
تیرچه صنعتی

 

تیرچه سنتی چیست؟

تیرچه سنتی یا دستی یکی دیگر از تیرچه‌های مورد استفاده در اجرای سقف‌ های تیرچه بلوک است. این تیرچه برخلاف مدل صنعتی در داخل کارخانه تولید نمی‌شود و آن را در محل پروژه آماده می‌کنند. همچنین، در این تیرچه نیز بتن و میلگردهای فولادی به عنوان اجزای اصلی آن به‌کار گرفته می‌شوند. به‌عبارتی، تیرچه سنتی یا همان دستی را با نیروی انسانی بدون دستگاه‌های پیشرفته اجرا می‌کنند. بنابراین، اجرای تیرچه‌های سنتی کاملا ساده است و به تجهیزات خاصی نیاز ندارد. معمولا، از این تیرچه در پروژه‌های کوچک و اقتصادی استفاده می‌کنند. به‌این‌ترتیب، اجرای آسان با هزینه مناسب از خصوصیات بارز مدل سنتی تیرچه است.

 

تیرچه سنتی
تیرچه سنتی

 

انواع تیرچه

تیرچه با توجه به کاربری که در ساخت‌وساز دارد، در انواع مختلفی تولید می‌شود.‌ در قسمت زیر، به معرفی انواع آن‌ها پرداخته‌ایم:

  • تیرچه فولادی

تیرچه فولادی همان‌طور که از نامش مشخص است، با فولاد تولید می‌شود. این مدل تیرچه مقاومت بالا و درعین‌حال، وزن سبکی دارد. مشخصات فنی تیرچه‌های فولادی باعث استفاده از آن‌ها در پروژه‌های نیازمند به هدایت بار بزرگ و سازه‌های بلند شده است.

  • تیرچه بتنی

تیرچه بتنی یکی دیگر از انواع تیرچه است که با بتن مسلح یا ترکیب بتن مسلح با فولاد ساخته می‌شود. این تیرچه را در دو مدل صنعتی یا سنتی اجرا می‌کنند و از نظر ضخامت و ابعاد هم تنوع بالایی دارد. بیشترین استفاده از تیرچه بتنی مربوط به ساخت ساختمان‌های مسکونی و تجاری می‌شود.

  • تیرچه سرامیکی

تیرچه سرامیکی را با بهره‌‌گیری از مواد سرامیکی نظیر بلوک‌های خاکستری سرامیکی یا خاکستر سرامیکی می‌سازند. این تیرچه عایق حرارتی مناسبی دارد. این مشخصه باعث استفاده از تیرچه‌های سرامیکی در پروژه‌های نیازمند به عایق حرارتی شده است.

تفاوت تیرچه صنعتی با سایر تیرچه‌ ها

تیرچه‌های صنعتی در مقایسه با تیرچه‌های دیگر مانند مدل‌های سنتی دارای مزایای چشمگیری هستند. اولین تفاوت آن‌ها نیز مربوط به نحوه تولیدشان می‌شود. تیرچه صنعتی را بر اساس استانداردهای معتبر به صورت کاملا دقیق تولید می‌کنند. این نحوه تولید منجر به کاهش زمان اجرا و کمتر شدن خطا در محاسبات می‌شود. درطرف‌دیگر، تیرچه‌های سنتی جهت ساخت و اجرای دقیق به زمان بسیار زیادی نیاز دارند.

به‌علاوه تیرچه‌های صنعتی به دلیل تولید حرفه‌ای، دوام و مقاومت بی‌نظیری دارند و گزینه مطمئن‌تری در شرایط آب‌وهوایی سخت محسوب می‌شوند. درمقابل، تیرچه‌های سنتی یا دستی از لحاظ هزینه اولیه، اقتصادی‌تر هستند و برای پروژه‌های نیازمند به تیرچه‌های سفارشی، گزینه بهتری به حساب می‌آیند؛ دلیل این موضوع، به انعطاف‌پذیری بالای آن‌ها بازمی‌گردد. درمجموع، نوع تیرچه را باید با توجه به پروژه، زمانبندی و بودجه موردنظر انتخاب کنید.

کاربردهای تیرچه صنعتی

مهم‌ترین کاربرد تیرچه صنعتی مربوط به ساخت سازه‌های صنعتی و تجاری می‌شود که در ادامه به شرح آن‌ها پرداخته‌ایم:

  • ساختمان‌های تجاری: تیرچه صنعتی را در انواع سازه تجاری، از هتل‌ها و مراکز خرید گرفته تا برج‌های اداری به‌کار می‌گیرند. با این تیرچه می‌توان سازه‌های تجاری مدرن را با محوطه باز و امکان شکل‌دهی و تغییر در آینده طراحی و اجرا کرد.
  • ساختمان‌های صنعتی: این تیرچه در سازه‌های صنعتی نظیر انبارها، سوله‌ها، سالن‌های کارخانه و سازه‌های عظیم صنعتی به‌کار گرفته می‌شود. با تیرچه صنعتی می‌توان سازه‌هایی با فضای باز و دسترسی آسان بنا کرد.
  • ساختمان‌های ورزشی: از تیرچه صنعتی در ساخت ساختمان‌های ورزشی ازجمله سالن‌ها و دستگاه‌های ورزشی و همین‌طور استادیوم‌ها استفاده می‌کنند. با این تیرچه می‌توان به تنظیم دوباره اماکن ورزشی پرداخت و این‌گونه بهره‌برداری از سازه را افزایش داد.
  •  ساختمان‌های پارکینگ: تیرچه صنعتی در ساختمان‌های پارکینگ و پوششی مورد استفاده قرار می‌گیرد. درواقع، سازه‌هایی با این کاربری باید بارهای سنگین وارده را به خوبی تحمل کنند که برای این منظور، تیرچه‌های صنعتی به‌کار گرفته می‌شوند.

مزایا و معایب تیرچه صنعتی

در این قسمت، معایب و مزایا تیرچه صنعتی را برشمرده‌ایم. در ابتدا، لیستی از مزایای تیرچه صنعتی را قید کرده‌ایم:

  • تولید با ابعاد استاندارد
  • فرآیند ساخت و نصب سریع
  • صرفه‌جویی در زمان به دلیل اجرای سریع
  • کاهش وزن ساختمان به دلیل سبک وزن بودن تیرچه
  • امکان بازیافت تیرچه و کمک به کاهش زباله‌های ساختمانی
  • هزینه نگهداری و تعمیرات کم به دلیل دوام و مقاومت عالی آن
  • برخورداری از استقامت و پایداری بالا در برابر عواملی همچون رطوبت، حرارت و زلزله

معایب تیرچه صنعتی نیز شامل موارد زیر می‌شود:

  • نیاز به به‌کارگیری نیروهای ماهر و متخصص
  • نیاز به تجهیزات پیشرفته در زمان نصب و اجرا
  •  محدود بودن طراحی برای برخی از تیرچه‌های صنعتی
  • قیمت بالاتر تیرچه‌های صنعتی نسبت به مدل‌های سنتی

تیرچه صنعتی بهتر است یا تیرچه سنتی؟

تیرچه صنعتی و تیرچه سنتی ازنظر سبک تولید و کیفیت با یکدیگر تفاوت دارند. تیرچه‌های صنعتی همانطور که اشاره شد، در داخل محیط کارخانه تولید می‌شوند و کیفیت عالی دارند. با استفاده از این مدل تیرچه می‌توان اجرای سریعی داشت و خطاهای احتمالی را به حداقل رساند. درکل، با به‌کارگیری مدل صنعتی تیرچه می‌توان به تقویت مقاومت و افزایش عمر سازه امیدوار بود.

درسمت‌دیگر، تیرچه‌های سنتی یا دستی قرار دارند که در محل پروژه آماده می‌شوند که این موضوع، ممکن است مشکلاتی در میزان دقت و کیفیت آن ایجاد کند. ضمن‌اینکه تیرچه‌های سنتی با هزینه کمتری اجرا می‌شوند؛ اما نصب آن‌ها بسیار وقت‌گیر است و احتمال خطا هم وجود دارد. درمجموع، اینکه تیرچه صنعتی یا سنتی بهتر است به شرایط پروژه و اهداف مورد نظر بستگی دارد.

جدول مشخصات تیرچه استاندارد

تیرچه باید طبق ضوابط و قوانین معتبر بین‌المللی طراحی و تولید شود تا کارایی لازم را داشته باشد. در ادامه جدول مشخصات تیرچه استاندارد آورده شده است:

 

جدول مشخصات تیرچه استاندارد
جدول مشخصات تیرچه استاندارد

 

مقایسه تیرچه صنعتی و سنتی؛ کدام گزینه مناسب‌تر است؟

تیرچه صنعتی به صورت تمام مکانیزه تولید و عرضه می‌شود و انتخاب مناسبی جهت اجرای سقف‌های تیرچه بلوک به حساب می‌آید. این تیرچه را در داخل کارخانه به صورت دقیق با ابعاد استاندارد تولید می‌کنند که ازنظر سطح کیفی و مقاومت شرایط ایده‌آلی دارد. بنابراین، با خرید تیرچه صنعتی و استفاده از آن در ساختمان می‌توان به افزایش مقاومت و طول عمر مفید آن کمک کرد. تیرچه سنتی نیز یکی دیگر از انواع تیرچه است که در محل پروژه توسط نیروهای انسانی بدون تجهیزات پیشرفته تولید می‌شود. هزینه اجرای تیرچه سنتی در مقایسه با مدل صنعتی کمتر است ولی نصب آن به زمان بیشتری نیاز دارد. درکل، جهت انتخاب تیرچه بایستی به مدل پروژه و شرایط فنی و اقتصادی آن توجه داشته باشید.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.